Ministrul Sanatatii: Va spun foarte sincer, eu cred ca suntem un popor de infractori

Marti, 07 Mai 2019, ora 15:58
61370 citiri
Ministrul Sanatatii: Va spun foarte sincer, eu cred ca suntem un popor de infractori
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a participat luni seara la o dezbatere despre spaga pe care o dau pacientii in spitalele de stat, iar printre concluziile personale enuntate s-a aflat si aceea ca romanii ar fi un popor de infractori.

Pintea s-a plans ca ii sunt criticate controalele neanuntate in miez de noapte in spitalele din tara, ca desi are buget-record pentru investitii trebuie sa se roage ca unitatile sa ceara finantare pentru aparatura medicala si ca ii sunt criticate si masurile adoptate pentru imbunatatirea sistemului.

"Sunt putin trista astazi (luni - n.red.), am avut niste experiente neplacute, cred ca este ceea ce ne caracterieaza pe noi ca si popor. Avem un sistem de sanatate, stim cu totii cum este sistemul, dar noi toti suntem parte a sistemului.

Avem un sistem de sanatate in care se da spaga, in care nu exista suficienta aparatura... Dar ne place, e OK si asa, e bine si asa, il barfim pe la colturi. Avem infectii, inchidem sectii din cauza infectiilor, in sfarsit avem curajul sa o facem, trebuie sa o facem, nu suntem singura tara ... Si va spuneam ca sunt trista pentru ca in loc sa gasim solutii la probleme il gasim vinovat pe ministru ca vede aceste probleme. Daca nu le-ar vedea, l-am gasi vinovat ca nu le vede", si-a inceput Pintea discursul.

Revenind la tema dezbaterii, Pintea a povestit din experienta sa ca manager de spital, aratand ca e vina pacientilor ca nu isi asuma reclamatiile unor astfel de cazuri.

"Managerul de spital nu prea stie ce se intampla in relatia pacient-medic decat daca exista reclamatii si exista foarte putine reclamatii in ceea ce priveste spaga pe care o dai la doctor. In general, reclama apartinatorii care isi pierd pacientii si carora li s-au cerut bani si totusi pacientul a murit.

Am fost 9 ani manager de spital, am avut cred ca 9 reclamatii legate de acest sistem. Veneau apartinatorii si-mi spuneau si eu le spuneam 'va rog dati-mi in scris' si spuneau ca 'nu vreau totusi sa dau in scris ca nu vreau sa-i fac rau'. OK, dar nu putem face nimic daca nu scrieti, exista niste reguli.

Am incercat o data sa fac eu in scris si ulterior apartinatorul n-a mai recunoscut ca a dat, iar medicul n-a mai recunoscut ca a primit. Credeti-ma, e foarte frustrant", a povestit ministrul.

Pintea a acuzat si ca avertizorii de integritate din spitale nu raporteaza adevaratele probleme, ba chiar a spus ca 99% din sesizari nu sunt reale, ceea ce consuma inutil timpul si banii ministerului. Mai mult, nici sistemul judiciar nu i se pare suficient pentru a combate spaga.

"M-am gandit si eu foarte mult si am discutat cu specialisti, ca e un fenomen pe care trebuie sa il rezolvam. Nu am ajuns inca la niste concluzii. Avem strategie anticoruptie 2016-2020, fiecare trebuie sa semneze un angajament, dar nici asta nu rezolva problema.

Am constatat si de-a lungul carierei mele ca, daca nu exista masuri coercitive, nicio problema nu se rezolva. Si nu se refera doar la sesizarea organelor de cercetare penala, trebuie sa fie ceva mai mult decat atat", a continuat ministrul, incepand sa vorbeasca despre amenzi.

Pintea a explicat mai apoi cum a ajuns ea, de cand e membru in Guvernul PSD-ALDE, la concluzia ca romanii sunt un popor de infractori.

"Am publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii modificarea amenzilor pentru masuri ingienico-sanitare, pentru depasirea timpilor de stationare in UPU. Va spun foarte sincer, m-a amuzat reactia unora de dupa si ma gandeam, sper sa nu ma citeze nimeni, eu cred ca suntem un popor de infractori. In momentul in care se maresc amenzile, protestam. Pai daca eu n-am de gand sa incalc legea, de ce sa fiu suparat ca (sic!) cresc amenzile?", si-a argumentat Pintea opinia.

Ea a dat insa exemple care tin de managementul spitalului, nu de personalul medical ce ar fi urmat sa fie amendat, fapt pe care l-a recunoscut cand a fost intrebata de moderatori.

