Stelian Fuia, PDL, despre Agricultura si plecarea lui Emil Boc - Interviu

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 14:06
13104 citiri
Stelian Fuia, PDL, despre Agricultura si plecarea lui Emil Boc - Interviu

"Romania poate deveni o putere agricola la nivel european daca intelege sa-si prioritizeze productia agricola, sa o integreze si sa o orienteze spre alte piete decat Piata Europeana", este de parere deputatul PDL Stelian Fuia.

In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, presedintele comisiei pentru Agricultura de la Camera Deputatilor mai sustine ca Romania trebuie sa decida in ce segment vrea sa joace un rol deosebit, deoarece in acest fel isi va asigura securitatea alimentara.

Stelian Fuia ne-a mai vorbit si despre masurile PDL pentru eficientizarea agriculturii, incluzand aici intabularea gratuita a terenurilor. De asemenea, deputatul PDL crede ca "Romania poate juca un rol activ pe piata produselor animaliere".

Cat despre partidul din care face parte si premierul Emil Boc, Stelian Fuia a precizat ca este nevoie de implicare, dar si de masuri de "austeritate", asa cum au fost luate si in Guvern, pentru ca alegerile nu asteapta.

In martie, in BPN-ul PDL s-a stabilit ca se va realiza o analiza privind preturile de pe piata agroalimentara si se vor identifica masurile care sa duca la stimularea productiei agricole in 2011. Ce decizii ati luat pana acum?

In primul rand trebuie mentionat ca piata agroalimentara din Romania, in conditiile economiei globale, nu este una izolata, rupta de celelalte piete si mai ales de cea comuna europeana. In mometul in care am hotarat ca vrem sa fim parte a pietei comune europene, am renuntat si la parghiile de control asupra aceste piete, indeosebi cele protectioniste.

Analizele din Comisia de Agricultura ne arata ca de cele mai multe ori producatorii sunt la mana comerciantilor si a lanturilor de distributie si tocmai de aceea am incercat sa reglementam aceste relatii prin legea 321/2009 privind Comercializarea produselor alimentare, modificata din nou in Decembrie 2010 prin Legea 247. Cu toate acestea, in cea mai mare parte, profitul continua sa fie realizat de vanzator si nu de catre fermier, deci beneficiile nu se impart pe toata filiera unui produs. Situatia s-a creat din cauza pozitiei dominante pe care lanturile de retail le au pe piata alimentara din Romania si in aceasta vara vom initia o analiza si o noua modificare a acestei legi.

Cu privire la stimularea productiei agricole, in primul rand trebuie mentionat plata subventiilor pe suprafata la timp, cu un efort financiar deosebit al guvernului, in plina criza economica. Trebuie mentionat si faptul ca in 2009, majoritatea ajutoarelor destinate sustinerii productiei agricole au fost eliminate, conform acordului de aderare la UE, iar in decursul anului 2009, ministrul de la acea vreme nu a notificat CE nici o schema noua de ajutor de stat. Ori in 2010 si 2011 s-au notificat si au intrat in vigoare cateva ajutoare importante pentru fermieri, respectiv subventia la motorina, platile pentru bunastare la porc si pasare, subventionarea primelor de asigurare plus alte cateva scheme care sunt notificate si pentru care asteptam decizia CE.

Fondurile europene constituie un alt element important pentru stimularea productiei si trebuie mentionat ca in anul 2011 nu exista riscul de dezangajare, de a pierde fonduri europene alocate Romaniei prin pilonul II. Anul agricol 2011 se arata a fi un an foarte bun, dar asta nu inseamna ca preturile la produsele agricole vor fi mai mici, atat timp cat, revin cu mentiunea ca actionam pe o piata globala si preturile nu mai sunt facute in Romania ci pe principalele burse din lume, iar fermierul roman urmareste aceste cotatii.

Are de gand PDL sa adopte masura de impozitare a terenurilor nelucrate? Si daca da, cand?

Taxarea terenurilor nelucrate a fost si este in discutia noastra si eu cred ca ar fi un element important pentru aducerea in cultura a unor terenuri agricole dar aici intervin doua elemente: in primul rand odata cu crestera platilor pe suprafata si plata acestora inca din decembrie- februarie, am observat ca in anul agricol 2010-2011 suprafata necultivata a scazut de la aproximativ 3milioane ha in anii precedenti la aproximativ 1 milion ha la data de 15 Mai 2011. Deci aducerea in cultura a acestor terenuri necultivate a fost posibila si fara suprataxare, lucru dealtfel imbucurator.

