Der Spiegel: Probe pozitive acoperite in Laboratorul antidoping de la Bucuresti

Joi, 17 Mai 2018, ora 15:16
4910 citiri
Der Spiegel: Probe pozitive acoperite in Laboratorul antidoping de la Bucuresti
Foto: Hepta.ro

Publicatia germana Der Spiegel a intrat in posesia unor documente oficiale al Agentiei Mondiale Antidoping (WADA), in care se arata ca Laboratorul antidoping de la Bucuresti a fost inchis dupa ce WADA a descoperit probe manipulate.

News.ro scrie ca jurnalistii germani au primit documentele WADA din partea grupului de hackeri Fancy Bears, cunoscut dupa ce a spart serverele agentiei mondiale si a dat publicitatii mai multe liste cu sportivi care au primit exceptii de uz terapeutic.

Potrivit investigatiei WADA, cel putin doua probe pozitivie au fost acoperite de persoane din cadrul laboratorului. Este vorba de probele de urina ale doi luptatori, recoltate in aprilie 2016 si in care se descoperisera urme de furosemid, un diuretic, folosit ca agent de mascare a adevaratelor substante ce imbunatatesc ilegal performantele sportivilor.

Potrivit Der Spiegel, seful laboratorului de la Bucuresti, Valentin Pop, nu a raportat situatia si, mai mult, a intrat in baza de date a WADA si a schimbat rezultatele analizelor.

Cazul a plecat de la un informator, care a alertat WADA de faptul ca probe pozitive nu au fost raportate, la Bucuresti. Investigatori ai agentiei mondiale au facut o vizita inopinata la Bucuresti, la 1 iunie 2016, si au confiscat cele doua probe. A doua zi, user-ul vanetin.pop a intrat in baza de date a WADA si a schimbat rezultatul probelor, din negativ in suspect.

"Am fost foarte ocupat si nu am fost atent la ceea cea am facut", le-a declarat Pop anchetatorilor WADA.

"Trebuie sa recunosc ca nu suntem atat de profesionisti aici", a mai spus el.

Acoperirea probelor pozitive nu este singura neregula de la Bucuresti. In iulie 2016, laboratorul nu era in masura sa detecteze hormonul de crestere GHRP-2 si nici meldoniumul, substante aflate pe lista interzisa la acea data.

"Directorul Pop nu a lucrat de unul singur", a concluzionat WADA, care a adaugat ca managerul laboratorului a fost controlat de o "autoritate externa", fara a o numi, dar pe care agentia incearca sa o descopere prin investigatii suplimentare.

La solicitarea jurnalistilor germani, WADA nu a dorit sa comenteze pe acest subiect. Pop si adjunctul sau, Mirela Zorio, au fost eliberati din functii dupa acest scandal, mai arata sursa citata.

La 1 decembrie 2017, Agentia Mondiala Andidoping (WADA) a anuntat suspendarea provizorie a acreditarii Laboratorului antidoping de la Bucuresti din cauza nerespectarii Standardelor Internationale pentru Laboratoare (ISL).

Laboratorul de Control Doping din Romania era singurul laborator din Europa de Est acreditat de Agentia Mondiala Antidoping. Fondat in august 1983, a functionat initial in structura oganizatorica a Institutului National de Cercetare pentru Sport, din subordinea Agentiei Nationale pentru Sport.

Activitatea laboratorului a cunoscut o dezvoltare dupa 1996, an in care s-a decis sa se investeasca in dotarea sa cu echipamente analitice moderne. Pasul decisiv in dezvoltarea activitatii laboratorului a fost facut in 2005, cand a fost infiintata Agentia Nationala Antidoping, iar laboratorul s-a transformat in Directia de Cercetare si Laborator Control Doping si a functionat in cadrul institutiei.

Laboratorul de Control Doping din Romania a primit acreditarea internationala din partea WADA la 29 iulie 2009.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#laborator antidoping Bucuresti WADA, #Der Spiegel antidoping Bucuresti , #stiri din sport