Ziua in care s-a nascut Fotbal Club Sportiv Becali

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 31 Decembrie 2016, ora 08:22
14187 citiri
Ziua in care s-a nascut Fotbal Club Sportiv Becali

Daca locotenent-colonelul Florin Talpan, seful departamentului juridic al CSA Steaua, are dreptate, si nu avem niciun motiv sa credem ca este nepregatit sau ca minte, atunci in data de 21 decembrie 2016 s-a nascut oficial Fotbal CLub Sportiv Becali.

21 decembrie este ziua in care Curtea de Apel Bucuresti a decis, ca utilizarea cuvintelor Steaua Bucuresti in denumirea societatii comerciale care administreaza echipa lui Becali este ilegala, obligand Registrul Comertului sa modifice denumirea firmei. Si chiar daca in minuta deciziei se anunta ca poate fi atacata cu recurs la ICCJ, Talpan spune ca este vorba despre o sentinta executorie.

Cum pana in prezent seful departamentului juridic al CSA Steaua a reusit sa demonteze in instanta multe dintre neadevarurile transmise in spatiul public de catre Becali si apropiatii lui, aleg sa il cred de aceasta data, pana la proba contrarie.

Daca Talpan spune adevarul, conflictul juridic dintre FCSB si CSA Steaua intra intr-o noua etapa, una care poate duce la disparitia echipei lui Becali. Si am sa explic de ce.

Dupa ce a pierdut definitiv marca Steaua, FCSB a continuat sa foloseasca numele Steaua Bucuresti profitand de faptul ca societatea care administreaza echipa se numeste SC FC Steaua Bucuresti SA. Cu toate ca acest lucru incalca flagrant protectia oferita de o marca inregistrata - daca nu sunteti de acord incercati sa va inregistrati o firma de genul Pepsi SRL care sa produca termopane, sa vedeti daca se poate sau daca denumirea respectiva e protejata de marca - a fost nevoie de un proces pentru ca Registrul Comertului sa fie obligat sa schimbe numele firmei lui Becali.

De acum insa lucrurile se complica pentru FCSB. Fara marca si fara nume, ar trebui sa se puna serios problema continuitatii. Cu alte cuvinte, de unde a preluat echipa lui Becali locul in Liga 1.

O sa spuneti, probabil, ca este totusi aceeasi echipa, ca din 1998, cand sectia de fotbal s-a desprins de Clubul Sportiv al Armatei Steaua si pana acum nu s-a schimbat decat forma de administrare, de la non-profitul lui Paunescu si pana la SA-ul lui Becali. Si ati avea dreptate, insa numai partial.

Pentru ca o echipa sa fie absorbita de o alta, cum se procedeaza in momentul cedarii locurilor in diviziile nationale, este nevoie de documente clare. Ori in cazul FCSB lucrurile nu sunt deloc clare. Dimpotriva, parca nicio parte din cele implicate nu vrea sa se faca lumina.

Stim insa cateva lucruri. Stim ca FCSB nu detine si nu a detinut niciodata legal marca Steaua. Daca mergem la litigiile din cazurile Universitatea Craiova sau Poli Timisoara, aflam ca palmaresul este "legat" de marca. Asa ca daca FCSB nu a detinut legal marca Steaua, nu a detinut si nu detine nici palmaresul Stelei. Palmaresul insemnand inclusiv coeficientul UEFA din anul 2003, cel pe care FCSB si-a construit actualul coeficient. De altfel, chiar in documentele oficiale este scris negru pe alb ca non-profitul lui Viorel Paunescu a preluat in 1998 "traditia si istoria" Stelei, palmaresul lipsind cu desavarsire din acte.

Bun, avem asadar o echipa fara nume, asta pana cand va deveni oficial FC Sportiv Becali, cu un palmares ce incepe din 2003. Ce se intampla cu locul din Liga 1? Asta ar trebui sa reiasa tot din acte. Actele de infiintare a AFC Steaua, din 1998, care trebuie sa ne arate ce anume a preluat aceasta asociatie de la Clubul Sportiv al Armatei si in ce conditii, dar si conditiile in care putea transmite ce a preluat mai departe catre firma lui Becali.

Pare complicat, insa nu este. Si nu este nevoie decat de actele din 1998 si 2003. Abia aici apare partea complicata, pentru ca nimeni nu pare interesat sa faca publice acele documente. In conferintele sale de presa, Gigi Becali a prezentat doar o parte din ele, un protocol si un certificat de identitate sportiva, primul avantajandu-l si al doilea fiind irelevant. In momentul in care toate actele vor fi puse pe masa, vom sti cu siguranta daca FCSB are dreptul de a evolua in Liga 1.

Si aici trebuie spus ca cea mai mare responsabilitate o au LPF si FRF, forurile care au girat existenta acestei echipe. Dar nici Federatia si nici Liga, desi sunt conduse acum de, teoretic, alti oameni fata de cei care au legitimat echipa lui Becali, parca fac tot posibilul sa pastreze aceasta stare de incertitudine. Asta desi in mod normal, cand ai o situatie atat de grava, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa demarezi o ancheta interna, sa verifici documente si sa vezi daca ai gresit sau nu, cu voie sa fara.

Pastrandu-se insa incertitudinea aceasta se pastreaza si FCSB in prima liga. Eu nu pot sa spun ca echipa lui Gigi Becali nu are dreptul de a evolua in Liga 1 pentru ca nu am documentele. Insa, pot spune altceva. Daca eu as fi fost patronul FCSB si as fi avut siguranta actelor, prima actiune ar fi fost aceea de a solicita o comisie comuna a FRF si LPF care sa demonstreze, pe baza documentelor, ca am tot dreptul sa joc in prima divizie.

Daca, dimpotriva, n-as fi fost sigur ca am toate documentele si ca ar putea aparea probleme, as face ce face Becali acum. Adica totul pentru ca actele, alea care sunt, sa nu devina publice.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#FCSB Becali Steaua, #Becali Steaua proces Armata, #Steaua Armata Becali , #stiri Steaua