In al doilea rand, desi ideea unei taxari suplimentare este buna si eu personal o sustin, ne lovim de lipsa cadastrului si de indentificarea proprietarilor acestor terenuri, mai ales ca o mare parte a acestora a fost instrainata in perioada 2007-2009, perioada de glorie imobiliara, iar instrainarea s-a facut mai mult pe baza de precontracte. Vom continua sa evaluam aceasta varianta, a taxarii suplimentare, dar vom urmari si alte cai de a stimula cultivarea terenului, iar ce s-a intamplat anul acesta dovedeste ca sunt intr-adevar si alte cai de stimulare.

Ce ne puteti spune nou despre propunerea ca procesele de cadastrare sau intabulare a terenurilor agricole sa fie facute gratuit? Care ar

fi avantajele adoptarii unei asemenea masuri pentru agricultori?

Trebuie spus ca Romania, exceptand Transilvania si parte din Bucovina, care au fost sub dominatie Austro-ungara, nu a avut niciodata o intabulare a terenurilor, o inscriere a acestora in cartea funciara. Acolo unde exista aceste carti funciare putem merge pana la 1700-1800 si gasim toti proprietarii fiecarei parcele de teren. In mod real, Romania are o intarziere de 20 ani intre eliberarea titlului si inscrierea acestuia in cartea funciara, respectiv o intarziere de 20 ani pana la transformarea titlului de proprietate dintr-o hartie intr-un activ!

Intabularea gratuita a terenurilor, respectiv prima intabulare gratuita este in programul nostru de guvernare. Este un program laborios si costisitor si a fost initiat in etape. Astfel, la ora actuala se deruleaza prima etapa pilot, in 13 judete si 19 localitati din aceste judete si cuprinde 151.000 ha, iar costul estimat este de 3,7 milioane de euro. A fost initiata si etapa II a acestui proiect, care se va derula in 16 judete si 72 localitati, cuprinzand aproximativ 575.000 ha, iar costul estimat este de 18.5 milioane de euro. Aceasta a doua etapa se va licita in toamna 2011 si are ca perioada de implementare doi ani.

Cum spuneam este un proces costisitor si aceste prime doua etape au fost sustinute de Banca Mondiala, urmand ca pe experienta acestor doua etape sa se elaboreze si planul pentru desfasurarea in etapa III a inscrierii in cartea funciara a tuturor proprietatilor.

Intabularea terenurilor ar determina formarea unei piete funciare reale si aducerea terenului ca bun tranzactionabil, in relatia dintre fermier si banci, ar contribui la o mai buna si sustenabila dezvoltare a teritoriului. In acelasi timp ar contribui la o mai buna indentificare a proprietarilor atunci cand platim subventiile precum si atunci cand terenul nu este intretinut intr-o stare fitosanitara conforma cu obligatiile legale.

Ce strategii trebuie implementate pentru ca Romania sa nu mai recurga la importuri de alimente?

Romania are astazi un deficit de aproximativ 1 miliard euro in comertul cu produse agroalimentare, care vine indeosebi din gradul de integrare a productiei agricole. In total productie agricola, Romania are 60-65 productie vegetala si 30-35% productie zootehnica. Asta ne face ca astazi sa exportam productie vegetala (grau, porumb, floarea soarelui, rapita, etc.) si sa importam carne sau produse animale procesate. Orice tara dezvoltata are un raport productie agricola- zootehnica de 50%:50%, iar tari ca Olanda au peste 60% productie zootehnica. Deci strategia Romaniei nu poate fi decat una singura, respectiv "INVESTITII MASIVE IN INTEGRAREA PRODUCTIEI AGRICOLE"; in acest fel Romania isi va asigura securitatea alimentara si poate juca un rol imporant pe pietele internationale nu exportand grau si porumb, ci exportand carne sau alte produse cu valoare adaugata. Si doresc sa mentionez ca din acest moment, pana in 2013, mai sunt inca aproximativ 6 miliarde de euro disponibili pentru investitii in agricultura!

Cum pot fi stimulati tinerii sa se mute la tara? Si nu discutam aici doar de programul care le ofera 40.000 de euro.

