Stelian Fuia (PDL): Avem "munitie limitata", daca mai si consumam gloantele intre noi... - Interviu

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 08:48
3113 citiri
Stelian Fuia (PDL): Avem "munitie limitata", daca mai si consumam gloantele intre noi... - Interviu

Presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Stelian Fuia, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre strategia electorala pe care trebuie sa o aplice PDL in 2012, despre modul in care inghetarea salariilor si pensiilor ii va afecta rezultatul la alegeri, dar si despre riscul ca reformele sa se duca "pe apa sambetei" daca USL ajunge la guvernare.

Presedintele PDL Calarasi considera ca "pentru 2012, partidul are tot mai mare nevoie ca Guvernul sa fie un motor electoral prin comunicare, nu prin pomeni electorale". Tot despre partidul din care face parte, Stelian Fuia crede ca democrat liberalii "in loc sa faca Codul Etic ca parte a dialogului cu electoratul, il face ca un razboi intern intre buni si rai, care ii va costa".

Presedintele Comisiei pentru agricultura mai crede ca agricultura este un domeniu de viitor pentru Romania, "dar trebuie pus punct conceptiei ca munca in agricultura este un fel de pedeapsa pentru cine a picat BAC-ul, iar desteptii stau la birou, la oras".

Despre adversarul politic Victor Ponta, Stelian Fuia crede ca "nu tineretea, ci imaturitate lui este un handicap".

Traian Basescu a dat de inteles, din nou, ca guvernul trebuie remaniat. Partidul spune ca decizia ii apartine lui Emil Boc. Credeti ca vom asista la o asemenea actiune politica pana la sfarsitul anului?

Pentru 2012, partidul are tot mai mare nevoie ca Guvernul sa fie un motor electoral prin comunicare, nu prin pomeni electorale. Optimismul din vara s-a transformat in inghet, iar PDL trebuie sa dea romanilor incredere ca blocajul prelungit din UE va fi depasit cu bine.

Pe de alta parte, toti ministrii au fost deja remaniati 'de presa' de cateva ori, asa ca e nevoie de decizie, nu de o noua discutie. Este clar, mai ales in conditiile prelungirii crizei, ca refacerea fortelor guvernului ajuta, dar asta o decide premierul.

In ce masura se va "curata" PDL dupa ce se va aplica Codul Etic?

Problema este ca PDL in loc sa faca Codul Etic ca parte a dialogului cu electoratul, il face ca un razboi intern intre buni si rai, care costa partidul. Codul Etic trebuie sa ajute PDL in relatia cu electoratul, nu doar imaginea unor oameni din partid.

Intrebarea este, cei din USL, dupa ce termina de impartit functiile pentru 2012, au curaj sa-si faca si ei un Cod Etic? PDL ar fi cert mai deschis la ideile colegilor din societatea civila, daca din partea lor ar exista mai mult dialog cu baza partidului. PDL are nevoie de un suflu nou, dar nu in ideea ca partidul trebuie demolat.

Pentru mine, ca presedinte de organizatie esentiala este pregatirea pentru alegeri. Campania din 2012 va fi dificila, iar PDL are nevoie sa stranga randurile cu o strategie clara. PDL si asa are munitie limitata, daca mai si consumam gloantele intre noi, nu pe USL, riscam sa pierdem cu totii. In loc sa se vada ca Iliescu spunea ca Ponta este imatur, iar Nastase sa fie premier, s-au vazut certurile din PDL.

Am vazut ca la la Consiliul national al PSD s-a spus ca tineretea lui Victor Ponta nu este un handicap - adevarat, nu tineretea, ci imaturitate lui Ponta este un handicap.

Credeti ca Noua Republica reprezinta o amenintare pentru PDL? Dar despre Miscarea Populara ce ne puteti spune?

Ideea unui front politic larg care consolideaza dreapta si PDL are sens, dar trebuie o strategie clara, nu doar discutii. De la Alba ca Zapada, la Miscarea Populara au fost multe discutii imprecise care produc confuzie, in loc sa clarifice. Personal, cred intr-un front politic larg de dreapta, care are nevoie sa apara energic, nu peticit in fata romanilor. Uniunea PSD- PNL-PC dovedeste ca o campanie electorala inseamna si-o suma de procente, nu doar idealisme.

O miscare mai larga de dreapta, nu scuteste PDL de obligatia sa-si consolideze propriul electorat de dreapta. Reformele au deschis drumul spre electoratul de dreapta, dar consolidarea acestei legaturi este mai dificila. PDL trebuie sa vorbeasca cu managementul tanar din multinationale, cu segmentul de tineri scoliti afara. Discutia despre electoratul de dreapta nu este o dezbatere teoretica, ci o carte de joc pentru PDL pentru campania electorala.

