Stelian Fuia despre Miscarea Agricultorilor: s-a infiintat doar pentru agricultura, de politica ni s-a luat la toti! - Interviu

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 08:27
3573 citiri
Stelian Fuia despre Miscarea Agricultorilor: s-a infiintat doar pentru agricultura, de politica ni s-a luat la toti! - Interviu

De la sfarsitul lunii septembrie, pe scena politica a aparut un nou partid - Partidul Miscarea Agricultorilor din Romania. Liderul acestei formatiuni este Stelian Fuia, fost ministru PDL al Agriculturii.

"Miscarea Agricultorilor din Romania s-a infiintat doar pentru agricultura, nu ne intereseaza altceva, de politica ni s-a luat la toti", afirma Stelian Fuia, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Liderul MIscarii Agricultorilor vrea sa clarifice inca de la inceput care este statutul noii formatiuni: "Noi suntem o miscare a agricultorilor, nu partid - spun asta pentru ca ceea ce vrem sa evitam cel mai mult este exact acea mentalitate de politica existenta in care se partidele promit totul pentru oricine si sfarsesc prin a face mai nimic pentru toata lumea".

Fuia mai crede ca "Romania s-a sprijinit mult pe gulere albe si albastre, corporatiile nu sunt romanesti, industria este prea putina. In consecinta, agricultura este cresterea Romaniei".

De ce s-a infiintat Miscarea Agricultorilor din Romania (MAR)?

Pentru ca agricultorii sa aiba propria lor voce in decizia politica despre agricultura. MAR este o miscare a agricultorilor, care se ocupa doar de problemele agricultorilor si fermierilor. MAR nu promite sa rezolve toate problemele Romaniei, ci doar una, a agriculturii. Nici mai mult, nici mai putin.

Pentru asta subliniez diferenta, noi suntem o miscare a agricultorilor, nu partid - spun asta pentru ca ceea ce vrem sa evitam cel mai mult este exact acea mentalitate de politica existenta in care se partidele promit totul pentru oricine si sfarsesc prin a face mai nimic pentru toata lumea.

MAR nu are nevoie de alti politicieni care sa vorbeasca frumos, ci de oamenii aceia care stiu si pot sa faca ceva pentru fermieri.

Care este doctrina partidului?

Doctrina MAR este dezvoltarea agriculturii si a mediului rural romanesc, este doctrina respectului pentru fermieri, pentru agricultori. Nu vrem sa fim si nu ne pretindem un partid cu ideologie de dreapta sau stanga. Toate partidele si cu doctrina de dreapta si cu doctrina de stanga au vorbit de agricultura in ultimii 20 de ani, iar rezultatele, credem noi, sunt departe de a fi bune. Daca toate partidele ar fi rezolvat problemele fermierilor, MAR nu ar mai fi existat.

Vorbim mereu ca Romania sa fie ca in UE, dar agricultura romaneasca este inca foarte departe de situatia din UE. In Franta, fermierii sunt respectati: cand un fermier intra intr-o banca, bancherul il saluta; in Romania, fermierii stau cu caciula-n mana la banci, la supermarket. Ideologia noastra este ca agricultorii sa fie respectati, asta inseamna sa fie ca in UE, pentru asta am cerut mereu subventii egale.

Ca o observatie despre importanta agriculturii in Europa: judecand politicile europene si alocarile bugetare de la nivelul UE, se poate spune ca dezvoltarea agriculturii se contureaza aproape ca o doctrina de sine statatoare, la nivel european. Uniunea Europeana vorbeste limba agricultorilor! 38% din bugetul UE este destinat agriculturii.

Nu vreti sa fiti partid, dar totusi aveti in vedere obtinerea de voturi...

Cand aproape 40% din bugetul UE merge pentru agricultura este nevoie ca agricultorii sa fie reprezentati la Bruxelles de agricultori. MAR nu iese la aruncat cu promisiuni si la vanat de electorat: suntem noi intre noi, agricultorii sau noi intre noi, taranii cum ne spun unii.

Vrem sa avem agricultori dintre noi care sa sustina proiectele noastre, ne sustinem noi pe noi. Nu vrem, atunci nu ne sustinem.

MAR se adreseaza la peste 1 milion de agricultorii activi, celor care locuiesc in mediul rural, dar si celor care au puternice legaturi cu mediul rural cum sunt multi dintre romanii plecati din tara.

