O singura medalie pentru Romania la CM de atletism

Duminica, 23 August 2009, ora 18:06
981 citiri
O singura medalie pentru Romania la CM de atletism

Nicoleta Grasu a fost singura atleta a Romaniei la CM de la Berlin care a cucerit o medalie, bronzul la aruncarea discului, in timp ce Bujin, Morosanu, Stoian, Negoita, Simon, Olaru, Groza, Stef si Greceanu au bifat finale in probele lor, fara sa insa urce pe podium.

Nicoleta Grasu a fost atleta care a adus inca o data singura medalie din delegatia tricolora. Atleta a ratat prima aruncare, dar a reusit sa trimita discul la 65,20 metri si s-a aflat pe primul loc pana la penultima aruncare, atunci cand australianca Dani Samuels a trimis discul la o distanta de 65,44 metri, cea mai buna performanta din cariera. Acelasi lucru s-a intamplat la Mondialele de la Osaka din 2007, atunci cand Nicoleta Grasu a mai cucerit un bronz in aceasta proba, si atunci singura medalie din delegatia Romaniei.

O medalie de bronz si cinci finale, acesta este palmaresul celor 16 sportive pe care Romania le-a avut la Berlin. Prima care a reusit calificarea in finala a fost tanara Cristina Bujin, la triplusalt, unde a ocupat locul 7. Apoi a venit randul Monicai Stoian si al Mariei Negoita, finaliste la sulita. Stoian a terminat aproape de podium, pe patru, in timp ce Negoita s-a clasat pe locul 10.

Angela Morosanu a incantat in calificari la 400 de metri garduri, cand a castigat seria. In semifinale, romanca a terminat a treia, cu timpul de 54,15 secunde si deja se vorbea de o medalie. Din pacate, in finala, Angela Morosanu s-a clasat pe ultimul loc, fiind cronometrata cu 55,04 secunde.

La 20 de kilometri mars, Ana Maria Groza s-a clasat pe 16, Claudia Stef pe 17, iar Ana Greceanu pe 36.

Maratonistele Lidia Simon si Nuta Olaru au fost cele care au incheiat participarea Romaniei la Mondialele de la Berlin. Simon a ocupat locul 22, in timp ce Olaru s-a clasat pe 60, ultima pozitie a ierarhiei finale.

Astfel, celelalte sportive tricolore au parasit competitia din calificari. Ancuta Bobocel si Cristina Casandra au ratat calificarea in finala probei de 3.000 de metri obstacole, ele ocupand locurile 7, respectiv 11 in seriile din care au facut parte. O alta atleta care a ratat prezenta in finala a fost Bianca Perie, care a incheiat pe locul 8 in Grupa A de calificari, cu o performanta de 68,47 metri la aruncarea ciocanului. Anca Heltne a terminat pe locul 7 in Grupa A de calificare si a nu reusit accederea in finala la aruncarea greutatii. Mirela Lavric a incheiat pe locul 6 din 7 seria a doua de calificare, cu timpul de 2:04,49, la 800 de metri. O alta sportiva care a incercat calificarea in finala si nu a reusit a fost Andreea Ograzeanu, care s-a clasat pe locul 6 in prima serie.

Presedintele Federatiei Romane de Atletism, Sorin Matei, s-a declarat multumit de prestatia sportivelor tricolore la mondialul german: "Despre aceasta participare la Mondiale pot spune: obiectiv indeplinit. Noi ne propusesem o medalie si 3-4 finalisti. E imbucurator ca am cucerit aceasta medalie, a fost bine cum au concurat cei mai tineri. Pentru noi a contat foarte mult si cum au concurat si cum au perceput sportivele acest mondial".

Sorin Matei a vorbit si despre Angela Morosanu: "Faptul ca a ajuns in finala la acest mondial e o performanta. Ea si-a dorit in mod sigur mai mult. A fost un culoar dezavantajos intr-un fel, dar trebuie sa concurezi pe orice culoar". Legat de absenta baietilor din lotul Romaniei, Sorin Matei a explicat: "Nu se pune problema ca nu avem atleti, doar ca unii sunt accidentati, iar ceilalti trebuie sa isi faca baremul A mai din vreme. Am acceptat baremul B doar la juniori".

Romania a deplasat la Berlin 16 sportive, din lot nefacand parte niciun atlet, o premiera pentru lotul tricolor. Initial, lotul numara 17 sportive, dar Luminita Talpos a fost nevoita sa renunte la participare din cauza unor probleme de sanatate.

Fenomenul competitiei de la Berlin, fulgerul Bolt, cum este numit de presa internationala, l-a uimit si pe Sorin Matei: "In fata unor asemenea performante ramai fara cuvinte, nu poti spune prea multe. Ma simt fericit ca am fost aici pe stadion, atunci cand el facea aceste curse incredibile".

Usain Bolt a cucerit trei medalii de aur la Berlin, in probele de 100 de metri, 200 de metri si 4x100 de metri. Jamaicanul a doborat recordurile mondiale in probele de 100 si 200 de metri, devenind astfel cel mai rapid om al planetei.

O participare de exceptie pentru Romania la un mondial de atletism a fost in 2001, la Edmonton, cand lotul tricolor a cucerit patru medalii, doua de aur si doua de argint. Gabriela Szabo a cucerit aurul la 1.500 de metri, Lidia Simon la maraton, in timp ce Violeta Beclea Szekely a luat argintul la 1.500 de metri, iar Nicoleta Grasu a avut a doua aruncare a mondialelor de atunci.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Campionat Mondial atletism Berlin, #Romania medalii Campionat Mondial, #nicoleta grasu , #box