Sondaj Ziare.com: Care e cel mai bun sportiv roman din ultimii 10 ani?

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 17:26
7127 citiri
Sondaj Ziare.com: Care e cel mai bun sportiv roman din ultimii 10 ani?

Ne-au ridicat de pe scaune, ne-au facut sa fim mai fericiti si ne-au facut chiar sa uitam de greutatile din viata de zi cu zi. Vorbim despre marii sportivi ai Romaniei. Mai exact, despre cei care ne-au incantat cu talentul sau munca lor in ultimii 10 ani.

Anul 2010 se apropie cu pasi rapizi de sfarsit si, odata cu el, se mai duce un deceniu. Drept urmare, Ziare.com va invita sa desemnati cel mai bun sportiv roman al anilor 2000.

Nominalizarile le facem noi, iar votul va apartine dumneavoastra. Cu speranta ca n-am trecut cu vederea pe cineva care merita, va prezentam sportivii dintre care aveti de ales:

LUCIAN BUTE

"Mister KO" a devenit in luna octombrie a anului 2007 cel de-al treilea pugilist roman campion mondial la profesionisti, dupa Mihai Leu si Leonard Doroftei.

Considerat cel mai mare boxer din istoria tarii noastre, Bute, detinatorul centuri IBF la categoria super-mijlocie, este la momentul actual unul dintre cei mai bine cotati pugilisti din lume si intentioneaza, in 2011, sa mai puna mana pe cateva centuri.

27 de partide si 27 de victorii are Bute la profesionisti, dintre care 22 sunt obtinute prin KO.

ANDREEA RADUCAN

Gimnastica ne-a adus mereu bucurii, iar in ultimii 10 ani situatia n-a stat altfel. Centrul de la Deva a continuat sa produca gimnaste de exceptie, dintre acestea remarcandu-se in mod special Andreea Raducan.

6 medalii de aur a castigat Andreea la Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice, fiind poate cea mai demna de a purta numele de "urmasa Nadiei Comaneci".

Retragerea medaliei de aur cucerita la Olimpiada de la Sidney din cauza unui amarat de Nurofen a facut o lume intreaga s-o compatimeasca pe Andreea.

ADRIAN MUTU

Printre nominalizati nu putea sa nu se afle Adrian Mutu, unul dintre cei mai talentati fotbalisti romani din istorie, dar si unul dintre cei mai controversati.

Crescut la Scoala de Fotbal a lui Nicolae Dobrin, Mutu a lasat Romania pentru fotbalul mare din Europa la doar 21 de ani si a jucat la echipe importante, precum Inter Milano, Chelsea Londra sau Juventus Torino. Cele mai mari realizari le-a cunoscut insa la Fiorentina, grupare la care evolueaza si in prezent.

Din pacate, cariera lui Mutu a fost presarata cu multe scandaluri: suspendari pentru consum de cocaina si sibutramina, batai cu chelneri, numeroase escapade nocturne, plus un conflict cu selectionerul Razvan Lucescu.

CRISTI CHIVU

Daca Mutu a fost comparat cu Hagi, pentru talent, atunci Cristi Chivu poate fi asemanat cu usurinta cu Gica Popescu, pentru seriozitate.

Ca si Mutu, a facut devreme pasul spre fotbalul mare. Si-a inceput cariera la Resita si a continuat-o la Universitatea Craiova, Ajax Amsterdam si AS Roma. In prezent joaca la Inter, cu care a cucerit 7 trofee in trei ani, printre care si Liga Campionilor.

Spre deosebire de Mutu, Chivu a avut o viata personala exemplara, lipsita de scandaluri.

LUMINITA HUTUPAN

"Apara Hutupan!", de cate ori n-ati auzit aceasta fraza la meciurile echipei nationale feminine de handbal a Romaniei? Luminita Hutupan este, cu siguranta, cea mai mare portarita pe care handbalul romanesc a avut-o si una dintre cele mai bune goalkeepere din handbalul mondial.

Cu o cariera de senzatie, in care a obtinut peste 20 de trofee, Hutupan n-avea cum sa lipseasca dintre cei mai buni sportivi romani ai ultimilor 10 ani.

In nationala Romaniei, cu care a obtinut medalia de argint la Campionatul Mondial din 2005, a jucat 199 de partide si a marcat 10 goluri!

LEONARD DOROFTEI

Nascut la Ploiesti, "Mosul" este unul dintre cei mai mari pugilisti pe care i-a dat Romania. Multiplu campion la amatori, Doroftei a facut pasul spre profesionisti la sfarsitul anilor 90, iar in 2002 avea sa devina campion mondial WBA la categoria semi-usoara.

Meciurile sale cu Balbi au ramas in istoria boxului, iar rezistenta sa la incasat pumni i-a adus comparatia cu celebrul Rocky Marciano.

24 de partide a disputat la profesionisti, dintre care a castigat 22, a remizat una si a pierdut una.

ANDREI PAVEL

Tenisul roman a trait in anii 2000 prin Andrei Pavel. "Cneazul" a fost vioara intai a echipei de Cupa Davis a Romaniei si cel mai bine clasat tenismen roman in clasamentul ATP.

Nu s-a ridicat la nivelul lui Ilie Nastase si nici al lui Ion Tiriac, dar Pavel ne-a oferit niste meciuri memorabile si ne-a facut, prin daruinta lui, sa fim mandri ca ne e conational.

3 titluri la simplu si 6 la dublu a castigat Pavel in cariera sa, careia i-a pus punct anul trecut.

ELISABETA LIPA

Ce poate fi scris despre aceasta incredibila sportiva pe care Romania a dat-o? E de-ajuns doar sa arunci o privire peste medaliile obtinute la Jocurile Olimpice si sa-ti dai seama cine a fost Elisabeta Lipa.

Nu mai putin de 8 medalii (5 de aur, doua de argint si una de bronz) a cucerit Lipa la Olimpiade, fiind cea mai decorata sportiva din istoria canotajului.

A fost declarata cea mai buna canotoare a secolului de catre Federatia Internationala de Canotaj si a primit medalia "Thomas Keller", cea mai inalta distinctie din canotaj.

CAMELIA POTEC

Diana Mocanu devenea campioana olimpica in 2000, la doar 16 ani, si se prevedea ca va fi inotatoarea numarul 1 a Romaniei pentru multi ani. N-a fost insa asa. Anii 2000 aveau sa-i apartina Cameliei Potec.

Nascuta tot la Braila, ca si Mocanu, Camelia a impresionat la Olimpiada din 2004, unde a reusit sa se impuna in proba de 200 metri liber, dupa o evolutie entuziasmanta.

Au urmat apoi medalii la Campionatele Mondiale si Europene, care i-au adus decorarea cu ordinul Steaua Romaniei.

ALINA DUMITRU

E moarta dupa fotbal, insa a ales sa practice judo. Si bine a facut. Alina Dumitru este prima judoka romanca care a reusit sa castige un titlul olimpic (Beijing 2008).

In cariera sa, Alina a obtinut peste 10 medalii de aur la Campionatele Europene si Cupe Mondiale. Pe langa aceste reusite se adauga si trei medalii de bronz la Campionatele Mondiale.

In 2008 a fost decorata cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa I.

Acestea sunt propunerile, acum Ziare.com va invita la vot. Care e cel mai bun sportiv roman din ultimii 10 ani? Rezultatul sondajului va aparea intr-un articol similar pe 30 decembrie

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sportivi romani , #stiri din sport