Pentru multi, cei plecati prin Europa, daca agricultura ar crea locuri de munca si dezvoltare s-ar intoarce acasa, tot asa cum s-ar intoarce la tara si unii dintre cei care traiesc greu la oras.

Lectiile crizei economice ar trebui sa schimbe si mentalitatile oamenilor si poate chiar si modelul de succes social: oamenii pot trai bine si pot avea succes si in mediul rural.

62-28-5 sunt cifrele irosirii potentialului agricol al Romaniei

Care sunt principalele obiective ale MAR?

Ca elemente de program, Miscarea Agricultorilor din Romania vizeaza trei directii de actiune pentru mediul rural: agricultura, educatia si sanatatea.

62-28-5 sunt cifrele irosirii potentialului agricol al Romaniei, este aritmetica risipei propriei noastre sanse de a ne dezvolta ca tara. 62% din suprafata tarii este teren agricol, 28% din populatia Romaniei este implicata in agricultura si realizeaza 5% din PIB. Romanii irosesc hrana, bani si locuri de munca si asteapta de la corporatii straine salvarea economica.

Legat de educatie: in mediul rural, doar 45% dintre copii termina scoala primara si continua cu studiile gimnaziale. 45% dintre elevii de gimnaziu termina clasa a opta si merg la liceu, insa numai 27% dintre absolventii de liceu urmeaza studii universitare. Asta inseamna ca doar in jur de 5% dintre copiii din mediul rural ajung sa urmeze studii universitare.

O mare parte dintre tinerii din mediul rural sunt someri si este un somaj de durata cu perspective minime de salvare. S-au facut multe studii despre posibilitatea ca tinerii sa depaseasca nivelul de instruirea al parintilor, ca un indicator de progres social si s-a vazut ca rata de succes pentru tinerii din mediul rural este mult mai scazuta decat in urban: pe scurt, un copil din mediul rural este predispus sa fie mai slab educat decat parintii.

In ceea ce priveste sanatatea, populatia din mediul rural este dezavantajata in privinta accesului la servicii de sanatate. Romania inregistreaza 188,9 medici/100.000 locuitori, cu o diferenta majora intre mediul urban - 301/100.000 si mediul rural 58/100.000 locuitori. Din totalul cabinetelor de medicina de familie, doar 41% sunt in mediul rural. Rata mortalitatii infantile pe medii de rezidenta se mentine mult mai ridicata in mediul rural 12,6%, fata de mediul urban 8,1 la mie in 2009, de exemplu.

De ce nu a rezolvat PDL problemele agriculturii? Aveti ceva sa reprosati PDL ca nu a facut pentru agricultori?

PDL reprosez la fel ce reprosez PNL sau PSD sau USL. PDL poate m-a dezamagit chiar mai tare pentru ca de la PNL sau PSD nu asteptam nimic.

Adevarul este ca niciun partid din Romania nu a facut nimic pana la capat, iar ce s-a realizat s-a facut cu niste sfortari de parca am fi facut pentru altii, nu pentru noi. In al doilea rand, toate partidele au mentalitate de conflict politic si de promisiune generala, ceea ce niciodata nu va misca lucrurile concret si repede pentru agricultori. Daca ar fi fost picaturi de apa cate vorbe au varsat partidele pe pamantul agricultorilor, Romania batea Franta la irigatii.

Stiu ca o sa ma acuze unii ca am facut politica, le spun ca fiecare mai facem greseli si eu am gresit si am invatat din greselile mele.

Vor mai fi membri din PDL sau din alte partide in MAR?

In MAR se poate inscrie oricine a crescut o vaca, a pierdut o cultura si s-a imprumutat sa-si cumpere un tractor. Cine dovedeste ca are activitate sau preocupare pentru agricultura este binevenit, restul, oricare ar fi, nu ne intereseaza, suntem satui de vorbareti care cauta mese sa cante poate le iese si lor ceva.

Spuneti ca partidele s-au ocupat de politica, nu de agricultura. Poate acelasi lucru se poate spune si de sanatate si de infrastructura. Dar aceste partide fac guvernarea, altfel care este solutia sa se infiinteze un partid al medicilor, al constructorilor?

