O scurta istorie a celui mai fascinant joc din lume - pokerul

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 11:14
13423 citiri
O scurta istorie a celui mai fascinant joc din lume - pokerul
Foto: amazonaws.com

Jocul de poker nu este de multa vreme atat de popular ca acum. Candva il jucau doar aventurierii, astazi insa este studiat in universitati si iubit de expertii in matematica. Cum a ajuns un joc al imigrantilor saraci sa cucereasca planeta? Ne-am intrebat, am raspuns si va invitam sa ne insotiti pentru cateva minute intr-o calatorie rapida in istoria pokerului.

Prima partida de poker s-a jucat acum 200 de ani in New Orleans, oras de imigranti veniti din toata lumea. Insa cine a adus jocul aici, putem doar presupune. New Orleans a fost pe rand sub dominatie franceza, spaniola, britanica si americana.

De unde a venit "pacientul zero", cel care a scos din buzunar un pachet ciudat de carti si si-a invatat prietenii, pentru prima data, sa bluffeze? E un mister. Cateva ipoteze exista. Pokerul se poate trage din "poque", joc vechi frantuzesc. Sau din versiunea britanica a "trombonului" romanesc: "brag". Ori din germanul "pochspiel". Si persanii aveau un joc al pacalelilor numit "as nas", despre care unii spun ca ar fi stramosul pokerului.

Joseph Crowell este autorul primei atestari a pokerului. El nota prin 1829 in jurnal ca vazuse emigranti ce jucau poker in asteptarea vaporului, in estuarul raului Mississippi. Pe atunci, jocul era rudimentar: 20 de carti erau impartite, cate cinci. Cine credea ca are mana mai buna, paria. Daca se adunau mai multe pariuri pe masa, se aratau cartile si cel mai bun lua banii. Si aici vine ingredientul principal al pokerului: blufful. Cine paria fara sa aiba o mana buna putea castiga potul daca ceilalti renuntau. Blufful este sufletul jocului si elementul care i-a asigurat in timp succesul.

In scurta vreme, pokerul a cucerit America. Plecat de pe vasele de transport, a fost dus de marinari si calatori peste tot. Cautatorii de aur l-au jucat in California in perioada goanei dupa aur si muncitorii din marile orase americane - pe atunci in formare - l-au adoptat drept jocul lor de timp liber.

Daca initial pokerul era rudimentar, in timp a devenit din ce in ce mai complex. Initial, nu existau chintele si culorile, ci doar o pereche sau doua, trei bucati ("triplets"), full si careu. Treptat, s-a adoptat si "drawul", adica inlocuirea unor carti neconvenabile cu altele (decartarea). Pachetul de carti s-a ingrosat de la 20 la 52 si astfel bluffurile au devenit mult mai greu de depistat. Multi spunem pokerului cu cinci carti "poker romanesc". E departe de adevar. Acesta este pur american, are peste 150 de ani si se numeste "five card draw".

Texas Hold'em, regele pokerului, implineste 91 de ani

Versiunea de poker care face astazi furori, Texas Hold'em, a aparut mult mai tarziu, in jurul anului 1925. Valorile mainilor au ramas aceleasi, insa jucatorii nu mai primeau cinci carti, ci doar doua. Restul de trei se asezau pe masa cu fata in sus si toti jucatorii le foloseau pentru a-si face propria formatie.

Acestea se numeau "community cards" si au facut jocul mult mai complex, transformandu-l dintr-un joc de noroc intr-unul de abilitati. Bluffurile au devenit mai complicate si jocul a devenit o provocare pentru cei inteligenti. Dar si o mare pasiune pentru toata America, de la sarac la bogat si de la tineri la bunici. Iar jucatorii mari de poker au devenit faimosi pentru talentul lor de a-si intelege adversarii si a se adapta lor.

Intre timp, au aparut, in Las Vegas, in anii 1970, si turneele de poker. Asa s-a nascut si spiritul competitiv al acestui joc. World Series of Poker este cel mai vechi festival de turnee de poker si se joaca neintrerupt, an de an, de atunci. Si Europa si-a fondat circuitul ei de turnee de poker: European Poker Tour, recent rebotezat PokerStars Championship.

Big Bangul pokerului si pokerul online

Insa adevarata explozie a pokerului s-a petrecut abia la inceputul secolului nostru, dupa o "furtuna perfecta", o serie de evenimente care, combinate, l-au facut ceea ce este astazi: o preocupare fascinanta, jucata de milioane si zeci de milioane de oameni din intreaga lume, pe scobitori, pe 2 centi, pe 5 lei si pe milioane si milioane de dolari.

Mai intai a fost celebrul film artistic Rounders, cu Matt Damon in rolul unui tanar jucator care reuseste prin inteligenta si curaj sa depaseasca lumea promiscua a interlopilor si sa joace in cele mai faimoase turnee din lume. Apoi, in acelasi an, 1998 s-a lansat website-ul Planet Poker, prima camera de poker online unde, la 1 ianuarie 1998, s-a jucat prima partida de poker de la distanta, prin dial-up. Astfel, internetul a devenit a doua casa a pokerului. In 2003, pokerul a cucerit televiziunea, atunci cand in SUA s-a difuzat prima partida televizata, sezonul 1 al seriei de turnee World Poker Tour.

Si tot in 2003, Chris Moneymaker, un american calificat online la World Series of Poker jucand un turneu satelit de doar 39 dolari desfasurat online pe PokerStars, a castigat Main Eventul si 2.500.000$! Aceasta a fost ultima picatura si pokerul a cunoscut o explozie globala. Iata si ultima mana din turneu, cea care a declansat totul:

De atunci, jocul a intrat si in atentia autoritatilor care au inceput sa-l reglementeze. Din 2015, si Romania are o legislatie - una din cele mai favorabile din Europa - care permite existenta cluburilor de poker si pokerul online.

Asa s-a ajuns de la o partida de poker jucata in Mississippi din plictis pe un vapor de marfuri de catre marinari emigranti pana la imensa popularitate de astazi.

De ce?

De ce are pokerul asemenea succes? Daca oamenii sunt deja snopiti in bataie la sah de catre computere, pokerul ramane un joc la care un oponent uman face fata celui mai puternic procesor. Motivul? In poker nu exista numai ratiune, ci si intuitie, psihologie, adaptare.

Un jucator de poker este in acelasi timp un foarte bun cunoscator al comportamentului uman si al proceselor de gandire secrete din mintea celorlalti. Iar acest razboi al intelegerii celui din fata ta (calitate care printre altele dezvolta toleranta) fac din poker una din cele mai fascinante activitati umane. Pentru ca la final nu cartile de pe masa conteaza, ci mintile care se infrunta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#istorie poker, #reguli poker, #turnee poker , #poker