Inainte de a urmari cum sa-i atragem pe tineri la tara ar trebuii sa ne intrebam ce putem face pentru tinerii care traiesc in mediul rural si pentru a impiedica migratia acestora de la tara catre oras. In opinia mea, pe langa programele directe, de sustinere a fermelor de subzistenta si de dezvoltare a fermelor existente precum si programele de demarare de noi activitati agricole si nonagricole in mediul rural, este foarte important sa dezvoltam infrastructura rurala! Trebuie sa reducem decalajul dintre rural si urban in ce priveste infrastructura si aici ma refer atat la drumuri, apa, canalizare dar si la infrastructura culturala si educationala. Tinerii vor ramane in spatiul rural daca au un loc de munca, dar si daca au cum sa-si petreaca timpul liber si daca au unde sa-si duca copii la scoala. Sumele pe care guvernul le aloca pentru aceste tipuri de infrastructura sunt foarte mari si ele vin atat prin programele europene cat si guvernamentale, respectiv prin ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului si ministerul Comunicatiilor.

Ce perspective sunt ca taranii sa se organizeze in asociatii de familie sau asociatii agricole in asa fel incat sa obtina profituri mai mari?

Eu sunt agronom si implicat in mediul agricol, dar dupa zeci de ani de cooperativizare fortata este greu sa le explici taranilor beneficiile asocieri. Guvernul, prin ministerul Agriculturii, a derulat si deruleaza programe de sustinere a formarii grupurilor de producatori si fermieri incep sa vada aceste beneficii, indeosebi atunci cand au beneficii economice; ori prin asociere pot cumpara input-uri la preturi mai bune dar isi si valorifica mai bine productia.

Cred ca este un proces natural, pe care guvernul il sustine, dar care este franat de experienta comunista a cooperativizarii. Dar este un bulgare care a inceput sa se rostogoleasca!

Programul USL pe Agricultura include credite sporite pentru agricultori, cresterea ajutoarelor de stat si dezvoltarea serelor pentru

ructe si legume. Credeti ca aceste masuri vor ajuta la propulsarea acestui domeniu?

Politica agricola a Romaniei nu poate excede pe cea Europeana, care pentru 2007-2013 este stabilita si in executie. Sunt sceptic la promisiuni in afara politici comune, ori cei care promit astazi sunt cei care au negociat si agreat politica agricola actuala, atunci cand au negociat rapid si electoral, in 2004, acordul de asociere la UE! Componenta socialista a USL, putea face mult mai mult in 2009 cand a condus ministerul Agriculturii si cand nu a notificat nicio schema de ajutor de stat pentru fermieri. De aici si lipsa subventiilor in 2010 la porc, pasare, motorina, etc. Promit acum, din Opozitie, ce nu au facut cand au guvernat!

Ce rol are Romania in elaborarea politicii agricole comune? Ce masuri ne vor avantaja?

Romania are un rol activ in definirea noi politici agricole Comune, 2014-2020, atat prin definirea unei pozitii a statelor noi venite in UE cat si prin pozitia de sustinere a pactului Franco-German, care ne avantajeaza, respectiv: mentinerea unui buget cel putin egal cu cel actual, iar acest lucru creaza premiza echilibrarii subventiilor intre tarile membre vechi si noii veniti in UE. Mentinerea unui PAC bazat pe cei doi piloni, respectiv platile pe suprafata, echilibrate ca nivel intre vest si est, precum si un pilon II puternic, din care Romania sa poata continua sa investeasca in spatiul rural si in dezvoltarea fermelor si integrarea productiei agricole.

Romania are si anumite cerinte specifice, respectiv pentru pilonul I, neplafonarea platilor pe exploatatie precum si un program pentru sustinerea micilor fermieri, iar in pilonul doi dorim introducerea unei masuri care sa ne permitem sa investim in refacerea sistemelor de irigatii, avand in vedere impactul schimbarilor climatice asupra productiei agricole. Negocierea noului PAC este un proces anevoios si dupa discutiile pe care le-am avut cu omologii din Franta, Danemarca, Cehia, Germania si Ungaria nu sunt convins ca vom avea un agreement pe noul PAC pana in 2013.

Noul PAC, 2014-2020, poate juca un rol extrem de important in definirea pozitiei agricole a Romaniei pe piata agroalimentara globala si este foarte important cum vom negocia de acum pana in 2013!

Ce se intampla cu sistemul de irigatii? Ce masuri pot fi luate pentru imbunatatirea lui?

