Horia Colibasanu povesteste cum a fost pe Everest: La 7.700 de metri mi s-a furat cortul

Marti, 23 Mai 2017, ora 16:27
12970 citiri
Horia Colibasanu povesteste cum a fost pe Everest: La 7.700 de metri mi s-a furat cortul
Foto: Facebook/Horia Colibasanu

Romanul Horia Colibasanu, care a reusit sa cucereasca varful Everest, din Himalaya, fara oxigen suplimentar si serpasi, in premiera nationala, s-a intors, marti, in Romania, afirmand ca expeditia a fost una dintre cele mai grele, iar cand a ajuns la 7.700 metri altitudine era pe punctul de a renunta.

Alpinistul timisorean Horia Colibasanu a reusit sa cucereasca varful Everest (8.848 metri), din Muntii Himalaya, pe 16 mai, stabilind o premiera nationala dupa ce a urcat pe cel mai inalt varf de pe Pamant fara serpasi sau oxigen suplimentar.

Marti, Horia Colibasanu a ajuns in Romania si a participat la o conferinta de presa organizata la sediul Primariei Timisoara.

Colibasanu a declarat ca expeditia s-a desfasurat "ca la carte" doar partial. Asta pentru ca i s-a furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri si era la un pas sa renunte.

"Acum sapte zile eram pe Everest, patru zile a durat doar coborarea de pe munte. A fost o expeditie care partial s-a derulat ca la carte. Mi-a fost furat cortul la altitudinea de 7.700 de metri, probabil de catre serpasi, a trebuit destul de mult sa improvizez si mi-a fost destul de greu.

A fost destul de periculos. In principiu, ar fi trebuit sa ma intorc cand am vazut ca nu mai am cortul. A trebuit sa ma descurc, sa ma imprietenesc cu niste serpasi, sa dormim impreuna intr-un cort. Am dormit in cort cu inca trei serpasi, am stat intr-un colt, nu am reusit sa ma hidratez, sa ma alimentez bine.

A fost periculos, poate a doua oara nu as mai face acest lucru. Problemele cu alimentatia si cu hidratarea duc la oboseala extrema dupa ce ai atins varful", a povestit Horia Colibasanu.

Alpinistul timisorean a adaugat ca i-a fost mai greu sa coboare de pe varful Everest, fiind si foarte obosit.

"Pe Everest nu e asa de greu sa urci, cat sa cobori. Coborarea a fost foarte grea, am reusit sa supravietuiesc, au fost cateva momente la limita. La coborare de pe varf, in prima tabara, am adormit, nu am mai reusit sa sun nici macar acasa, am fost foarte obosit.

Peste 1.000 de oameni au incercat sa urce varful, cei mai multi au folosit oxigen si serpasi. Partenerul german cu care ar fi trebuit sa cuceresc varful a ales sa mearga cu un serpas, dar m-am descurcat singur", a explicat Horia Colibasanu.

Timisoreanul a spus ca s-a gandit de cel putin doua ori sa renunte: in momentul in care i s-a furat cortul si cu cateva ore inainte de a cuceri varful, din cauza frigului.

"In noaptea ascesiunii, la ora 04:00, a fost foarte frig, nu eram sigur ca o sa rezist. Cea mai mare problema a celor care nu folosesc oxigen suplimentar este frigul. Au fost -32 de grade pe munte, sunt temperaturi normale pentru aceasta perioada.

A fost important ca am avut o prognoza foarte exacta si nu a batut vantul. Noi putem sa rezistam pana la -40 de grade in conditii fara vant", a detaliat alpinistul.

Horia Colibasanu spune ca a urcat pe varful Everest pe traseul clasic, pe ruta nordica, din Tibet, si ca expeditia a fost printre cele mai solicitante.

"A fost una dintre cele mai grele expeditii, a fost destul de solicitanta, si coborarea a fost la limita. In varful Everest este destul de frig si destul de sus mi-am dat seama ca e o inaltime ametitoare, esti la aproape 9.000 de metri, e bine cand ajungi.

Am stat in varf 20 minute, am facut inregistrari audio si video si am facut poze cu sponsorii si steagul Romaniei.

La intoarcere, vedeam tabara aflata la o distanta de 1.000 de metri si aveam impresia ca nu inaintez, nu ajung la tabara. Erau momente cu portiuni tehnice si trebuia sa fiu foarte concentrat. Coborarea a fost foarte grea. Ma concentram sa fac 20 de pasi, ma puneam sa ma odihnesc si adormeam cateva momente. Tot timpul ma uitam la ceas, sa nu ma prinda noaptea, pentru ca sunt sanse destul de mari sa degeri.

Am simtit o oboseala extrema, in putine expeditii am simtit-o", a povestit Horia Colibasanu.

Alpinistul timisorean si-a propus sa mearga, in perioada imediat urmatoare, in statiunea Baile Herculane, din judetul Timis, pentru recuperare.

"Am nevoie cel putin o luna sa ma recuperez. Acum, dupa ce urc patru, cinci scari, deja gafai, a fost destul de solicitant pe Everest", a conchis Colibasanu.

Varful Everest este cel de-al optulea de peste 8.000 de metri in palmaresul sportiv al lui Horia Colibasanu. Sportivul timisorean isi doreste sa urce pe toate cele 14 varfuri de peste 8000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expeditie internationala a lui Colibasanu.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Horia Colibasanu Everest furat cort, #Horia Colibasanu revenit tara, #Horia Colibasanu Romania, #Horia Colibasanu record Everest , #alpinism