Bataia rupta din Raiul gimnasticii romanesti

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 23:44
9924 citiri
Bataia rupta din Raiul gimnasticii romanesti

Disputa, controversa, scandalul, spuneti-i cum vreti, provocat in gimnastica romaneasca de cartea Mariei Olaru a avut marti si miercuri alte doua parti. Doua tabere, cele care sustin si cele care neaga incidentele cu iz penal din cantonament, s-au confruntat de la distanta la doua posturi TV.

De o parte a baricadei s-au aflat antrenorii Bellu si Bitang, dar si mari sportive ca Andreea Raducan, Corina Ungureanu, Gina Gogean, Monica Rosu, Catalina Ponor sau Sandra Izbasa, in timp ce de cealalta parte au stat Maria Olaru, autorul cartii, Ecaterina Szabo Oana Petrovshi, Alexandra Marinescu sau Andreea Ulmeanu.

Din capul locului trebuie sa spun ca nu vorbim despre o comparatie a CV-urilor, desi poate ca si rezultatele fostelor sportive ar putea explica anumite frustrari. Este insa vorba despre gimnaste care toate au trecut prin cantonamentul de la Deva, cel evocat de Maria Olaru in cartea sa, asa ca cel putin teoretic toate vorbesc in cunostinta de cauza.

In ceea ce priveste dezbaterile din cele doua emisiuni televizate, ele au avut desfasurari in oglinda. Daca "tabara Bellu - Bitang" a negat cu mai mult sau mai putina vehementa dezvaluirile, "tabara Olaru" le-a confirmat hotarat. Pe aceste pozitii ne aflam, in gimnastica, cel putin la nivel declarativ, exista o falie uriasa.

Mai importante decat declaratiile fostelor gimnaste mi se par insa cele ale lui Octavian Bellu si ale Marianei Bitang. In cele cateva ore bune de emisiune de la Antena 3, nici domnul Bellu si nici doamna Bitang nu au negat cele afirmate in carte. Bellu nu a spus niciodata "nu i-am dat nici macar o palma Mariei Olaru", iar Bitang nu a spus nici ea niciodata "nu am jignit-o niciodata pe Maria Olaru". In schimb, cei doi mari antrenori au depus eforturi considerabile pentru a nuanta intregul tablou pe care, insist, nu l-au negat.

S-a vorbit despre atmosfera de familie care era in cantonament, despre cum in fiecare familie sunt momente placute si mai putin placute, despre cum o prezenta aproape constanta in acea baza de pregatire da nastere unor tensiuni foarte mari, despre cum fiecare om, la manie, isi poate pierde pentru moment cumpatul... In acelasi timp, s-a insistat asupra faptul ca, fara un regim de cantonament sever, nu se puteau obtine acele rezultate extraordinare, dar si asupra faptului ca este foarte greu pentru un grup de antrenori sa tina in frau grupuri de fete care fac pasul de la copilarie la adolescenta.

In esenta, discursul celor doi antrenori a fost unul corect. Adica ar fi fost foarte dificil ca cineva sa ii contrazica, sa spuna ca ce spun ei nu este adevarat. Dar, pentru ca exista si un dar, din punctul meu de vedere cei doi au depus mari eforturi pentru a se abtine. A se abtine sa recunoasca faptul ca, uneori, mai era nevoie si de un cuvant urat, de o jignire, poate de o palma sau mai multe, pentru a le pune la punct pe fetele care nu performau asa cum trebuia. Asta a fost impresia care mi-a ramas dupa ce i-am ascultat. Si-am mai receptionat din partea lor un fel de teama ca adevarul va iesi pana la urma la iveala, iar ei vor avea de suferit la capitolul imagine.

De cealalta parte, din cartea si din discursul Mariei Olaru ma tem ca ne este prezentata o imagine deformata. Ma indoiesc mult ca la Deva existau adevarate maceluri, cu antrenori, oameni in toata firea, calcandu-le in picioare pe gimnastele de 12-13-14-15 ani. Sau ca la fiecare sedinta de pregatire sportivele erau plesnite si injurate.

Ca de obicei in cazul unor dispute, adevarul este undeva pe la mijloc. O cred pe Maria Olaru atunci cand povesteste ca a fost lovita, injurata si umilita la antrenamentele de la Deva. Desi nu o spune cu subiect si predicat, Maria Olaru imi lasa impresia ca aceste "tratamente" faceau parte din repertoriul uzual al antrenorilor de la Deva si ca toate "corectiile" pe care ea le poveste erau daca nu zilnice, macar foarte dese, ceea ce, in lipsa unor probe solide, imi este foarte greu sa cred.

Ne aflam in punctul in care aceasta disputa trebuie analizata de fiecare in parte. Asa cum am mai scris, eu nu cred ca agresiunea, fizica sau psihica, nici macar una episodica, are ce cauta in pregatirea unor copii. Cat ar fi acei copii de rebeli si de neascultatori, cu siguranta exista alte metode de a-i educa. Sunt constient insa ca sunt si oameni pentru care bataia, daca nu e rupta din Rai, e necesara pentru a-i pune la punct pe cei mici in anumite situatii.

Am avut profesori in scoala care aplicau frecvent corectii fizice. Spre exemplu, n-am putut si n-o sa pot niciodata sa-l vad ca un bun pedagog pe proful de franceza din generala care intra in clasa cautand din priviri candidati la "cheia franceza" (adica trageri violente de perciuni sau de urechi pentru cei care nu erau pregatiti). Nu m-au marcat pe viata episoadele acelea, dar pentru mine profesorul respectiv este zero din punct de vedere didactic.

Pana la urma, depinde de fiecare dintre noi sa puna in balanta argumentele si sa decida cat de mult inseamna prea mult. Sunt convins ca exista parinti care nu concep ca fiul sau fiica lor sa fie loviti sau jigniti, asa cum exista si parinti care cred ca o palma sau o jignire nu strica. Astfel, ramane la latitudinea fiecaruia sa se intrebe si sa-si raspunda daca o medalie europeana, mondiala sau olimpica poate trece in plan secund o palma sau o jignire. Din punctul meu de vedere, nicio performanta sportiva sau profesionala nu poate fi justificata de un abuz comis impotriva unui copil fara aparare.

In incheiere, merita reluata o reactie a domnului Octavian Bellu. Incercand sa isi explice motivul pentru care Maria Olaru a luat decizia de a scrie aceasta carte, antrenorul s-a intrebat daca nu cumva a esuat ca pedagog al Mariei Olaru. De la distanta si din afara fenomenului, as putea sa il asigur ca a esuat din acest punct de vedere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#bataie gimnastica Romania, #Bellu Bitang gimnastica bataie, #Maria Olaru gimnastica bataie , #gimnastica