Daca un partid al constructorilor va ajuta ca Romania sa aiba autostrazi, atunci este o solutie. Eu nu mai sunt la varsta la care sa cred in promisiuni, cred in solutii de functionalitate. Daca dvs sugerati insa ca oamenii nu isi vor da votul util decat partidelor mari, eu va spun insa ca votul util este dat pentru ceva ce le este util, altfel voteaza contra.

Agricultorii sunt satui de politica si dornici sa discute cu cineva care nu trece pe la ei doar in alegeri, deci teoria votului util se schimba. Nu ne temem nici de votul util, nici de partidele mari: i-am ascultat pe toti 20 de ani, acum este timpul sa vorbim si noi fermierii.

Tot timpul fermierii au stat pe hol cu caciula in mana si asteptau deciziile sa fie luate, MAR ii pune pe agricultorii acolo unde se iau decizile sa si le ia pentru ei.

Agricultura poate sa aduca in fiecare an 1-2 miliarde de euro la buget

Care credeti ca sunt problemele cele mai importante pe care trebuie sa le rezolve guvernul Ponta?

Puterea si Opozitia se bat cap in cap fara sa rezolve mare lucru. Si unii si altii arunca cu vorbe mari, si cand cineva sta sa ia la bani marunti si acuzatiile cele mai negre si promisiunile cele mai sfruntate va vedea ca realitate nu ajuta agricultura.

Agricultura are o mare problema de finantare, bancile fiind reticente in finantarea proiectelor de investitii din agricultura. Cand ajungem la alocarii bugetare insa, acestea tind catre minimum. Sa luam exemplul acestui an: subventia pe suprafata din fonduri UE este de 122 euro/ha, iar alocarile din bugetul national de 21 de euro, deci total 143 de euro. Statul ia 16% impozit, aproximativ 23 de euro, deci da 21 si ia 23. Cum sprijina statul agricultura? Ia 23 de euro pana in decembrie si da 21 in primavara viitoare, la finalul promisiunilor guvernul sta cu doua degete tot in buzunarul agricultorilor.

Considerati ca in mandatul dvs la ministerul Agriculturii s-au rezolvat problemele agricultorilor?

In mandatul meu la ministerul Agriculturii am ridicat aceste probleme: si a egalizarii subventiilor in UE astfel incat agricultorii romani sa aiba subventii egale cu fermierii europeni, si problema implicarii sistemului bancar in agricultura si nevoia asocierii. Am facut pasi in fata, mai mici sau mai mari, pe toate problemele si nu spun eu asta ci asociatiile agricultorilor cu care am stat de vorba.

Nu discut despre termenul redus de timp al mandatului - desi unii mai hatrii mi-au spus ca ministerul nu a durat nici macar cat un parastas, 90 de zile - cred intr-adevar ca cine vrea sa faca ceva face si intr-o zi, cine nu, nu face nici in 20 de ani.

Care este pozitia MAR pe o tema ca Rosia Montana sau gazele de sist?

Din punctul nostru de vedere sunt doua elemente: primul este ca si USL a sfarsit prin a-si incalca promisiunile, al doilea este ca in problema Rosia Montana, toti politicienii cu putine exceptii evita sa-si asume raspunderea si amagesc oamenii.

Pe tema Rosia Montana nu mai este loc de gri: ori este alba, ori neagra, iar pentru noi ca fermieri, decat Rosia sau gaze de sist, mai bine agricultura; agricultura poate aduce in fiecare an cate 1 - 2 miliarde de euro la buget si sigur nu dauneaza cu nimic.

Acolo unde insa nu se poate face agricultura, trebuie facut si dezvoltare industriala, pentru ca cu oamenii disperati de saracie nu se poate nicaieri.

Si profit de subiect sa revin la discutia despre doctrina de care are nevoie Romania. Romania s-a bazat prea mult pe gulerele albe si albastre, corporatiile nu prea sunt romanesti, industrie este putina, agricultura este cresterea Romaniei si agricultura poate crea locuri de munca.

In ultimele saptamani, am vazut ca s-a strigat mult "corporatia face legislatia", nimeni nu ar striga asta pentru fermieri si pe de alta parte, chiar fermierii au propria lor discutie cu corporatiile legat de preturile cerealelor, unde "corporatia face pretul"!

Mai multe detalii despre noua formatiune puteti gasi pe Miscarea Agricultorilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#MIscarea Agricultorilor din Romania, #Stelian Fuia Miscarea Agricultorilor Romania, #partid nou agricultura , #ministru Agricultura