Playoff-ul Eroilor, un meci de baschet paralimpic cat o finala olimpica

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 14:08
1815 citiri
Playoff-ul Eroilor, un meci de baschet paralimpic cat o finala olimpica

Asociatia Persoanelor cu Dizabilitati Locomotorii si Asociatia Primii Pasi Spre Performanta in parteneriat cu echipa de baschet Steaua Bucuresti organizeaza un meci de baschet caritabil la Sala Polivalenta, pe 18 aprilie, incepand cu orele 19:00.

Cele doua asociatii lanseaza cu aceasta ocazie initiativa sociala "Mergem Mai Departe", care isi propune sa uneasca romanii cu dizabilitati intr-o comunitate independenta, in care dizabilitatea devine abilitate.

Un prim proiect al initiativei Mergem Mai Departe este construirea primului centru de integrare a persoanelor cu dizabilitati din tara.

De ce e nevoie de un centru de integrare a persoanelor cu dizabilitati?

In primele saptamani post-trauma, dupa ce afla care va fi noua lor viata, multe persoane cu dizabilitati acumuleaza frustrari si nu pot depasi momentul, nereusind sa treaca peste socul schimbarii.

Centrul de Integrare va fi construit la 40 de km de Brasov, la Dumbravita, aproape de centrul tarii, unde vor avea acces beneficiari din toata tara. Terenul este deja disponibil, dar costurile pentru constructie si facilitati incluse s-ar ridica la 200.000 de euro.

"Centrul va juca mai multe roluri. Cu o capacitate de 9 persoane si o perioada de sedere de 2 saptamani, Centrul va invata pacientii cum sa duca o viata independenta si cum sa isi transforme dizabilitatea intr-o abilitate. Vor avea suport informational, social, psihologic, medical si profesional.

Centrul isi propune cresterea calitatii vietii persoanelor adulte cu dizabilitati prin oferirea de servicii sociale specializate in conformitate cu standarde minime de calitate.

Fondurile vor fi alocate din donatii si sponsorizari, cele 2 saptamani fiind gratuite pentru beneficiari", explica Flavian Craciun, presedintele Asociatiei Primii Pasi Spre Performanta.

Ce isi propune initiativa Mergem Mai Departe?

"Lumea noastra? O lume in care cuvantul 'handicapat' exista si raneste. Fara sa vrea neaparat, unele persoane te fac sa te simti inutil, chit ca in vremurile in care traim mintea si pregatirea unui om sunt cele mai de pret resurse.

In Romania anului 2016 dizabilitatile locomotorii sunt inca un subiect greu de abordat, uneori tabu pentru societate, din pacate. Ignoranta si prejudecatile, invers proportionale nivelului de 'civilizatie', determina de multe ori persoanele aflate in scaune cu rotile sa stea in casa, izolate, simtindu-se respinse de o lume care nu are timp sa ii inteleaga si dorinta sa ii integreze.

Noi vrem sa schimbam insa aceasta lume, pentru noi si pentru ceilalti care aleg sa mearga mai departe", sustine Mircea Campeanu, presedinte al Asociatiei Persoanelor cu Dizabilitati Locomotorii, fondator al initiativei Mergem Mai Departe, inspirata de campania "Mircea Merge Mai Departe".

Alte informatii despre evenimentul Playoff-ul Eroilor:

Primul eveniment prin care vom incerca sa strangem fonduri pentru Centrul de Integrare de la Brasov este un meci de baschet care va avea loc pe 18 aprilie, la Sala Polivalenta, intre echipa de baschet Steaua Bucuresti si o selectionata compusa din persoane cu dizabilitati.

Echipele vor fi mixte si toti jucatorii vor evolua dintr-un fotoliu rulant special construit pentru activitati sportive.

Baschetul paralimpic

Chiar daca isi are originile in 1946, Federatia Internationala de Baschet Paralimpic se naste abia in 1989. La ora actuala exista 82 de organizatii nationale de baschet paralimpic si peste 100.000 de jucatori, fiind unul dintre "sporturile vedeta" la Olimpiada Jocurilor Paralimpice.

In Romania aproape ca nici nu exista, insa pentru miscarea "Mergem mai departe" este un pas important in integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Mergem Mai Departe, #Playoff Eroilor baschet paralimpic , #baschet