Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iata cat costa viitorul unui fotbalist de la Steaua

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 21 Martie 2017, ora 07:18
6584 citiri
Iata cat costa viitorul unui fotbalist de la Steaua

Gigi Becali, finantatorul Stelei, a dezvaluit fara sa vrea cat costa viitorul unui tanar de perspectiva aflat sub contract cu vicecampioana - 80 de mii de euro.

Atunci cand Dennis Man a fost adus la formatia din Berceni, in vara lui 2016, a fost ca o adiere de aer proaspat intr-un lot dominat de fotbalisti cu experienta, ca sa nu le spun batrani de-a dreptul. Aveam un pusti de nici 18 ani care primise tricoul facut celebru de Lacatus, cel cu numarul 7, si care se anunta un candidat serios macar pentru banca de rezerve.

Si chiar asa a fost o perioada, Man fiind rezerva si intrand pe final, primind apoi sanse in meciurile mai putin importante sau cu adversari foarte modesti, astfel ca se parea ca malaxorul Steaua va putea in sfarsit sa propuna un tanar bun in Liga 1. Numai ca, la un moment dat, Man a disparut. Nu doar dintre titularii meciurilor fara miza, ci si de pe banca de rezerve. Iar disparitia sa era cu atat mai misterioasa cu cat Reghecampf s-a plans constant ca este descoperit in cazul regulii jucatorului U21 in timpul accidentarii lui Florin Tanase.

Dupa cateva luni a venit si confirmarea disparitiei. In momentul in care l-a transferat de la UTA, in vara anului trecut, Becali a fost convins sa introduca o clauza care spunea ca aradenii ar primi un bonus de 100 de mii de euro daca jucatorul evolueaza in 10 meciuri la Steaua. Cum Reghecampf l-a tot folosit, Man se apropia de atingerea acestei borne, astfel ca Becali a ordonat scoaterea lui din orice fel de calcule pentru echipa de seniori.

Lucrurile urmeaza insa sa se schimbe, pentru ca acea clauza a fost scoasa din contract dupa ce latifundiarul a rascumparat-o cu 20 de mii de euro.

Acum, as vrea sa vorbim despre cat de neprofesionist a lucrat Steaua in acest caz. Ai un jucator tanar pe care il cumperi cu o suma apreciabila pentru nivelul Romaniei - 300 de mii de euro - incepi sa il folosesti si constati ca acesta nu se sufoca, ba chiar joaca ceva si are perspective bune de dezvoltare. Ce faci, club profesionist? Evident, il scoti din lot cateva luni!

Mi se pare de-a dreptul incredibil cum poate fi blocat un jucator din cauza unei clauze, atentie aici, de performanta. Clauza lui Man nu era una care putea fi atinsa daca omul era lemn si nu se pregatea bine. Clauza aceea era una de performanta, care stipula clar ca banii se platesc doar daca pustiul prinde 10 meciuri la echipa mare a Stelei.

Ori daca antrenorul a considerat ca acesta merita sa joace alaturi de titularii de drept, inseamna ca a stiut el ceva, nu? Ca optiuni ar fi avut, mai ales in prima parte a sezonului, pentru acel post. Ca sa nu mai spunem ca si acum sunt niste foarte tineri jucatori la echipa secunda care pot acoperi lesne acel post. Insa numeric, nu si valoric.

E timpul pentru comparatia care a facut cariera in Romania? In regula. Imaginati-va ca Leo Messi, la 17-18 ani, dupa ce debutase in prima echipa a Barcelonei, era trimis sa joace cateva luni bune la tineret din cauza unei clauze. Ce impact ar fi avut o asemenea decizie asupra unui tanar? Si mai bine, imaginati-va ca Ronaldo promovat de Boloni la seniorii lui Sporting era scos din lot si trimis la tineret dupa ce sefii ar fi constatat ca aveau de platit o clauza de 100 de mii de euro daca pustiul aduna 10 meciuri. Ar mai fi avut aceeasi evolutie?

In fotbal, pe langa talent, o cariera se construieste si pe moment. N-am spus si nu am sa spun niciodata ca Man este Messi sau Ronaldo. Ce am spus a fost ca toti marii fotbalisti au fost sustinuti, promovati si uneori chiar fortati in tinerete.

Apoi, o clauza de performanta atinsa ar trebui sa bucure orice club. Sigur, se platesc niste bani si, mai ales in Romania, nimeni nu vrea asta. Dar, dincolo de acei bani, asta inseamna ca tanarul transferat de tine a confirmat deja la un nivel la care tu nu te asteptai. Pentru ca atunci cand accepti o asemenea clauza te gandesti fie ca nu vei ajunge s-o platesti niciodata, fie ca o sa merite s-o platesti pentru ca fotbalistul respectiv este unul care iti ajuta echipa.

Revenind la moment, o sa fie tare interesant de vazut ce se va intampla cu Man dupa aceasta experienta. Va fi foarte bine daca acest pana la urma copil va iesi din asta mai puternic, adica va incerca sa demonstreze prin evolutiile sale ca a fost scos din lot pe nedrept, sau daca, dimpotriva, ne va arata ca Steaua a ratat un moment extrem de favorabil pentru 80 de mii de euro, diferenta dintre clauza contractuala si cea platita efectiv.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Steaua Man transfer, #Dennis Man Steaua clauza, #jucatori tineri Steaua , #Gigi Becali