Odata cu incheierea perioadei de tranzitie 2007-2009, au fost eliminate si subventiile pentru irigatii. In acest fel, cu actualul sistem de irigatii comunist, energofag, nu este economic sa irigi. In plus, sistemul de irigatii, ca administrare, este falimentar si profund neperformat si cred ca sunt cateva prioritati fara de care sitemul nu poate fi util agriculturii, respectiv: inventarierea rapida a activelor ce trebuie sa ramana ale statului, intr-un sistem national strategic; accelerarea formarii federatiilor pentru a le preda activele ce pot fi administrate de catre fermieri; reducera costurilor de udare prin dezvoltarea unei scheme prin care sa se asigure energie ieftina stiut ca pana la 85% din costul apei il reprezinta costul enerigiei; restructurarea ANIF si finalizarea canalului Siret- Baragan, care ar asigura irigarea pana la 700.000 ha cu apa ieftina, prin cadere.

Ce impiedica Romania sa fie o mare putere agricola la nivel european?

Romania poate deveni o putere agricola la nivel european daca intelege sa-si prioritizeze productia agricola, integreze productia agricola si sa orienteze productia agricola si spre alte piete decat Piata Europeana.

Romania trebuie sa prioritizeze si sa decida pe ce segment vrea sa joace un rol deosebit. Cand spui Olanda, spui flori... ce dorim sa spunem cand spunem Romania. Astazi spunem tara agricola cerealiera si nu este suficient! Vrem sa jucam un rol important in productia de legume? Personal nu cred ca dispunem de conditiile climatice pentru a deveni o putere in productia de legume, iar preturile la energie si petrol constituie un factor limitativ! Ar trebui poate sa stabilim. In opinia mea, Romania poate juca un rol activ pe piata produselor animaliere, carne si produse din carne, lapte si produse din lapte si asta o poate realiza numai prin integrarea productiei agricole pe care o are la ora actuala si care la randul ei se dezvolta prin cresterea performantelor in sectorul vegetal. In acelasi timp. Romania trebuie sa-si directioneze o parte din productia agricola, de pe piata europeana, o piata sofisticata si foarte concurentiala, catre alte piete emergente, mari importatoare de produse agro-alimentare.

De ce nu sunt sprijiniti micii agricultori sa isi vanda produsele? De ce sunt pline supermarketurile de fructe si legume aduse de peste Ocean, la preturi duble sau chiar triple, in timp ce marfurile taranilor se vand pe marginea drumurilor?

Aici vorbim iarasi de specializare, eficienta si integrare. Noi ne-am obisnuit sa mancam legume proaspete si iarna, nu numai vara, iar conditiile climatice de la noi nu ne permit sa fim la fel de eficienti ca un fermier din Spania, Italia, Grecia sau Turcia! Productia de legume se desfasoara inca in mare parte in gospodarii si acesta nu poate fi adusa in supermarket fara o minima procesare/sortare, iar aici vorbim de asocierea micilor fermieri pentru a-si integra productia agricola, a-si dezvolta centre de colectare in comun. Supermarketul are nevoi de parteneri, de aprovizionare tot timpul anului, nu numai din iunie pana in septembrie.

A trecut o luna de cand o noua echipa a preluat sefia PDL. Ce schimbari s-au produs in partid?

Este greu de definit dupa numai o luna, ce schimbari sau produs! Punerea unor persoane pe functii nu inseamna neaparat schimbare daca procesele nu sunt modificate si rotitele nu se invart cu alta viteza. Pentru mine aceasta este schimbarea, nu neaparat de persoane cat de ritm! Unele persoane alese in noul BPN ar trebui sa nu ramana numai membri ai BPN, dar si conducatori activi, implicati in teritoriu, iar organizatia Calarasi pe care eu o conduc, inca asteapta sa-i vada in teritoriu pe membri BPN.

Ati sustinut la un moment dat ca premierul Emil Boc trebuie schimbat din functia de premier. Va mentineti opinia si astazi?

In ciuda perceptiei publice, presedintele Emil Boc a facut o treaba extraordinara ca premier si dupa recentele evenimente din Grecia, cred ca si perceptia publicului din Romania va fi alta. Noi am luat masuri dure, la momentul potrivit si asta a evitat fenomenul de "grecizare a Romaniei", iar romanii vor intelege acum ca "fenomenul" Grecia nu era numai o sperietoare pentru Romania,ci este real si se intampla langa Romania si ni se putea intampla si noua fara masurile de austeritate adoptate de guvern, masuri care dealtfel au afectat partidul.

Eu astept ca presedintele Emil Boc sa faca aceiasi treaba buna si pentru partid pentru ca alegerile nu asteapta!

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Stelian Fuia PDL, #presedinte comisie agricultura, #masuri agricultura PDL , #stiri Stelian Fuia
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
NU STIAM CA ROMANIA ARE AGRICULTURA.
Poza lool
lool
rank 5
CINE E STELIAN FUIA???