Cum credeti ca vor fi influentate rezultatele alegerilor din 2012 de inghetarea pensiilor si salariilor?

PDL incepuse sa-si revina usor prin vara pentru ca a dovedit ca a stabilizat economia. Revenirea crizei economice din cauza problemelor din UE pune PDL intr-o situatie dificila pentru 2012. Este clar ca PDL trebuie sa mentina increderea in parcursul economiei si sa arate un suflu nou in comunicarea electoratul. PDL are tineri in partid si chiar cu experienta in administratie, care insa trebuie promovati in comunicarea cu electoratul.

Avem nevoie de comunicare in plan local cu populatia, pentru ca daca nu vorbim, lasam USL sa vorbeasca. USL s-a pozat cu regele si a doua zi a blocat legea asistentei, minand acordul cu FMI.

Ce se va intampla cu PDL daca ajunge in Opozitie?

Nu ajungerea in Opozitie este o teama, ci ideea ca toate reformele si stabilitatea economica din 3 ani, cu USL la guvernare, s-ar duce pe apa sambetei rapid.

Nu se imbata nimeni cu apa rece - campania electorala de la anul va fi grea. Cred ca, daca PDL va fi unit si va da incredere romanilor, avem o sansa buna sa transformam reformele in procente bune. Cred ca o buna parte din romani au inteles ca statul lui Iliescu nu a rezistat crizei, iar PDL are un culoar bun catre electoratul de dreapta.

Agricultura a avut un an bun, insa nu e suficient. De ce masuri mai avem nevoie ca sa putem incadra agricultura la un "succes romanesc"?

Agricultura este sigur o directie de viitor pentru a consolida economic Romania. Faptul ca agricultura a compensat in buget plecarea Nokia, spune clar cata nevoie avem sa dezvoltam agricultura. Trebuie sa convingem tinerii ca in agricultura se poate face si cariera si profit. Trebuie pus punct conceptiei ca munca in agricultura este un fel de pedeapsa pentru cine a picat BAC-ul, iar desteptii stau la birou la oras.

Vad ca pe un punct de plecare propunerea din PAC pentru sustinerea tinerilor fermieri. In perioada 2014 - 2020, tinerii fermieri beneficiaza de o plata directa la hectar cu 25% mai ridicata, in primii cinci ani dupa instalare, pe langa prima de instalare. Anul agricol bun a adus mult optimism, insa realitatea din agricultura trebuie sa ne readuca la realism. Lipsa de organizare a agriculturilor - un lucru mentionat de comisarul Ciolos - aduce probleme de competitivitate pentru agricultura romaneasca. Trebuie schimbata mentalitatea de agricultura pentru supravietuire, in agricultura de performanta. Initiativa Camerelor Agricole reprezinta si un imbold pentru organizarea agricultorilor.

Care este pozitia Romaniei in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna dupa 2013?

Romania trebuie sa-si negocieze realizarea maxima a interesului sau in Politica Agricola Comuna. Romania are de recuperat o diferenta de competitivitate fata de Europa, iar decalajul trebuie recuperat si in costul cat mai mic al Romaniei.

Cum se raporteaza Guvernul Boc la criza din Europa? Are un plan de salvare?

Planul de salvare este planul prudentei si al mentinerii increderii romanilor ca, desi incet, calcam pe drumul corect.

Sa fim sinceri: pana prin vara, reformele dadusera curaj economiei, dar s-a intors un vant rece din UE si am inghetat.

Pot spune ca, generatia mea, a celor care in 89 aveau 20 de ani, este generatia care priveste cu cea mai mare ingrijorare spre viitor. Am intrat in criza economica ca intr-un tunel, problema este unde vom fi cand iesim din tunel: in blocaj sau in urcare? Aceasta generatie a trecut prin lucruri grele in 20 de ani de tranzitie, ne-am maturizat, desi suntem tineri, si ne gandim cu ingrijorare la ce vor face copiii nostri care in curand vor implini si ei 20 de ani.

Criza schimba lumea si nu neaparat in bine, iar intrebarea esentiala este unde va fi Romania peste 10 ani? Daca nu facem acum ce trebuie, riscam sa mai sacrificam o generatie. Si revin la ce spuneam mai sus: agricultura este o cale de consolidare economica a Romaniei, daca convingem tinerii sa vina in agricultura.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Stelian Fuia PDL, #remaniere Guvern 2011, #agricultura viitorul Romaniei , #stiri Stelian Fuia