Prima reactie oficiala, dupa anuntul ca o sportiva din Romania s-a dopat cu meldonium

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 10:44
3026 citiri
Prima reactie oficiala, dupa anuntul ca o sportiva din Romania s-a dopat cu meldonium
Foto: Youtube/ EuropeanAthletics

Presedintele Agentiei Nationale Anti-Doping, Graziela Vajaiala, a declarat, marti, privind cazul de dopaj cu meldonium al atletei Mirela Lavric, ca vestea a fost un soc, fiind primita la ANAD in aceeasi zi in care a fost informata sportiva si forul national de profil (FRA).

"Pentru noi a fost un soc, am aflat luni spre seara, cand am primit informarea oficiala de la Federatia Internationala de Atletism (IAAF). Nu am primit nimic inaintea sportivei sau a federatiei, suntem aici, cu asta ne ocupam, dar ei (IAAF - n.red.) fac tot cum stiu.

Procedura prevede ca sportivul in cauza sa fie anuntat primul, apoi federatia nationala, apoi noi. IAAF ne-a informat ca va trimite buletinul de analize al testelor luate de la atleta si ca ei se vor ocupa de acest caz", a spus Graziela Vajaiala, citata de News.ro.

Potrivit acesteia, in informarea din partea IAAF se mai specifica faptul ca atleta Mirela Lavric trebuie sa completeze "imediat" o notificare standard, in care sa spuna daca isi recunoaste sau nu vinovatia si daca accepta suspendarea temporara.

Meldonium si in Romania: O sportiva medaliata la Campionat Mondial ar fi fost depistata pozitiv

"Sportiva trebuie sa completeze imediat o notificare catre IAAF, este standard, in care sa isi recunoasca vinovatia si sa declare daca accepta suspendarea temporara din activitatea sportiva.

Noi, ANAD, cu altceva nu suntem implicati, putem doar sa o ajutam cu completarea acestei notificari, iar daca are nevoie o asteptam sa vorbim si sa o ajutam cu documentele. Este primul caz de dopaj cu meldonium in sportul romanesc si ce mai pot spune? Sper sa fie si ultimul", a explicat presedintele ANAD.

Graziela Vajaiala a mai precizat ca meldonium nu se comercializeaza in Romania, deci atleta putea sa aiba acces la el doar in strainatate.

"Nu cred ca se poate pune problema ca a luat sau nu a luat. Nu exista o alta varianta. Aceasta substanta nu exista in medicamente, o iei sau nu. La noi in tara nu se comercializeaza, deci s-a intamplat in strainatate. Meldonium nu apare din senin in organism.

In 14 aprilie vom avea din nou o conferinta cu toate federatiile, cu ministerul, cu COSR si sportivii, noi le tot spunem, dar uite ce se intampla. Nu cunosc ce proceduri vor urma din partea IAAF, daca isi va pierde sau nu medalia mondiala de la stafeta, de la Portland, unde a fost si testata, pentru ca de tot cazul se ocupa IAAF, ei vor decide", a conchis Graziela Vajaiala.

Atleta Mirela Lavric, care a castigat in luna martie medalia de bronz cu stafeta Romaniei de 4x400 m la Campionatele Mondiale de atletism indoor, a fost depistata pozitiv cu meldonium in urma unui control efectuat la competitia de la Portland.

Atleta in varsta de 25 de ani este prima sportiva din Romania depistata pozitiv cu meldonium, substanta cu care a fost gasita dopata si jucatoarea rusa de tenis Maria Sharapova.

Presedintele FRA, Sandu Ion, a confirmat, luni seara, ca a fost primit un document in acest sens la federatie, dar fara a da alte detalii sau a comenta situatia.

Mirela Lavric a castigat de-a lungul carierei numeroase medalii la juniori si tineret, intre care si aurul la CM de juniori din 2008 si din 2010, la CE de juniori din 2007 si din 2009 si la CE under 23 din 2013, toate in proba de 800 de metri.

La 20 martie, Mirela Lavric impreuna cu Adelina Pastor, Andrea Miklos si Bianca Razor au castigat medalia de bronz la stafeta 4x400 m, la Campionatele Mondiale de atletism in sala de la Portland.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#ANAD reactie sportiva dopata meldonium, #Mirela Lavric meldonium, #atleta Romania dopata meldonium , #atletism