Ziare.com

Raport oficial: Peste 1.000 de sportivi rusi s-au dopat cu ajutorul statului si al spionilor

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 14:28

   

Raport oficial: Peste 1.000 de sportivi rusi s-au dopat cu ajutorul statului si al spionilor
Scandalul de dopaj ce ii are in prim plan pe sportivii rusi ia amploare. Un raport realizat de reputatul avocat canadian Richard McLaren a scos la iveala modul in care peste 1.000 de sportivi rusi au beneficiat de un program de dopaj sponsorizat de stat.

Raportul a prezentat o "conspiratie institutionala" ce a mers pana la nivelul serviciilor secrete din Rusia pentru musamalizarea cazurilor de dopaj, conform BBC.

Pe lista sportivilor ce au consumat substante interzise regasim patru medaliati de la Jocurile Olimpice de iarna 2014 si cinci de la Jocurile Olimpice de vara 2012.

In raportul prezentat vineri gasim si detalii incredibile despre modul in care rusii fentau testele antidoping.

Astfel, la Jocurile Olimpice in 2012, doua jucatoare de hochei din nationala Rusiei au folosit urina masculina.

De asemenea, la Moscova a fost infiintata o "banca" de urina curata, la care sportivii apelau.

Mai mult, in noul raport exista e-mail-uri catre Ministerului Sporturilor din Rusia in care se intreba ce e de facut cu o proba pozitiva, daca sa fie salvata sau introdusa in carantina.

Cum se fenta testul anti-doping

Rusii urmau mai multi pasi de fiecare data cand doreau sa triseze la testele anti-doping, conform avocatului Richard McLaren:

1. Inaintea competitiei, sportivii ofereau probe de urina curata, inainte sa se dopeze.

2. Autoritatile ruse stocau probele curate.

3. Atletii isi reluau procesul de dopaj.

4. La competitii, sportivii efectuau testele anti-doping in mod normal, chiar daca erau dopati.

5. Probele de la testele anti-doping erau furate de agenti FSB deghizati in ingineri din laboratoarele in care erau stocate.

6. Proba de la concurs era inlocuita cu cea dinaintea competitiei (cea curata).

Richard McLaren este avocatul care a dezvaluit practicile prin care sportivii rusi s-au dopat in ultimii ani, intr-un sistem bine pus la punct.

Datorita informatiilor oferite de el in precedentul raport, din vara, peste 100 de sportivi rusi au fost interzisi la Jocurile Olimpice de la Rio.

Vladimir Putin a negat acuzatiile de dopaj sistematic si a cerut pedepsirea celor vinovati, sustinand ca avem parte doar de cazuri izolate.

C.S.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2246 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrecerile dintre competitorii Polisurilor Grecesti la

Jocurile Olimpice Ateniene erau un imn pacii, curajului, devotiunii si indemanarii. Victoriile, indeobste dedicate unei zeitati protectoare, erau recompensate cu o cununa de lauri pe crestetul invingatorului.
Asta pana la sosirea Imperiului Roman, care a introdus castigurile in metale pretioase si bani, pariurile.
Atunci sportul a devenit o afacere pervertit cu odioase parshivitati mercantile. Calp, pervers si avid de castiguri imoderate si imonde, si-a pierdut fair-play-ul, si cu el, nobletea.
La aceste milenii ale competitiei cu mize adesea odioase precum sub al 3-lea Reich pariul pe "suprematia Ariana" la Jocurile din Germania Nazista, s-au adaugat decalaje substantiale ale capacitatii de investitie ale Statelor direct interesate. S-a ajuns ca sporturile de inalt efort si cu investitii minime precum cursele de fond si maratonul, sa fie castigate de tzari sarace (vezi Etiopia), sau de catre tzari bogate prin utilizarea imigrantilor veniti din acestea din urma.
Sporturile motorizate, evoluate tehnologic si costisitoare, au devenit solide campanii publicitare pentru o marca constructoare sau alta, pariuri pe tehnologii de ultima ora si astfel, marcile tzigaretierilor reprezentate ochios, in chiar sport ca, nu-i asa, "Mens sana in corpore sano".
Cum organismul uman, din recorduri mereu batute de noi recorduri si-a atins limitele firescului, s-au perfectionat intai aparatele de decidere a castigatorului (camere video, cronometre la milisecunda, etc).
Apoi s-a recurs la noi cunostinte anatomice si fiziologice, iar de aici pana la anabolizante nu a mai fost decat un pas,cel mai lesnicios.
Cu alte cuvinte, sportivul a devenit sclav gladiator, animal de povara.
Din astfel de acte, sportul s-a inrobit autoritatilor fudule, Statelor, dirigintilor lor.
Glorii pangarite.

 

Totuși, spionii parcă se ocupau de furtul metodelor de la ceilalți,

nu de mușamalizări...

 

in cazul asta

fura medalii, imagine, prestigiu.

Asa e, iar o gramada s-au dopat oficial, cu delegare de la WADA

si nu oricum, ci luni si ani, fara ca aceste "licente de dopare" sa fie aduse la cunostinta opiniei publice.
Astept ca toti cei care s-au dopat, "legal" sau pe ascuns, sa fie suspendati si pedepsiti, in aceeasi masura.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor