Un oficial FRF cere retrogradarea Stelei

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 19:40
2862 citiri
Un oficial FRF cere retrogradarea Stelei
Foto: Libertatea

Membru in Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal, Dumitru Costin, a declarat miercuri ca dosarul "Valiza" va trebui reanalizat de catre comisiile LPF tinand cont de actualul regulament disciplinar, altfel orice decizie luata poate fi usor contestata.

Regulamentul disciplinar actual prevede sanctiuni ce pot duce la retrogradarea echipelor, in cazurile de coruptie. Regulamentul valabil in mai 2008, care prevedea cel mult depunctarea echipelor in asemenea cazuri, a fost modificat dupa izbucnirea scandalului valizei cu bani de la Cluj-Napoca.

"Eu am fost atunci in comisia desemnata de Comitetul Executiv, alaturi de Constantin Anghelache, care acum e la Dinamo, si am constatat ca sunt vicii in evaluarea spetei. Si pentru ca nu aveam dreptul sa cerem rejudecarea spetei, am cerut ca in momentul in care instanta va lua o decizie subiectul sa fie rediscutat. Singurul lucrul pe care puteam sa-l facem era sa-i executam pe cei care au incalcat regulamentele, i-am dat afara pe domnii Daniel Florea (presdintele CAF - n.red.) si Valentin Epure. Acum, cazul este la liga, in baza conventiei anuale dintre FRF si LPF, competentele disciplinare sunt in curtea ligii. La ei e tot.

Dar cazul trebuie judecat dupa regulamentul actual. Nu poti sa dai sanctiuni dupa o norma in vigoare in 2008. Eu nu am auzit ca in tara asta, sub Constitutia asta sa judeci dupa niste norme juridice care erau in vigoare acum opt ani de zile. Chiar daca speta a avut loc atunci. Si acum cand s-a judecat, la ICCJ, chiar daca s-au mai modificat legi, evaluarea si sentinta s-au luat dupa legile in vigoare acum. Nu acum opt ani. Nu exista asa ceva. Speta asta a inceput in 2008, dar s-a judecat dupa legile actuale. Nu ai cum sa judeci pe regulile de acum opt ani, pentru ca e contestabila la orice ora", a mai spus Costin.

Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, ca dosarul "Valiza" va fi reanalizat de comisiile ligii pe baza regulamentului disciplinar de la data savarsirii faptei, sezonul 2007/2008, care prevedea doar depunctarea.

Finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marti, la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", decizia dispusa de Completul de cinci judecatori al instantei supreme fiind definitiva. Becali a primit doua pedepse de cate trei ani pentru dare de mita si una de un an pentru fals. Fiind vorba de un caz de coruptie in fotbal, UEFA ar putea dicta sanctiuni impotriva echipei Steaua, campioana Romaniei. Totodata, dosarul "Valiza"poate fi acum reanalizat si de comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal, tinand cont ca exista o decizie definitiva a instantei.

La 4 iunie 2008, echipa Steaua Bucuresti a fost penalizata cu sapte puncte de Comisia de Disciplina a FRF, iar formatia Universitatea Cluj cu sase puncte dupa scandalul valizei cu bani de la Cluj-Napoca. Finantatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani si i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeasi perioada si a primit o amenda de 200.000 de lei, iar presedintele de atunci al gruparii ardelene, Anton Dobos, a primit aceeasi sanctiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucatorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) si Petre Marin (Steaua) au fost suspendati cate sase luni si amendati cu 180.000 de lei.

Comisia de Apel a pastrat aceste sanctiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat, la 3 iulie 2008, toate deciziile luate de Comisia de Disciplina. Doar Becali si Dobos au primit din partea CAF o suspendare de sase luni si o penalitate de 200.000 de lei, fara a li se interzice accesul pe stadion.

Tinand cont de diferentele mari intre deciziile primelor doua instante si cea a CAF, FRF a dispus infiintarea unei comisii de analiza a legalitatii hotararilor pronuntate de organismele jurisdictionale ale federatiei in cazul valiza. Aceasta a ajuns la concluzia ca au existat vicii de procedura la Comisia de Disciplina, in timp ce CAF si-a incalcat propriul regulament in acest caz.

Comisia formata din Constantin Anghelache si Dumitru Costin a prezentat, la 19 august 2008, Comitetului Executiv al FRF raportul referitor la legalitatea hotararilor pronuntate de organismele FRF in cazul "Valiza".

"Comisia de Disciplina a judecat corect pe baza declaratiilor de la dosar, dar la un studiu mai atent, am constatat ca la Comisia de Disciplina au existat niste erori, ca sa nu le spun omisiuni. In procesul verbal abunda prescurtarile. A fost o eroare de procedura", a declarat Anghelache, in urma unei conferinte de presa.

El a adaugat ca membrii CAF au incalcat propriul regulament: "La Curtea de Arbitraj pentru Fotbal am constatat incalcari ale regulamentului propriu de catre CAF. Articolul 14 a fost incalcat. Daca cele patru parti implicate, Universitatea Cluj, Steaua, Gigi Becali si Petre Marin au constituit o parte si l-au nominalizat pe Daniel Florea, era necesar ca FRF, cea care a declansat acest caz, sa fie notificata si sa-si desemneze propriul arbitru, conform regulamentului. Daniel Florea a omis sa informeze FRF cu sau fara intentie. Din cauza procedurilor pe care le-au incalcat s-a ajuns la schimbarea deciziei".

In baza raportului, Comitetul Executiv al FRF a decis ca Daniel Florea, Valentin Epure si Marian Lupu, membri ai Curtii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF), sa fie revocati din cauza neregulilor constatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dumitru Costin Steaua, #Dumitru Costin caz Valiza, #retrogradare Steaua, #Steaua caz valiza , #stiri Steaua