"Mai este un aspect... exista un pacient care nu e cod rosu, medicul ii spune 'iti pun o perfuzie' si lasa perfuzia sa curga incet si il tine 3 ore in timp ce afara stau alti 10. Atunci sanctionezi pe cel care face chestiunea asta. Daca nu avem mijloace coercitive, nu cred ca vom putea rezolva", a adaugat apoi ministrul.

Ea s-a plans si ca spitalele nu cer bani pentru aparatura: "Avem un buget istoric! Stiti ce fac de doua saptamani? Ma rog de spitale sa depuna documente sa putem sa le dam bani sa achizitioneze aparatura medicala. Cred ca e o nebunie. Este!".

A rezolvat cresterea salariilor problema spagii?

Pintea a mai spus si ca, "odata cu majorarea salariilor medicilor, gradul de satisfactie al pacientilor a scazut", fara a preciza exact pe ce date isi bazeaza afirmatia.

Invitat la aceeasi dezbatere, medicul chirurg Florin Chirculescu a povestit propriile experiente in ce priveste spaga din sanatate, aratand ca au fost situatii in care a primit plicul, dar ca fiecare crestere salariala l-a adus mai aproape de independenta financiara.

"Nu imi cadea bine, nu era o chestie care sa imi creeze...cred ca mi se inroseau urechile. (...) Erau situatii in care presiunea era foarte mare (de a primi - n.red.) inainte de a desfasura actul chirugical. Intamplator are loc si acum, desi lumea stie ca salariile au crescut. Am independenta financiara care imi permite sa analizez in alt fel momentul in care cineva vrea sa ofere", a spus chirurgul.

Acesta a explicat, insa, ca cei care ofera sunt dezamagiti cand sunt refuzati, considerand ca operatia nu va decurge bine din aceasta cauza.

"Oamenii sunt dezamagiti in momentul in care ii refuzi. Un om refuzat, un apartinator refuzat chiar isi imagineaza ca lucrurile merg rau pentru ruda lui. Daca lucrul se intampla de fata cu pacientul este si mai rau. Nu va spun aceste lucruri ca sa justific ceva, e pur si simplu o constatare. Nu cred ca va disparea foarte repede povestea asta, e cultura noastra. Asta este situatia, nu avem ce sa facem", considera medicul.

Dr. Chirculescu spune ca, uneori, primea spaga atunci cand avea salariul mic, dar ca nu se simtea confortabil.

"Treaba asta se intampla cand aveam un salariu de 2.100 de lei pe luna si lucram cate 80 de ore pe saptamana si eram singura persoana care aducea bani in casa. De multe ori spuneam 'nu', desi as fi vrut. E foarte greu sa traiesti cu 2.100 de lei si sa stai non-stop in spital. Asta mi se intampla la 55 de ani.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca acest schimb de componenta din asta cenusie a relatiei medic-pacient iti arata foarte multe lucruri despre oameni. Cei care iti dau din suflet sunt aia saraci. Si asta e si mai cumplit. Cei mai afectati de refuz sunt oamenii simpli, aia care vin in galosi, cu hainele stranse intr-un fel...

A primi de la un asemenea om este fundamental un lucru care mie imi provoca ... pe de alta parte, unii erau atat de doritori sa faca treaba asta... Vreau sa spun ca nu intotdeauna am avut succes cu ei. Cu cei bogati scapi mult mai usor, dar sunt si mai revendicativi, chiar daca explici situatia", a mai spus medicul.

El a adaugat ca nu ministrul Pintea e de vina pentru situatie, ci mai degraba cei din generatia sa, pentru ca nu au facut de ajuns in ultimii 30 de ani.

"Am pierdut startul de 30 de ani. Nu e Pintea de vina, eu sunt insa de vina. Pot sa-mi gasesc si justificari, nu mi-e greu... Insa ar fi trebuit sa fac mai mult si n-am facut. Lucrul pe care ar fi trebuit sa-l facem cu cea mai mare indarjire in '90 era sa inventam un alt sistem de educatie", a conchis dr. Chirculescu.

Dezbaterea "De ce dam spaga" a fost organizata de jurnalistii de la Inclusiv, care au lansat luni si primul episod al unui podcast cu aceeasi tema.

Debaterea poate fi urmarita pe pagina de Facebook a evenimentului AICI

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Pintea romani popor infractori, #Pintea romani spaga spitale medici , #ministrul Sanatatii