"Huliganism, sange, prapad". Incidentele grave de la Steaua - Academia Rapid n-au fost provocate de suporteri

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 08:37
16430 citiri
"Huliganism, sange, prapad". Incidentele grave de la Steaua - Academia Rapid n-au fost provocate de suporteri

Daca cititi presa sportiva, dar nu numai, de astazi o sa aflati inca din titlu ca, sambata seara, pe National Arena a avut loc un macel. "Huligani, sange, bataie, prapad" sunt doar cateva dintre cuvintele folosite pentru a descrie evenimentele de pe cel mai mare stadion al tarii. Dar haideti sa vedem, la rece acum, cine poarta cu adevarat responsabilitatea.

In primul rand, trebuie spus ca meciul dintre Steaua si Academia Rapid a fost unul cum n-a mai vazut fotbalul nostru. Niciodata doua echipe de Liga 4 n-au mai jucat pe cel mai mare si mai modern stadion al tarii si niciodata un meci de la "judet" n-a mai adunat in tribune 36 de mii de oameni. Pentru asta, suporterii celor doua formatii merita felicitati.

Si as face o mica paranteza. In timp ce in Liga 1 sunt echipe artificiale, care abia aduna o mie de oameni la partidele de pe teren propriu, formatiile astea doua se chinuie pe coclaurile din Liga 4. Si numai una dintre ele va promova in Liga 3. Pentru ca asa intelege FRF sa sprijine dezvoltarea fotbalului, prin sustinerea echipelor primariile de te miri unde care se retrag ulterior in plin campionat! Inchei paranteza.

Incidentele de pe National Arena, caci de aceea citi acest material, au avut doua parti. Prima s-a desfasurat, din care am inteles, dupa ce un grup de rapidisti a furat un banner afisat la Tribuna II. Trebuie mentionat aici ca la cele doua tribune ale Arenei au stat atat rapidisti, cat si stelisti. Au furat asadar bannerul si au fugit spre peluza proprie, moment in care din cealalta parte au sarit alti 10, poate 20 de insi care i-au alergat pe respectivii. S-a ajuns la o inclestare intre cateva zeci de minti infierbantate in apropierea peluzei ocupata de fanii Rapidului, atunci intervenind jandarmii.

A doua parte a incidentelor a avut loc in partea secunda, atunci cand un rapidist a sarit in teren, probabil de la Tribuna 1, si a mers in fata peluzei steliste. Din peluza au sarit trei insi, au intervenit iarasi jandarmii, din nou cu gaze lacrimogen. Din peluza au inceput sa zboare scaunele si stadionul a inceput sa se goleasca vizibil.

Bun. Acum sa vedem cine este de vina. In primul si in primul rand, firma de paza care a fost contractata pentru a asigura securitatea la meci. Sunt oameni platiti de organizatori pentru a impiedica astfel de incidente. Nu au nicio scuza cei la firma de paza, ba chiar putem vorbi despre circumstante agravante pentru ca oamenii lor au permis ca incidentele sa aiba loc. Stewarzii care au fost plasati pentru a separa secoarele de tribuna au fost pur si simplu jaloane, nu au intervenit in niciun moment si i-au lasat pe huligani sa se desfasoare in voie.

In al doilea rand, cum am putea uita de Jandarmerie? Baietii mascati care in continuare nu poarta elemente de identificare au demonstrat inca o data ca sunt incapabili sa rezolve situatii conflictuale. In loc sa "identifice si sa izoleze elementele perturbatoare", ca tot iubesc reprezentatii lor limbajul de lemn, jandarmii au folosit in voie buteliile de gaz lacrimogen. Din cate am reusit sa vad, absoluti toti spectatorii care au acuzat probleme la meci au dat vina pe gazele lacrimogene.

Nu am vazut pana acum niciun caz de om care sa fi venit la meci si care sa spuna ca a fost batut de huligani! Toata lumea a avut probleme de la gaze!

In al treilea rand, huliganii. Bine, e foarte mult spus huligani, cei din Romania sunt doar niste indivizi plini de frustrari care nu au alt mediu pentru a se desfasura decat stadionul. Aici vreau sa spun ca nu cred ca toti cei din peluze sunt huligani, nici pe departe. S-a vazut si la meciul de aseara, cei slabi de minte care au cautat sa provoace batai au fost cateva zeci. Comparativ cu cei 36 de mii de oameni de pe stadion, sunt cantitate nesemnificativa. Insa pentru ca cei care pretind ca le sunt colegi nu fac nimic pentru a-i pondera, 40-50 de insi ce nu au trecut de nivelul primatelor pot strica un spectacol sportiv.

In ultimul rand, responsabilitatea acestor incidente o poarta presa. Da, colegii din presa care nu isi fac treaba onest si care relateaza jumatati de adevar. Puteti citi peste tot despre incidentele "deosebit de grave" de la meciul Steaua - Academia Rapid, in realitate, asa cum am aratat mai sus, fiind vorba despre cateva zeci de oameni pe care cei platiti sa ii tina sub control, stewarzi si jandarmi, i-au lasat sa zburde liberi. Nu puteti citi despre miile de rapidisti si stelisti care au stat unul langa altul la Tribuna I si Tribuna II, fara sa fie separati, si care au urmarit spectacolul fara incidente!

Nu s-a batut nimeni in tribunele National Arena desi, 90 de minute, rivalii au fost de multe ori la un scaun distanta. Cu toate astea, banalul bun simt nu ne intereseaza.

Suporterii, si aici intelegem oameni care simpatizeaza o echipa si care merg la meciurile favoritilor, au dat o adevarata lectie sambata seara. Au aratat ca sunt mult mai interesati de traditie si istorie, au venit in numar urias la o partida, repet, de Liga 4, si s-au comportat admirabil.

Din pacate, din cauza jandarmilor, a stewarzilor si a cefelor late din galerii acest lucru s-a pierdut, iar impresia generala va fi aceea ca suporterul obisnuit nu are ce cauta la astfel de confruntari sportive.

P.S. In ziua meciului, Gigi Becali anunta triumfator ca nu vor fi nici macar 20 de mii de spectatori si ca marea majoritate vor fi rapidisti. Au fost 36 de mii, mai multi decat a strans FCSB la meciul cu Lazio, de exemplu, si estimez ca macar jumatate au fost stelisti. Ceea ce inseamna ca, pana la urma, marca aia pe care a folosit-o ilegal si pe care spune ca nu da doi lei valoreaza totusi ceva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Steaua Rapid incidente, #Steaua Rapid huligani, #Steaua Rapid scandal , #suporteri