Specificul romanesc al unei tragedii fara cetatenie (Opinii)

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 23:59
8764 citiri
Specificul romanesc al unei tragedii fara cetatenie (Opinii)

Tragica moarte a baschetbalistului american legitimat la CSS Giurgiu ar fi, in mod normal, un fapt divers: o fata, o incaierare intr-un club, un pumn incasat in plin, o comotie cerebrala grava si un final tragic. Se intampla oriunde in lume, se intampla adesea in chiar tara de origine a lui Chauncey Hardy.

N-a trecut insa o zi de ancheta si specificul romanesc ne-a pocnit in moalele capului. Atacatorul este un apropiat al clanului interlop Butoane care domina orasul Giurgiu de ani de zile si se ocupa de camatarie, proxenetism, taxe de protectie si trafic de influenta. Si poate ca nici asta n-ar fi neaparat ceva exceptional, pana cand nu intra in scena componenta politica. Presa locala sustine ca acest clan ar fi protejat de chiar primarul Lucian Iliescu si ca si-ar fi castigat suprematia asupra orasului tocmai in campania locala din 2008. Iar aceasta protectie inalta ar fi asigurat imunitate in fata legii pentru clanul Butoane.

Din nefericire, Giurgiu nu este o exceptie. Cele mai multe dintre orasele Romaniei traiesc sub jugul unor astfel de infratiri intre politica si interlopi. Intre clanurile mafiote care fac legea si politicenii, primari sau parlamentari, de toate culorile politice, care au grija ca lor sa nu le fie aplicata legea. In schimb, interlopii cotizeaza sau presteaza servicii electorale. Presa locala este plina de asemenea relatari. Dar si cea centrala. In cele mai mari scandaluri provocate de clanurile Gheonosu, Camataru, Bercea Mondial, Duduianu, Preda, Caran etc, terminatiile sunt mai mereu politice.

Si unde nu functioneaza ramificatia politica, functioneaza coruptia din politie, justitie si sanatate. Ce nu musamalizeaza politistii ingroapa procurorii si judecatorii, iar ce le scapa lor rezolva un certitificat medical izbavitor de puscarie ca in cazul lui Serghei Gorbunov. Nu cred ca in Romania se manifesta mai multa violenta decat in alte tari, dar, in mod cert ea este mai putin sanctionata. Nu cred ca avem mai multi interlopi decat alte state, dar in mod cert ei sunt mai protejati, daca nu chiar imuni din cauza conexiunilor politice si a coruptiei.

La Veszprem, unde a fost ucis in conditii foarte asemanatoare, Marian Cozma, nici nu s-a pus problema unor "butoane", a unei protectii din partea primarului, iar politia a actionat rapid si eficient. Nu stiu cum naiba se face ca la noi prima grija a politiei giurgiuvene, dupa ce suspectul s-a predat de buna voie, a fost sa dea asigurari ca el nu face parte din clanul Butoane, de parca cea mai importanta era imaginea clanului, a carui componenta politia o cunoaste, iata, suspect de bine. De ce oare la Veszprem camerele de supraveghere din bar au functionat impecabil asa ca agresiunea a fost filmata cap coada, iar la Giurgiu ere erau stinse? In aceste conditii, de ce n-am suspecta ca adevaratul agresor, vreun ,,butonar" adevarat, nu este bine merci liber, la adapostul politiei, al primarului sau al mai stiu eu cui?

Dar mai exista un specific romanesc. Tanarul baschetbalist a fost diagnosticat abia la cateva ore dupa agresiune, la Bucuresti, dupa ce, initial, medicii de la spitalul din Giurgiu au crezut ca inconstienta pacientului este consecinta comei alcoolice. De ce aceasta intarziere, poate fatala? Pentru ca la spitalul din Giurgiu nu exista nici medic neurolog si nici aparatura pentru investigatii neurologice. Un spital intr-o resedinta de judet functioneaza ca un spital din secolul trecut, si nici macar de la sfarsitul acestuia.

Nu stiu daca o diagnosticare imediata si o interventie chirurgicala rapida i-ar fi salvat viata lui Chauncey Hardy. Dar sunt convins ca in multe alte cazuri timpul pierdut in bajbaieli fara aparatura si fara medici de specialitate a facut si va face diferenta. Ma intreb daca astfel de spitale sunt mai degraba utile sau mai degraba periculoase. Dupa cum ma intreb cat de eficient este sa platim de mizerie medicii care din cauza aceasta sa plece pe capete si sa decontam aceasta austeritate tampa cu vieti omenesti. Caci nici nu vom avea prea curand un neurochirurg bun la Giurgiu, daca vom incerca sa-l tinem cu cateva sute de euro cand in restul UE aceasta specialitate aduce salarii de mii de euro pe luna.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#baschetbalist american ucis, #baschetbalist Giurgiu ucis club , #baschetbalist american ucis
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Patru vorbe domnule Răcaru : „democrație originală Iliescu-КГБ”!