Trupul lui Stefan Iordache va fi depus marti la Teatrul National Bucuresti

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 09:49
4308 citiri
Trupul lui Stefan Iordache va fi depus marti la Teatrul National Bucuresti

Trupul neinsufletit al actorului Stefan Iordache va fi depus marti dimineata in foaierul mare al Teatrului National Bucuresti.

Marti la pranz, trupul neinsufletit al actorului va fi dus in localitatea Gruiu, pentru a fi inmormantat, a anuntat directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru, informeaza NewsIn.

Stefan Iordache a jucat pe scena teatrului romanesc 49 de ani, interpretand roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

Stefan Iordache s-a nascut la 3 februarie 1941 la Calafat si a copilarit la Bucuresti. In 1959 a fost admis la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica.

A absolvit in 1963 la clasa lui Dinu Negreanu si si-a dat examenul de licenta cu rolul principal din "Ascensiunea lui Arthuro Ui poate fi oprita".

Printre colegii sai de generatie se afla alti mari actori - Irina Petrescu, Valentin Uritescu sau Grigore Gonta.

Actorul a fost casatorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, profesorul universitar doctor Mihaela Tonitza-Iordache.

Stefan Iordache a debutat in cinematografie in 1964, in "Strainul". Au urmat rolurile din "Diminetile unui baiat cuminte" in 1966, "Bietul Ioanide" in 1979, "Pruncul, petrolul si ardelenii" si "De ce bat clopotele, Mitica?" in 1981, "Glissando", in 1985, "Noiembrie, ultimul bal" in 1989, "Hotel de lux" in 1992, "Cel mai iubit dintre pamanteni" in anul 1993, "Eu sunt Adam" in 1996, "Omul zilei" in 1997 si "Faraonul" in anul 2004.

Actorul a fost distins cu numeroase premii: Karlovy Vary 1964, pentru "Strainul", ACIN 1978 pentru "Editie speciala", ACIN 1984 pentru "Glissando", ACIN 1989 pentru "Noiembrie, ultimul bal". Stefan Iordache a primit, in anul 2006, Premiul de Excelenta al Festivalul International de Film Transilvania.

Mai multe personalitati din lumea teatrului, filmului si muzicii, precum si presedintele, premierul si ministrul Culturii si-au exprimat regretul fata de moartea artistului Stefan Iordache, duminica, la Viena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

John Malkovich și Isabelle Adjani, printre personalitățile care vor urca pe scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
John Malkovich și Isabelle Adjani, printre personalitățile care vor urca pe scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului,...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Stefan Iordache, #Iordache, #teatru, #mort, #actor , #teatru