De ce a fost arestat judecatorul Mustata - motivarea instantei

Luni, 05 Mai 2014, ora 15:14
5302 citiri
De ce a fost arestat judecatorul Mustata - motivarea instantei
Foto: Arhiva

Curtea de Apel Bucuresti a motivat decizia in urma careia judecatorul Dan Mustata si grefiera sa au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, in dosarul de mita in schimbul unor solutii favorabile

Magistratul Mihai Oprescu, cel care l-a trimis in arest pe colegul sau, a motivat ca "normele constitutionale impun ca Justitia sa fie unica, impartiala si egala pentru toti cetatenii", potrivit Evenimentul Zilei.

Stan Mustata si grefiera sa, Mariana Curea, au contestat decizia de arestare preventiva, apel care se va judeca marti.

Judecatorul Stan Mustata, arestat preventiv (Video)

"Judecatorul apreciaza ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei, raportat la modalitatea de savarsire a faptei si la rezonanta sociala a unor asemenea activitati infractionale", se arata in motivarea magistratului Mihai Oprescu.

Coruptia, amenintare pentru democratie

Acesta mai sustine ca fenomenul de coruptie este o "amenintare pentru democratie si drepturile omului" si ca "justitia trebuie sa raspunda de aplicarea legii si stabilirea adevarul intr-o cauza, exclusiv pe baza actelor aflate la dosar". "Normele constitutionale impun ca Justitia sa fie unica, impartiala si egala pentru toti cetatenii", a continuat judecatorul.

"Drept urmare, in mod logic, onestitatea magistratilor este o conditie esentiala nu doar pentru infaptuirea actului de justitie, ci si din perspectiva conservarii nealterate a mijloacelor de 'ultima instanta' pe care statul trebuie sa le aiba pentru contracararea fenomenului coruptiei sau cel putin limitarea efectelor acestuia", se mai arata in documentul Curtii de Apel Bucuresti.

DNA: Judecatorul Mustata a cerut 30.000 de euro pentru a face trafic de influenta

Mihai Oprescu a mai adaugat ca urmarirea penala a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a scos la iveala particularitatile si consecintele faptelor de coruptie savarsite de judecatorul Stan Mustata si grefiera sa.

Mustata, arestat si pentru perseverenta infractionala

In motivare se mentioneaza ca Mustata a fost arestat pentru "perseverenta infractionala, pusa in evidenta de savarsirea mai multor infractiuni care au presupus existenta unei multitudini de acte materiale care definesc constituirea unei grupari criminale".

Un alt motiv pentru arestarea preventiva a lui Stan Mustata a fost incercarea de a atrage in activitatea infractionala cat mai multe persoane, "in calitate de mituitori sau cumparatori de influenta".

De asemenea, judecatorii au considerat ca exista date evidente ce arata ca Stan Mustata a inceput sa faca trafic de influenta cu mult inainte de inceperea anchetei procurorilor DNA.

Judecatorul Stan Mustata, dupa audierile de la DNA: Mi-e teama ca voi fi arestat

In plus, Curtea de Apel Bucuresti a mai stabilit ca un alt motiv pentru care judecatorul trebuie sa fie arestat este "intarirea convingerii mituitorilor sau a cumparatorilor de influenta cercetati pentru savarsirea unor infractiuni grave ca ar fi putut obtine beneficiul unor hotarari judecatoresti favorabile, prin coruperea magistratilor investiti sa ii judece".

Dispret fata de colegii onesti

Magistartul a mai argumentat ca Stan Mustata a patat prestigiul Curtii de Apel Bucuresti. Judecatorul a fost arestat preventiv si pentru "dispretul manifestat de inculpati fata de colegii onesti" despre care Stan Mustata si grefiera sa au afirmat ca "nu se poate vorbi" sau nu pot fi "abordati" pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

"Toate aceste elemente sunt de natura a potenta efectele negative produse, prin cresterea riscului de popularizare in masa a ideii ca dreptatea s-ar putea 'cumpara' si ca doar cei 'neindemanatici' mai cred in justitie", se arata in document.

Mustata, pericol social

Curtea de Apel Bucuresti a mai motivat ca lasarea in libertate a judecatorului ar fi reprezentat un pericol pentru ordinea publica, cazul lui Stan Mustata prezentand un grad ridicat de pericol social.

"Natura infractiunilor care se presupune ca au fost savarsite de catre inculpat, modul in care acesta a actionat, contureaza un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care inculpatul este cercetat.

Astfel, se are in vedere ca notiunea de pericol pentru ordinea publica nu trebuie inteleasa doar ca o primejdie concreta si imediata, constand in posibilitatea comiterii unor fapte penale grave, ci ea semnifica si o stare de neliniste, un sentiment de insecuritate in randul societatii civile, generata de rezonanta sociala negativa a faptului ca inculpatul asupra carora planeaza acuzatia comiterii unor infractiuni ce aduc atingere sanatatii societatii este cercetat in stare de libertate", se mai explica in motivarea instantei.

Ultima mita, 30.000 de euro

Judecatorul Stan Mustata este acuzat de procurorii DNA ca a cerut mita de la mai multe persoane condamnate sau inculpate, pentru a le rezolva favorabil situatia in instanta, ultima suma ceruta in luna aprilie fiind de 30.000 de euro.

Judecatorul Mustata, retinut pentru luare de mita

CSM a avizat favorabil cererea procurorilor DNA de perchezitionare si retinere a judecatorului, iar acesta a fost citat, saptamana trecuta, la sediul central al DNA. Magistratul a fost apoi retinut pentru 24 de ore si ulterior prezentant in fata colegilor sai de la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Stan Mustata este acuzat de "constituire a unui grup infractional organizat, folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, sase infractiuni de luare de mita si o infractiune de trafic de influenta".

Dan Voiculescu cere procurorului general sa ancheteze DNA in cazul judecatorului Mustata

Judecatorul Stan Mustata urma sa judece, martea trecuta, un nou termen la Curtea de Apel in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu este condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.

In plus, surse judiciare au declarat ca la dosarul lui Mustata exista probe si interceptari care arata ca acesta ar fi luat mita pentru solutionarea favorabila a 6 dosare, intre care si cel al lui Mihai Stoica, dar si dosarul ICA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Stan Mustata motivare, #Stan Mustata motivare instanta, #Stan Mustata motivare arest , #arestat