Gloriile sportului romanesc, apel catre presedinte, premier si Parlament

Joi, 13 Octombrie 2016, ora 13:41
5704 citiri
Gloriile sportului romanesc, apel catre presedinte, premier si Parlament
Foto: Hepta.ro

Un grup format din 60 de fosti mari sportivi romani semneaza un "apel pentru salvarea sportului romanesc" adresat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si Parlamentului Romaniei.

Documentul, sustinut de personalitati de seama ale sportului din tara noastra, precum Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Cristian Gatu, Ion Tiriac, Ilie Nastase, Ana Pascu, Sandra Izbasa, Doina Melinte, Corneliu Ion, Dan Grecu si altii, dar si de sportivi in activitate, precum Ana-Maria Popescu (ex-Branza) si Larisa Iordache, porneste de la locul modest ocupat de Romania la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si sustine necesitatea lansarii unui program national de implicare a tineretului in sportul de masa si de performanta.

"Cu locul 47 ocupat de delegatia tarii noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul romanesc a inregistrat cel mai slab rezultat din intreaga istorie a participarii sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanta care indica pragul inacceptabil pana la care a coborat miscarea noastra sportiva, in decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului si superficialitatii cu care autoritatile centrale si locale au tratat in toti acesti ani un domeniu care adusese prestigiu si glorie Romaniei", precizeaza comunicatul, subliniind ca "abandonarea educatiei fizice si a sportului" are efecte dramatice la nivelul tinerei generatii si al sanatatii intregii populatii.

"In fata acestor realitati dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastra pentru a sustine lansarea urgenta a unui Program National, componenta esentiala a 'Proiectului de tara', prin ridicarea problematicii legate de sanatatea populatiei, miscarea fizica, educatia fizica, sportul de masa si de performanta la nivelul unui domeniu de interes national", se arata in apelul grupului de performeri ai sportului romanesc.

"Ne-am hotarat sa strangem randurile si sa tragem acest disperat semnal de alarma, solicitandu-va o intalnire, pentru a examina impreuna situatia-limita a sportului romanesc si pentru a cauta cai si solutii de indepartare a erorilor care au condus la criza actuala. Totodata, reamintim ca sportul este unul dintre cei mai importanti vectori de imagine ai unei tari, sportivii numarandu-se printre emisarii de varf ai natiunii", afirma legendele sportului romanesc.

Apelul se refera si la Legea Sportului, modificata de mai multe ori din anul 2000 pana azi, fara insa a se ajunge "la un numitor comun fata de proiectul elaborat de o echipa a MTS", fiind amintita si "Strategia de dezvoltare a sportului in Romania - perioada 2016-2032", aflata in dezbatere.

"A trecut mai bine de o luna de la incheierea Jocurilor Olimpice de la Rio si se pastreaza o tacere suspecta, atat in privinta rezultatelor modeste, cat si a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilitatii lipseste, inclusiv in ceea ce priveste cazurile de dopaj, care au subtiat delegatia sportiva deplasata la JO si, implicit, rezultatele de acolo", se mai arata in apel.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#apel salvare sport romanesc, #Romania rezultate Olimpiada , #stiri din sport