Opinie juridica: Cine are dreptate in conflictul dintre Steaua si echipa nationala

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 16:29
7499 citiri
Opinie juridica: Cine are dreptate in conflictul dintre Steaua si echipa nationala
Foto: captura GSP TV

Refuzul clubului Steaua de a le permite celor sase jucatori convocati la echipa nationala sa mearga in cantonamentul din Turcia poate provoca un adevarat cutremur in fotbalul romanesc.

Cei sase jucatori risca suspendari intre 4 si 8 meciuri, in timp ce antrenorul Laurentiu Reghecampf este pasibil de o interdictie de a-si mai conduce echipa intre trei si sase luni, potrivit Regulamentului Disciplinar al FRF.

Intr-o opinie juridica trimisa Ziare.com, avocatul Catalin Ciubota a explicat, pas cu pas, de ce este expusa Steaua unui risc foarte mare in acest moment.

Iata opinia juridica semnata de avocatul Catalin Ciubota:

I. SITUATIA PREMISA

Se concretizeaza in refuzul clubului de a trimite jucatorii de fotbal ce activeaza in cadrul acestuia, la actiunile echipei nationale, atunci cand exista o convocare expresa din partea selectionerului. Lipsa jucatorilor convocati determina intrunirea elementelor constitutive ale abaterilor disciplinare prevazute de art. 69 si 84 din Regulamentul Disciplinar al Federatiei Romane de Fotbal.

II. NORMELE REGULAMENTARE APLICABILE

In privinta raspunderii jucatorilor de fotbal:

Articolul 69 - Refuzul prezentarii la echipa nationala

1 Jucatorul roman care a fost convocat la stagiile de pregatire si la jocurile unei echipe nationale si care nu se prezinta la data si locul convocarii va fi sanctionat cu suspendare de la 4 la 8 jocuri. In perioada cat dureaza convocarea, el nu are dreptul sa joace la echipa sa de club, in caz contrar echipa sa fiind sanctionata cu pierderea jocurilor respective prin forfait.

2 Sanctiunea aratata la alin. 1 de mai sus se aplica si jucatorului care, dupa prezentare, paraseste locul de cantonament fara permisiunea persoanei indreptatite sa o acorde.

3 In cazul jucatorilor straini sunt aplicabile dispozitiile Regulamentului FIFA privind statutul si transferul jucatorilor.

In privinta raspunderii disciplinare a clubului:

Articolul 84 - Refuzul de a trimite jucatorii la echipele nationale

Fapta cluburilor de a nu permite jucatorilor romani sau straini sa se prezinte la convocarile echipelor reprezentative pentru antrenamente si jocuri, se sanctioneaza cu interzicerea oricarei activitati legate de fotbal pentru persoanele vinovate pe o perioada de la 3 la 6 luni.

III. MODUL DE SANCTIONARE A PERSOANELOR CE SUNT SUBIECTI ACTIVI AI ABATERILOR DISCIPLINARE PREVAZUTE DE NORMELE REGULAMENTARE MENTIONATE.

Conexitatea celor doua abateri disciplinare prevazute de normele regulamentare implica analiza acestora intr-un raport de cauzalitate ce determina si regimul de sanctionare aplicabil. Astfel, refuzul clubului de a permite prezenta jucatorilor la actiunile echipei nationale implica si determina in mod necesar, savarsirea celei de-a doua abateri disciplinare de catre jucatorul respectiv. Prin urmare, abaterile disciplinare la care facem referire trebuie analizate in ordinea determinata de relatia cauzala dintre ele:

a) in ceea ce priveste abaterea disciplinara prevazuta de Articolul 84 din RD

Desi textul regulamentar face referire la "fapta cluburilor", in realitate raspunderea disciplinara este restransa la persoana reprezentantului legal al acestuia. Regulamentul nu sanctioneaza clubul pe linie sportiva, ci individualizeaza subiectii activi prin sintagma "persoanele vinovate" si dispune aplicarea unei sanctiuni specifice unei persoanei fizice.

In legatura cu aceasta reglementare, se impune sa precizam faptul ca subiectul activ al abaterii disciplinare prevazuta de Articolul 69 din RD este unul calificat. Astfel, persoana asupra careia se va exercita actiunea disciplinara trebuie sa fie o persoana care are calitatea de a actiona ca reprezentant legal al persoanei juridice si care are puterea de a emite acte de autoritate valabile in organigrama clubului. Numai indeplinind aceste conditii, aceasta persoana poate sa impiedice in mod valabil prezenta jucatorilor convocati la actiunile echipei nationale.

Sanctiunea prevazuta de articolul citat este aceea de intericere in privinta persoanei respective a oricarei activitati legate de fotbal pe o perioada de la 3 la 6 luni.

b) in ceea ce priveste abaterea disciplinara prevazuta de Articolul 69 din RD

Interzicerea de catre club a prezentei jucatorilor convocati determina lipsa acestora la data si locul convocarii pentru actiunile echipei nationale. Prin urmare, simpla lipsa a acestuia determina intrunirea elementelor constitutive ale abaterii disciplinare prevazuta de art.69 din RD.

Intrebarea care se pune este aceea daca jucatorul/jucatorii pot invoca, ca si cauza exoneratoare de raspundere, interzicerea participarii la convocare de catre oficiali din cadrul clubului.

In acceptiunea noastra nu poate exista o astfel de cauza exoneratoare de raspundere.

Si in dreptul comun, atunci cand se invoca ordinul superiorului in cadrul raspunderii delictuale administrative, acest ordin, pentru a fi apt sa exonereze de raspundere, nu trebuie sa fie vadit ilegal.

Ori, in cazul nostru, interzicerea de participare la actiunile echipei nationale constituie o incalcare grava a prevederilor Regulamentului Disciplinar, prevederi pe care jucatorul este prezumat ca le cunoaste si pe care s-a obligat sa le respecte.

Conformarea fata de o dispozitie vadit neregulamentara nu poate avea efecte exoneratoare de raspundere. In caz contrar s-ar ajunge la situatii absurde in care jucatorii s-a conforma dispozitiilor date de reprezentantii cluburilor la care activeaza si care tind la nerespectarea regulamentelor FRF, fiind aparati astfe de raspunderea disciplinara fara o cauza justa.

IV. CONCLUZII

In cazul dat, exista o raspundere concurenta atat a persoanei care reprezinta legal clubul si care a dat dispozitia de interzicere a prezentei jucatorilor convocati la actiunile echipei nationale cat si a jucatorilor care nu s-au prezentat la aceste actiuni, conformandu-se unor decizii ce incalca in mod vizibil si grav Regulamentul Disciplinar al Federatiei Romane de Fotbal.

Catalin Ciubota este un avocat specializat in drept sportiv, cu o cariera de peste 20 de ani, care i-a reprezentat pe Gigi Becali si Liga Profesionista de Fotbal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#conflict Steaua echipa nationala, #avocat Catalin Ciubota echipa nationala Steaua , #stiri Steaua