Hocheiul romanesc, scandal monstru in New York Times. Declaratii revoltatoare ale etnicilor maghiari

Joi, 07 Februarie 2013, ora 07:14
8413 citiri
Hocheiul romanesc, scandal monstru in New York Times. Declaratii revoltatoare ale etnicilor maghiari

De la sportivi pana la politicieni, reprezentantii secuimii se dezic de Romania, intr-un material aparut in celebrul ziar american New York Times.

Publicatia americana a realizat un reportaj despre situatia hocheiului romanesc, considerand ca "etnicii maghiari au capatat o voce puternica."

Echipa din Miercurea Ciuc, campioana in ultimele sase sezoane, le-a atras atentia jurnalistilor americani, care au discutat cu principalii oameni implicati.

In cadrul reportajului realizat, cei de la Miercurea Ciuc s-au dezis de legaturile cu Romania, afirmand ca se simt suta la suta unguri.

Capitanul echipei, Attila Goga, se plange, insa, ca jucatorii nationalei Romaniei sunt pusi la zid pentru ca, uneori, canta imnul Ungariei.

"A fost un mare scandal dupa ce toti jucatorii Romaniei au cantat imnul Ungariei. Este un pic ciudat, dar ei nu inteleg situatia noastra de aici! Toti de aici suntem unguri! Eu ma simt ungur! Inca de mic copil am vorbit maghiara!", a afirmat Attila Goga.

Un alt factor implicat, fostul presedinte Papp Elod, se mandreste ca la Miercurea Ciuc jucatorii romani sunt din ce in ce mai putini.

"Pot sa spun ca acest club sportiv reprezinta secuimea. Ne place sa spunem ca hocheiul reprezinta istoria noastra, din moment ce predecesorii nostri erau razboinici, iar hocheiul are nevoie de razboinici. Sunt foarte putini romani care joaca pentru clubul nostru!", a declarat Papp Elod, actualmente politician.

Jurnalistii americani au discutat si cu Laszlo Tokes, fostul vicepresedinte al Parlamentului European, care a precizat ca s-ar simti ungur si daca ar trai pe luna.

"Cultura noastra a fost asuprita. Asa s-a intamplat si in sport. Din acest motiv, Ciucul este foarte important, este rolul ungurilor in viata sportiva. Hocheiul reprezinta identitatea ungurilor. Romanii sunt foarte buni prieteni, dar nu ne accepta intotdeauna pentru ca suntem unguri. Uneori suntem numiti romani care vorbesc maghiara. Asta nu e adevarat. Suntem unguri suta la suta in adevaratul sens al cuvantului. Chiar si daca am fi trait pe luna, tot unguri am fi fost. Traim in Transilvania, Romania, dar noi ne consideram unguri!", a explicat Tokes.

Intr-o mare de etnici maghiari, echipa din Miercurea Ciuc este antrenata insa de un finlandez. Timo Lahtinen, in varsta de 65 de ani, a adoptat cultura locala si spune ca, in realitate, Miercurea Ciuc inseamna Ungaria!

"Toata lumea din acest oras joaca hochei si se gandeste la acest sport. Este centrul hocheiului din Romania. De fapt, din Ungaria! Toata nationala Romaniei este formata din jucatorii mei si toata lumea vorbeste maghiara!", a declarat antrenorul ciucanilor.

Reactia romanilor: Interes politic si social

Marius Gliga, directorul tehnic al Federatiei Romane de Hochei, considera ca echipa din Miercurea Ciuc este folosita in scopuri politice.

El mai afirma ca, prin echipa de hochei, orasul Miercurea Ciuc reuseste sa se faca remarcat.

"In Miercurea Ciuc exista un interes politic si social. Este un oras mic, care, daca vrea sa fie vazut de restul oraselor, trebuie sa arate ceva. Iar ei au ales sportul. Oamenii politici din zona se folosesc de echipa pentru a se promova pe ei", a mentionat Gliga.

Comentariile New York Times:

Un oras de 38.000 de locuitori din estul Transilvaniei este faimos pentru trei lucruri: este considerat unul dintre cele mai friguroase orase din Romania, aici se produce berea Ciuc, dar si pentru echipa de hochei.

In ultimele doua decenii, etnicii locali au militat pentru obtinerea autonomiei, folosindu-se si de clubul de hochei.

Succesul Ciucului a cauzat o problema hocheiului romanesc. Ehipa nationala a Romaniei este formata aproape in intregime din etnici maghiari. Anomilia a atins un punct critic in 2011, cand dupa un meci dintre Romania si Ungaria, aproape toti romanii s-au unit cu adversarii lor pentru a canta imnul Ungariei.

Caderea comunismului le-a oferit minoritatilor maghiare sansa de a dobandi libertatea culturala si politica dupa ani intregi de asuprire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#hochei romanesc New York Times, #scandal hochei New York Times, #etnici maghiari New York Times , #hochei