Cel mai murdar sport din 2015: coruptie si mult dopaj!

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 14:02
4435 citiri
Cel mai murdar sport din 2015: coruptie si mult dopaj!
Foto: British Athletics

Coruptie extinsa pana in cele mai inalte sfere ale instantelor sportive, esantioane pozitive distruse si competitii "sabotate": atletismul a facut un mare pas inapoi in acest an, in care Rusia a fost suspendata din toate competitiile, iar scandalul promite sa se extinda si in 2016.

La cateva luni dupa ce FIFA a fost lovita de un adevarat tsunami declansat de ancheta justitiei americane privind coruptia din cadrul forului fotbalistic mondial, atletismul si Federatia sa internationala (IAAF) s-au confruntat la randul lor cu un imens scandal.

Principala acuzata a fost Rusia, aratata cu degetul pentru "dopajul generalizat" si exclusa din toate competitiile atletice, inclusiv de la viitoarea editie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc peste opt luni la Rio de Janeiro, in Brazilia.

Concluziile Comisiei independente de ancheta a Agentiei Mondiale Antidoping (AMA), date publicitatii pe 9 noiembrie, au confirmat dezvaluirile facute in decembrie 2014 in cadrul unui documentar al postului german de televiziune ARD, oferindu-le insa o dimensiune de neconceput.

Cazuri pozitive, urmare a practicilor supervizate de autoritatile sportive ruse, au fost acoperite de un sistem coruptibil, mergand de la Agentia rusa antidoping (RUSADA), Laboratorul de la Moscova si pana la anumiti responsabili ai Federatiei internationale de atletism.

Un dopaj de stat, organizat, asemanator cu cel din unele tari al fostului bloc comunist din anii 70-80, care parea sa fie clasat definitiv in arhivele istoriei.

Justitia s-a interesat, evident, de aceste practici, punandu-l sub acuzare, pentru coruptie pasiva si spalare de bani in forma agravanta, pe cel care a fost presedintele IAAF pana in vara acestui an, senegalezul Lamine Diack.

Consilierul juridic si compatriotul acestuia, Habib Cisse, precum si medicul francez responsabil cu antidopingul in cadrul IAAF, Gabriel Dolle, au fost la randul lor pusi sub acuzare pentru coruptie pasiva.

O alta tara aflata sub lupa anchetatorilor este Kenya, Comisia de Etica a IAAF suspendand deja trei inalti responsabili ai Federatiei kenyene de atletism. Dopajul pare endemic in aceasta alta forta a atletismului, care a terminat in fruntea clasamentului pe medalii la Campionatele Mondiale de la Beijing, din aceasta vara.

Un al doilea documentar al ARD - in colaborare cu Sunday Times-, a tulburat apele in saptamana precedenta Mondialelor din capitala chineza, cu Kenya in rolul de "actor principal". Ancheta sustine, intre altele, ca cel putin un atlet din sase medaliat la Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale (cu exceptia sprintului) a recurs la dopaj.

Conform AFP, Comisia independenta de ancheta a IAAF urmeaza sa dezvaluie, la inceputul anului 2016, concluziile asupra celorlalte dosare pe care le are in vizor.

"Cand vom face publice aceste informatii, va fi o adevarata surpriza. Cred ca oamenii se vor intreba cum poate fi posibil asa ceva. Este o tradare completa a ceea ce oamenii care se ocupa de sport ar fi trebuit sa faca", a avertizat Dick Pound, raportorul comisiei, in presa britanica.

Aceste scandaluri ridica, inainte de toate, o intrebare de fond, la care actorii sportului vor fi obligati sa raspunda in urmatoarele luni sau ani: poate fi lasata lupta antidoping in mainile institutiilor sportive?

Pozitia Agentiei Mondiale Antidoping (AMA), dar si cea a Comitetului International Olimpic (CIO) sunt foarte clare in legatura cu acest subiect: o agentie internationala ar trebui sa fie capabila sa-i usureze pe sportivi de aceasta povara, pentru a putea actiona cu toata transparenta si eficienta.

Sebastian Coe, venit la conducerea IAAF in luna august a acestui an, prins la randul sau in acest vartej pentru un presupus conflict de interese cu Nike, companie al carei ambasador a fost pana in noiembrie, are de ce sa-si faca griji. IAAF insasi se afla in vizorul unei anchete preliminare a justitiei franceze pentru atribuirea Campionatelor Mondiale din 2021 orasului american Eugene, leaganul companiei Nike.

Atletismul, sportul olimpic numarul unu, se afla la marginea pistei, constrans sa se reformeze, cu opt luni inaintea Jocurilor 2016 de la Rio.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#coruptie atletism, #dopaj atletism , #atletism