Frazier vs. Ali sau rivalitate dusa mai presus de viata

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 14:09
5201 citiri
Frazier vs. Ali sau rivalitate dusa mai presus de viata

Joe Frazier si Muhammad Ali sunt doi dintre cei mai mari boxeri pe care i-a dat acest sport. Prieteni, la inceput, ei ajuns sa fie rivali de moarte, punand victoria mai presus chiar decat propria sanatate sau viata.

Legatura dintre Frazier si Ali s-a strans in perioada in care Muhammad nu a avut voie sa boxeze, dupa ce a refuzat sa lupte in razboiul din Vietnam in armata americana. Au fost trei ani in care Frazier si-a ajutat viitorul rival cu bani si s-a folosit de influenta pe care o avea ca si campion mondial la box pentru a-l readuce pe Ali in activitatea competitionala.

Imediat insa ce lui Muhammad Ali i-a fost redata licenta, el a inceput sa-si atace fara menajamente fostul amic. Prima lupta dintre cei doi a fost numita "Meciul secolului", fiind prima in care se intalneau doi pugilisti neinvinsi in cariera. Inainte de disputa, Frazier a fost supus unui linsaj mediac initiat de Ali, jignirile cu conotatie rasiala fiind omniprezente, desi ambii sportivi erau afro-americani.

Frazier a uimit reusind sa se impuna in fata marelui favorit, Muhammad Ali. Acesta din urma a reactionat din nou urat si, profitand de faptul ca a pierdut ca urmare a unei decizii a arbitrilor, i-a acuzat pe acestia ca l-au furat si s-a autodeclarat invingator, continuand sa-l jigneasca pe Joe.

A doua intalnire, mult mai putin mediatizata, a avut loc dupa 4 ani, insa era una practic fara miza deoarece niciunul dintre ei nu mai era campion mondial. Ali a obtinut revansa impunandu-se tot dupa decizia arbitrilor la capatul unui meci echilibrat, in care Frazier a acuzat faptul ca arbitrul de ring i-a permis lui Muhammad mai multe procedee neregulamentare.

Thrilla in Manila

A treia si ultima lupta dintre cei doi mari rivali a avut loc tocmai in Filipine. Joe Frazier era pe partea descendenta a carierei, fiind aproape ignorat de numele mari. Ali in schimb venea dupa un meci epic, disputat in Zair impotriva lui George Foreman, in urma caruia redevenise campion mondial. Astfel, starea in cele doua tabere era complet diferita - Ali era in varful lumii din nou si se considera cel mai mare boxer din toate timpurile, in timp ce Frazier tragea tare de el pentru a demonstra ca mai are un covant de spus.

Ferdinand Marcos, presedintele din Filipine, s-a oferit sa tina meciul in capitala Manila, zvonurile indicand o bursa de 6 milioane de dolari pentru Ali si una de aproximativ 3 milioane pentru Frazier. De altfel, toata lumea vorbea, inainte de partida, ca aceasta a fost un cadou facut de campionul in exercitiu vechiului sau rival, pe care isi dorea sa-l umileasca.

Saptamanile ce au precedat disputa au consemnat o campanie fara precedent, Joe Frazier fiind jignit pe toate caile posibile. "Smokin' Joe" insa a tinut in el, a trecut peste toate rautatile si a tras tare la antrenamente.

Meciul a inceput la ora locala 10.45, pentru a putea fi retransmis in SUA si celelalte tari. Araneta Coliseum din Manila era arhiplin, temperatura se apropia de 50 de grade Celsius, dupa cum au marturisit cei prezenti, iar umiditatea imposibila.

Primele 4 runde au fost castigate clar de Ali, care a lovit puternic si "dansa" practic pe langa adversar. "Caposul" Frazier a refuzat insa cada, incasand cu stoicism toti pumnii si lovind la randul sau la corp.

Din cea de-a cincea repriza Muhammad Ali a inceput sa dea semne evidente de slabiciune. Oboseala, pumnii incasati in ficat si rinichi, umiditatea si caldura si-au spus cuvantul, iar Frazier a preluat controlul meciului. Au fost 7 runde in care Ali a fost pedepsit crunt pentru toate mizeriile pe care le spusese despre rivalul sau, dar nici el nu a cazut la podea.

Ba chiar a reusit o serie de lovituri in figura ce aveau sa-i aduca, in final, victoria. Frazier avea de mai multi ani probleme la ochiul stang, cu care nu mai vedea aproape deloc. Constient sau nu de acest lucru, Ali a reusit, prin loviturile bine plasate, sa-i inchida ochiul drept. Astfel, din runda 12, Frazier a inceput sa orbeasca, la propriu.

Muhammad Ali si-a adunat toate fortele si, timp de 3 runde, a macelarit pur si simplu un Joe Frazier orb, dar care incasa lovitura dupa lovitura refuzand sa cada. La finalul reprizei 14, penultima, Ali le-a spus celor din staff-ul sau ca este epuizat si ca renunta. Fara a sti ce se intampla in coltul adversarului, antrenorul lui Frazier, Eddie Futch, a decis sa opreasca meciul, elevul sau avand ambii ochi atat de umflati incat nu se mai puteau deschide.

Ali a fost declarat invingator, dar cand s-a ridicat sa isi savureze victoria si sa multumeasca publicului, a lesinat! Era atat de epuizat incat a avut nevoie de minute bune pentru a-si reveni iar dupa ce a facut-o a declarat ca, in ring cu Frazier, s-a simtit cel mai aproape de moarte. De asmenea, el le-a spus ziaristilor ca Joe Frazier, cel pe care in trecut il facuse maimuta, prost sau sclav al albilor, este cel mai bun boxer din lume. Dupa el, evident.

Joe Frazier, in schimb, era daramat din punct de vedere psihic, el plangand chiar de ciuda ca meciul a fost oprit deoarece dorea sa se lupta pana la ultima picatura de energie. Intrebat despre meci dupa aproape 40 de ani, "Smokin' Joe" nu s-a sfiit sa declare ca era gata sa moara in ring, daca era necesar.

Urmariti, mai jos, lupta dintre cei doi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#frazier vs Ali, #thrilla in manila, #Joe Frazier, #Muhammad Ali , #box