Marile intrebari ale anului 2019 in sportul mondial

Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 22:00
3231 citiri
Marile intrebari ale anului 2019 in sportul mondial
Foto: Instagram/Real Madrid

Anul 2019 va avea mult fotbal, concentrat in perioada verii, cu Mondialul feminin, Cupa Africii pe Natiuni si Copa America, in timp ce rugby-ul va propune Cupa Mondiala in Japonia, iar Mondialele de atletism vor avea loc tot intr-o destinatie exotica, Doha, capitala Qatarului, scrie AFP.

Cine va castiga Mondialul feminin dupa SUA?

A opta Cupa Mondiala de fotbal feminin va debuta pe 7 iunie pe arena pariziana Parc des Princes si se va incheia o luna mai tarziu la Lyon, la un an dupa ce "Les Bleus" au castigat titlul suprem in Rusia. Calificata din oficiu in calitate de gazda, nationala feminina a Frantei va incerca sa calce pe urmele celei masculine si sa devanseze eternele favorite, SUA (detinatoarea titlului), Germania, Brazilia sau Japonia, echipe ce au fost la toate turneele finale. In schimb, Chile, Jamaica, Scotia si Africa de Sud vor fi la prima aparitie.

Competitii continentale pentru fotbalul masculin

In timpul Mondialului feminin, in fotbalul masculin vor avea loc Cupa Africii pe Natiuni (CAN) si Copa America, ce se vor incheia pe 7, respectiv 13 iulie. Daca organizarea competitiei Copa America este incredintata ferm Braziliei, cea a CAN i-a fost retrasa Camerunului, din cauza intarzierilor la lucrarile la infrastructuri si a situatiei fragile din punct de vedere al securitatii. Tara in care va avea loc CAN va avea mult de lucru pentru a gazdui turneul, ce va avea prima oara 24 de echipe. Cum fotbalul are oroare de vid, UEFA a infiintat o noua competitie, Liga Natiunilor, menita sa inlocuiasca o parte a meciurilor amicale si sa ofere inca o cale de acces la EURO. Faza finala, cu patru echipe, va avea loc intre 5 si 9 iunie in Portugalia. In semifinale tara gazda va intalni Elvetia, iar Olanda va primi replica Angliei.

A patra Liga a Campionilor consecutiva pentru Real Madrid?

Inceputul verii va fi dens pe terenul de fotbal. Pe 1 iunie va avea loc finala Ligii Campionilor, pe un stadion nou, Wanda Metropolitano, arena echipei Atletico Madrid. Ramane de vazut daca Real, castigatoarea ultimelor trei editii, va juca pe terenul rivalei sale pentru a patra Liga a Campionilor consecutiva. Sansele par destul de mici. Parasita de antrenorul Zinedine Zidane, apoi de vedeta Cristiano Ronaldo, echipa este departe de nivelul sau obisnuit, chiar daca spre sfarsitul anului Luka Modric a castigat Balonul de Aur. In aceste conditii, sunt destui cei care cred ca dominatia lui Real se apropie de sfarsit.

Ceferin si Infantino vor un nou mandat

Aleksander Ceferin, presedintele UEFA, si Gianni Infantino, presedintele FIFA, se simt bine acolo unde sunt. Mai mult sau mai putin beneficiari directi ai dizgratiei in care a cazut Michel Platini, ei vor candida pentru noi mandate, Ceferin in februarie, iar Infantino in iunie. In acest moment, ei nu au niciun rival declarat.

Un nou Tur al Frantei pentru Sky?

Cu sase victorii reusite de echipa Sky in ultimele sapte editii, se pune intrebarea daca Turul Frantei va pierde accentul britanic in 2019 sau daca aceasta formatie va oferi un nou invingator dupa Bradley Wiggins, Chris Froome si Geraint Thomas, ultimul fiind castigatorul din 2018. Marea Bucla, care va pleca de la Bruxelles pe 7 iulie, va avea in 2019 o editie cu totul aparte, cataratorii tragandu-si partea leului cand se implinesc 100 de ani de la aparitia tricoului galben.

Lumea rugby-ului, in Japonia

Dupa avalansa de evenimente fotbalistice, va fi randul sportului cu balonul oval sa aiba Cupa sa Mondiala odata la patru ani, toamna, cum se obisnuieste, insa de data aceasta in alta tara. Japonia, una din natiunile in ascensiune ale rugby-ului, va fi gazda celor mai bune douazeci de echipe din lume intre 20 septembrie si 2 noiembrie, la a noua editie a competitiei. Desi a facut un pas gresit in noiembrie la Dublin (9-16), Noua Zeelanda ramane marea favorita. Calaii lor irlandezi, care au reusit Marele Slem la Turneul celor Sase Natiuni din 2018, par cea mai puternica echipa din emisfera nordica si cel mai serios outsider.

Atletism la Doha, sezonul decalat

Un lucru neobisnuit, Mondialele de atletism vor avea loc in timpul Cupei Mondiale de rugby si nu in luna august. Din pricina caldurii din timpul verii, Qatarul a modificat data de desfasurare a evenimentului, la fel cum va face pentru Cupa Mondiala de fotbal din 2022. Astfel, Mondialele de atletism vor avea loc intre 28 septembrie si 6 octombrie, cu participarea unor noi eroi, aparuti dupa Jocurile de la Rio, ca sprinterul Christian Coleman (SUA), saritorul cu prajina Armand Duplantis (Suedia) sau hurdlerul Abderrahman Samba (Qatar).

Baschet: o premiera pentru China

Dornica sa organizeze cat mai multe competitii dupa Jocurile Olimpice de la Beijing, China va gazdui in 2019 prima sa Cupa Mondiala intr-un sport colectiv, in prima jumatate a lui septembrie. Va fi un sport cu mare audienta, baschetul masculin. In spatele americanilor, detinatorii titlului, cele mai bune echipe din lume vor lupta mai ales pentru primele sapte bilete la Jocurile Olimpice de la Tokyo, un argument ce ar trebui sa seduca vedetele din NBA si Euroliga.

Cupa Davis bis, premiera

Cupa Davis a murit, traiasca nou formula a Cupei Davis! Victima a faptului ca este putin atragatoare pentru cei mai buni jucatori din circuit, una din cele mai vechi competitii sportive va avea parte in 2019 de un adevarat lifting orchestrat de firma fotbalistului echipei FC Barcelona, Gerard Pique. Competitia va fi concentrata intr-o saptamana, in luna noiembrie la Madrid, cu participarea a 18 echipe, formatul amintind de fosta World Team Cup organizata de ATP. In ciuda protestului multor jucatori, editia 2018, castigata de Croatia, va ramane deci ultima pentru Cupa Davis istorica.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#evenimente sportive 2019, #competitii sportive 2019 , #stiri din sport