Avem dopaj si la bridge! Povestea romancei prinsa dopata la un joc de carti

Vineri, 11 Martie 2016, ora 15:00
6569 citiri
Avem dopaj si la bridge! Povestea romancei prinsa dopata la un joc de carti
Foto: captura Youtube

Dopajul, una dintre cele mai serioase probleme ale sportului in acest moment, naste in Romania povesti tragi-comice. Intr-un sport practicat in general de domni si doamne cu varste respectabile, Romania a reusit sa ofere un caz de dopaj.

In 2008, Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) a efectuat un control in timpul unui turneu de bridge, in urma caruia Veronica Popescu, o jucatoare trecuta de 50 de ani, a fost depistata pozitiv cu o substanta interzisa - propranolol - care i-ar fi imbunatatit capacitatea de efort.

Oricat de ilar ar parea, ANAD a solicitat de urgenta o ancheta la vremea respectiva, iar Veronica Popescu a trebuit sa explice motivul pentru care s-a dopat la un joc de carti.

Mirata de acuzatii, Veronica Popescu a reusit sa demonstreze in fata comisiilor ca avea probleme de sanatate si ca nu i-a trecut niciun moment prin cap ideea ca medicamentul i-ar putea imbunatati capacitatile de efort la jocul de carti. Ea a scapat astfel doar cu un avertisment.

Dan Voinescu, presedintele Clubului Top Bridge, la care era legitimata Veronica Popescu, a povestit amuzat episodul din 2008.

"Doamna respectiva avea probleme medicale, cu tiroida, facea un tratament si a luat un medicament care continea o substanta interzisa. A picat testul anti-doping, dar cum sa fie vorba de dopaj la bridge!? Aici e vorba de un joc de carti cu niste oameni care stau la masa! Ce efort fizic facem noi ca sa ne dopam?", a spus Voinescu pentru Ziare.com.

Dupa acel episod, Veronica Popescu s-a retras din activitate.

Asociatia Nationala Anti-Doping continua, insa, sa ia in serios posibilitatea ca jucatorii de bridge s-ar putea dopa, iar in aceasta saptamana a trimis Federatiei o informare privind interdictia de a folosi meldonium - substanta care i-a fost "fatala" Mariei Sharapova.

"M-a mirat ca am primit o informare din partea ANAD in aceasta saptamana. Am discutat cu doamna Gratiela Vajaiala (presedintele ANAD - n.red.) si mi-a spus ca a fost trimisa tuturor federatiilor, dar cum sa existe dopaj la bridge? Chiar si cazul doamnei Popescu nu a fost unul de dopaj, ci un accident. Nu poate fi vorba despre dopaj la bridge", a mentionat Ludovic Orban, presedintele Federatiei Romane de Bridge, pentru Ziare.com.

Dopaj si la snooker si sah

Istoria recenta a consemnat insa si alte cazuri ciudate de dopaj in sportul romanesc. In ultimii opt ani, mai multi sportivi ce practicau snooker sau sah au fost depistati pozitiv pentru consumul unei substante ce se regaseste in marijuana si hasis.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#dopaj bridge, #dopaj Romania, #dopaj Veronica Popescu bridge , #stiri din sport