Steaua lui Obama, eclipsata de stralucirea lui Putin

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 19:01
3566 citiri
Steaua lui Obama, eclipsata de stralucirea lui Putin
Foto: Reuters

Presedintele american Barack Obama a primit un dus rece la Moscova, nu pentru ca nu si-ar fi indeplinit, macar partial, obiectivele de politica externa, ci pentru ca, in Rusia, arta lui oratorica nu a miscat nicio inima, vorbele lui mestesugite nu au starnit aplauze frenetice.

Multimile au fost tacute si sobre in fata "superstarului global", obisnuit pana acum cu primiri demne de o trupa rock in culmea gloriei. Nici Michelle Obama, analizata de la tinuta pana la gestica, nu a avut parte nici macar de un articol in presa, darmite de "acoperirea mediatica" pe care o capata in alte tari ale lumii.

Pe unde a trecut primul cuplu al Americii, cativa au facut cu mana, cativa au zambit, insa reactia cea mai frecventa a fost indiferenta. Obamania nu patrunde in sufletul rus.

Pentru unii, felul in care Obama se misca, vorbeste, iti tine trupul, ceea ce in general este considerat a face parte din "carisma" lui, este privit cu suspiciune in Rusia, publicul larg avand senzatia ca liderul american este un maestru al manipularii si disimularii.

Altii spun ca, dupa decenii de comunism, rusii sunt satui de politica si dezamagiti de liderii occidentali. S-a inaintat si ipoteza rasei, o problema asupra careia rusii oscileaza inca intre propaganda sovietica si nou-renascutul nationalism.

Explicatia ar putea fi insa una mult mai simpla: la Moscova este o stea care straluceste mai tare decat Obama - fostul presedinte, actualmente premier, Vladimir Putin.

Nu e de mirare deci ca televiziunile, ziarele si publicul larg nu s-au preocupat de activitatile lui Obama in capitala rusa. Aveau treburi mai importante de urmarit: Vladimir Putin mergand cot la cot cu agricultorii printr-un lan de grau, Vladimir Putin la intalnirea cu motociclistii rusi si, nu in ultimul rand, Vladimir Putin in vizita oficiala intr-o fabrica.

Putin, un om ocupat

Liderul de facto al Rusiei este cel care umple prima pagina a ziarelor in Rusia, nu un lider de culoare, si american pe deasupra, venit sa ceara renuntarea la armele nucleare care au asigurat Rusiei pozitia de putere din timpul Razboiului Rece.

In cursul zilelor trecute, Putin a fost un om ocupat. Mai intai, a incercat sa transmita, subliminal, rusilor nostalgici dupa trecut, ca nu s-a produs nicio ruptura iremediabila in structura Kremlinului. Inconjurat de oameni in salopete, a strabatut un camp de grau.

A fost fotografiat mancand la aceeasi masa cu ei, in ipostaze desprinse parca din ziarele din urma cu cativa ani.

A doua zi, s-a infiintat intr-o fabrica, aratand ca Rusia este inca o putere industriala, chiar daca si aici criza economica a lovit destul de tare.

In fine, in a treia zi, Putin s-a depasit pe sine. Imediat dupa mic-dejunul cu Obama, Putin s-a echipat in pantaloni negri, maleta neagra si jacheta neagra, pentru a se intalni cu un grup de motociclisti care-si spun "Lupii noptii".

Printre incurajari, Putin a "strecurat" ca si el se pricepe la motociclete, fiind de curand capabil sa isi pozitioneze motorul, pe o roata, in pozitie perpendiculara fata de sol.

Desi nu a facut nicio demonstratie a talentelor sale in acest sens, sunt slabe sanse ca rusii sa aiba vreo indoiala ca premierul lor nu este capabil de asta. In definitiv, in ultimii ani l-au vazut la bustul gol, pescuind in apele inghetate de munte, pilotand avioane de lupta, schiind sau ingenuncheat langa tigrul siberian impuscat cu o sageata tranchilizanta chiar de el.

Nu e nimic pe lumea asta care sa-i stea in cale lui Putin, par a spune toate aceste ipostaze menite sa-i sublinieze masculinitatea. Nu e deci de mirare ca rusii nu sunt impresionati de un lider strain - acesta nu are cu ce sa-i mai uimeasca, le-au vazut deja pe toate, cu Putin in prim rol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Obama vizita Rusia, #Obama Putin imagine , #stiri Steaua