FRF, reactie despre excluderea Stelei din Liga Campionilor

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 17:43
2454 citiri
FRF, reactie despre excluderea Stelei din Liga Campionilor

Presedintele Comisiei Juridice a FRF, Adrian Stangaciu, a declarat vineri ca nu crede ca UEFA va astepta motivarea hotararii ICCJ in dosarul "Valiza", ci va lua mai repede o decizie in ceea ce priveste participarea echipei Steaua in Liga Campionilor.

"Conform regulamentului UEFA, ei nu sunt obligati sa tina cont de motivare. In regulamentul de participare in competitiile europene scrie ca in astfel de situatii UEFA poate tine cont de anumite decizii ale instantelor. Dar 'poate' asta inseamna daca va considera necesar. Eu cred ca investigatia lor nu va fi oprita de lipsa motivarii. Asta e parerea mea proprie. Ca e posibil sa investigheze si sa considere ca nu e necesar sa aplice o sanctiune mare sau una mica, ramane la latitudinea lor, dar nu cred ca lipsa motivarii ii va impiedica sa judece sau sa ia o decizie in sensul asta. Si ei sunt constransi de niste termene, in ceea ce priveste organizarea competitiei", a spus Stangaciu..

Juristul FRF nu exclude ca motivarea sentintei dictate de ICCJ sa intarzie din diferite motive: "Nu ar avea cum sa ajunga decizia ICCJ la noi, de vreme ce federatia nu a fost parte. Pe portal poate fi vazuta decizia, dar motivarea are un termen de recomandare de 30 de zile. Dar sunt unele instante care nu reusesc sa motiveze in 30 de zile. Fiind vorba de penal e posibil sa respecte acest termen. In civil insa sunt hotarari si de 6-7 luni care nu sunt motivate."

In ceea ce priveste judecarea cazului pe plan sportiv in Romania, Stangaciu a precizat ca este de competenta comisiilor LPF, dar ca nu crede ca se poate face o diferentiere intre mita si infractiunea de coruptie. "Nu pot avea o opinie oficiala, daca trebuie judecat dupa articolul 60 sau 61, pentru ca este de competenta comisiilor ligii. Dupa cunostintele mele, dosarul a fost redeschis, s-a suspendat pana la solutionarea cazului de catre instantele de judecata. Acum comisiile ligii ar trebui sa se pronunte, eu nu ma pot antepronunta. Juridic vorbind, infractiunile de coruptie astea sunt, darea si luarea de mita, primirea de foloase necuvenite. Nu poti sa faci o diferentiere, sunt infractiuni de coruptie. Dar cum vor judeca cei de la liga, ce argumente va avea Steaua, aici chiar nu-mi pot da cu parerea pentru ca ar insemna sa ma bag peste treburile oamenilor", a precizat Stangaciu.

Managerul FC Steaua, Mihai Stoica, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca atat timp cat nu exista o motivare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul "Valiza", UEFA nu se poate sesiza in ceea ce priveste o posibila excludere a formatiei ros-albastre din competitiile europene.

"Cat timp nu exista o motivare a instantei nu cred ca UEFA se poate sesiza. Acum nu exista o motivare, ci doar o decizie a instantei. Nu se poate face o comparatie cu Fenerbahce pentru ca in acel caz a fost coruptie dovedita, au fost jucatori implicati, au fost meciuri trucate", a spus Stoica.

Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca dosarul "Valiza" va fi reanalizat de comisiile ligii pe baza regulamentului disciplinar de la data savarsirii faptei, sezonul 2007/2008, care prevedea doar depunctarea.

Alexandru sustine ca in solutionarea acestui caz va fi importanta precizarea termenilor "coruptie" si "mita", pentru a putea fi aplicat corect regulamentul: "Nu te poti juca cu viata unui club, e foarte important daca e coruptie sau mita. Daca e coruptie, avem un articol pentru coruptie, dar avem si un articol pentru implicarea, manipularea unor situatii pentru influentarea rezultatului unui meci. Deocamdata, dupa opinia noastra, acolo se incadreaza. In limbajul nostru penal, coruptia este mita. Dar in acelasi timp, in limbaj european, se spune asa: mita intre persoane sau entitati private nu e coruptie, e mita. Cu pedepsele de rigoare. La noi nu se face insa aceasta delimitare. Trebuie sa ne consultam cu cei mai mari juristi. Eu astept ceva oficial, sa scrie, e coruptie sau mita? Azi am dedicat toata ziua acestui caz, am pus avocatii sa caute, ce este coruptie sau mita".

Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marti, la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de coruptie in fotbal, UEFA ar putea dicta sanctiuni impotriva echipei Steaua, care risca sa fie exclusa din Liga Campionilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#FRF reactie excludere Steaua, #Steaua exclusa Liga Campionilor , #stiri Steaua