Numarul mortilor de gripa a ajuns la 82, dar specialistii spun ca nu e epidemie

Marti, 06 Martie 2018, ora 14:56
2864 citiri
Numarul mortilor de gripa a ajuns la 82, dar specialistii spun ca nu e epidemie
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi numarul deceselor provocate de gripa a ajuns la 82, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca, potrivit specialistilor, nu se impune declararea starii de epidemie.

Ultimele doua victime sunt un barbat in varsta de 69 de ani din Bihor si o femeie de 93 de ani din Arges. Ambii pacienti aveau conditii preexistente si nu erau vaccinati antigripal.

"Specialistii declara epidemie, nu Ministerul Sanatatii. Acum, specialistii spun ca nu este epidemie", a declarat Pintea, marti, intr-o conferinta de presa, intrebata daca se impune declararea starii de epidemie din cauza numarului mare de decese din cauza gripei.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a explicat zilele trecute, pentru Ziare.com, situatia actuala:

"OMS-ul face evaluari in care pune mai multi parametri - populatia unei tari, dimensiunile, gradul de acoperire vaccinala... In Romania sunt mai multe decese decat anul trecut, dar nu s-a schimbat ordinul de marime. Daca ar fi o crestere brusca a numarului de cazuri, sa fie sute de cazuri, Doamne fereste!, atunci sigur ca-ti pui niste probleme.

Dar la o circulatie a virusului cum este cea din acest an, ceva mai mare decat anul trecut, raportat la acest numar de cazuri de viroze si de gripa, nu e un numar mult mai mare de decese, pentru ca avem cu 51% mai multe cazuri de viroze respiratorii. Daca aplicam acelasi parametru la numarul de decese, nu sunt intr-o zona neasteptata.

De aia se spune ca numarul de decese... el nu este asteptat, nu asteapta nimeni sa moara lumea. Se stabileste o marja. Daca am spune ca am avut cu 50% mai multe cazuri si cu 300% mai multe decese, atunci iti pui niste probleme, dar daca ai cu 50% mai multe cazuri si cu 50% mai multe decese, atunci este 'asteptat', adica nu e neobisnuit. Diferentele mari fata de sezonul trecut sunt cauzate de faptul ca in sezonul trecut in aceasta perioada deja curba incepuse sa scada. E decalat sezonul cu 2-3 saptamani".

Medicul a spus si ca, in perioada urmatoare, se asteapta ca numarul imbolnavirilor si deceselor sa scada sau cel putin sa ramana la acelasi nivel.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#gripa decese Pintea, #morti gripa Romania epidemie , #ministrul Sanatatii
Comentarii