FCSB nu poate fi Steaua nici daca esti comentator cu experienta

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 07:05
17923 citiri
FCSB nu poate fi Steaua nici daca esti comentator cu experienta

Sentintele definitive si, evident, executorii din litigiile dintre Steaua Bucuresti si FC FCSB sunt in continuare ignorate si ocolite de reprezentantii echipei lui Becali, dar, mai grav decat atat, sunt ignorate si ocolite si de unii jurnalisti cu mare experienta, cu pretentia de a fi formatori de opinie.

Recent, Consiliul National al Audiovizualului a dezbatut sutele de sesizari primite de la suporterii Stelei. Acestia au reclamat ca mai toate posturile TV de sport, dar si unele generaliste, se refera in continuare la FCSB ca fiind Steaua, incalcand astfel sentintele justitiei.

Dezbaterea din cadrul CNA a fost una cu accente amuzante, iar votul final, 4-4, a impiedicat Consiliul sa aplice vreo sanctiune. Un punct de vedere foarte interesant a avut Radu Calin Cristea, acesta lovind direct in jurnalistii care, cu buna stiinta, incalca o sentinta judecatoreasca.

"Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator sa foloseasca, in aceeasi fraza, si Steaua si FCSB. Sunt extrem de suparat ca vad ca sunt chiar si comentatori cu mare experienta, de la care aveam alte asteptari, si care folosesc fara niciun fel de ezitare cuvantul Steaua."

Dupa aceasta declaratie s-a autosesizat chiar unul dintre comentatorii cu experienta din Romania, in speta Emil Gradinescu. Acesta a avut o prima reactie pe un site de socializare, spunand despre interventia lui Radu Calin Cristea ca a fost una "viscerala, dar explicabila. Domnul in cauza a fost crainic in Giulesti." Aceasta explicatie mi se pare fabuloasa si imi aminteste de perioada gradinitei, atunci cand disputele dintre colegi se reduceau la universalul "dar de ce n-ai sapca?".

Joi seara, Gradinescu si colegul sau de comentariu, Bogdan Cosmescu, au fost invitati la postul la care lucreaza, Telekom Sport, pentru a comenta pe larg aceasta situatie.

Marturisesc ca de foarte putine ori mi s-a intamplat sa ascult o discutie mai lipsita de argumente. In esenta, cei doi comentatori de mare calibru au sustinut ca pentru ei FCSB este Steaua si ca nicio instanta nu poate schimba acest lucru. In sprijinul acestui fapt au adus continuitatea sportiva si site-ul UEFA.

Legat de dezamagirea exprimata de Radu Calin Cristea, domnul Gradinescu a marturisit ca si el este dezamagit de membrul CNA pentru ca, cu ani in urma, pe cand acesta era director al TVR, a blocat televizarea unui meci de la Campionatul European! Iar in ceea ce priveste comunicatul oficial al celor de la Steaua, care au anuntat ca fiecare comentariu in care se face referire la FCSB ca fiind Steaua aduce prejudicii marcii inregistrate, acelasi Emil Gradinescu a replicat cu o acuzatie legata de neutilizarea stadionului Ghencea in ultimii ani!

Din punctul meu de vedere, este foarte greu sa gasesti jurnalisti sportivi cu adevarat impartiali, fara ca asta sa fie un lucru negativ. Marea majoritate a celor care activam in acest sector avem una sau mai multe echipe pentru care simtim o afinitate. Si este normal pentru ca, inainte de a fi jurnalisti sportivi, am fost suporteri. Prin urmare, mi se pare perfect normal ca Emil Gradinescu si Bogdan Cosmescu sa aiba echipe preferate. Si mi s-ar parea la fel de normal daca una dintre echipele lor favorite ar fi FCSB.

Totusi, de la avea o echipa preferata pana la a ignora o sentinta definitiva a unei instante este cale lunga. Joi seara, doi jurnalisti sportivi cu foarte mare experienta au renutat la simbolica penita pentru a purta fularul echipei favorite.

Si spun asta gandindu-ma la motivarea sentintei Curtii de Apel Bucuresti din procesul in care Becali a fost obligat de instanta sa schimbe numele echipei sale. Motivare care, printre altele, spune si asta: "Partile desfasoara servicii in parte identice si similare in sfera activitatii, parata revendicandu-si in materialele de promovare si pe site-ul propriu palmaresul reclamantului si pretinde fata de public a fi continuator a acestuia, utilizeaza pentru a da identitate si distinctivitate echipei sportive culorile specifice marcilor reclamantului, riscul de confuzie pentru consumator fiind astfel demonstrat."

Tradus pentru jurnalistii-suporteri, FC FCSB si Steaua trebuie prezentate ca doua entitati diferite, care au inclusiv denumiri diferite, pentru ca activeaza in acelasi domeniu si pentru ca una dintre ele, in speta echipa lui Becali, a incercat si a reusit pana la un punct sa paraziteze imaginea celeilalte.

Cu alte cuvinte, judecatorii spun ca este obligatoriu ca aceasta diferentiere dintre Steaua si FC FCSB sa fie facuta pentru ca cei din urma sa nu mai poata profita de marca notorie a stelistilor. Ori prin comentariile lor, cei doi jurnalisti cu experienta au facut exact contrariul, facand un joc care ii indeparteaza serios de principiile acestei meserii.

Sentintele din procesele dintre Steaua si FC FCSB sunt definitive. Chiar daca ne convin sau nu, ele trebuie puse in aplicare. Astea sunt regulile societatii in care traim. Nu exista interpretari proprii in cazul sentintelor si nici o respectare selectiva a lor, in functie de cum se pliaza pe afinitatile de suporter ale unuia sau altuia.

Iar daca in cazul unui fan care merge in peluza la meciurile FCSB pot sa accept ca exista logica aceasta de a incerca sa ignore o sentinta care i se pare nedreapta, sa faca un mic act de fronda in tribune, jurnalistul este primul care trebuie sa respecte sentintele instantelor. Sigur, orice jurnalist are dreptul de a nu fi, la nivel personal, de acord cu o decizie judecatoreasca si poate explica publicului care sunt argumentele care il imping sa nu fie de acord, dar este obligat de principiile meseriei s-o respecte si s-o aplice.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#FCSB Steaua proces, #Steaua FCSB proces nume, #sentinta definitiva FCSB Steaua , #stiri Steaua