Timis: Banatenii spera sa recupereze Tezaurul de la Sannicolau

   

Banatenii inca mai spera ca vor putea recupera Tezaurul de la Sannicolau Mare, desi institutia care il adaposteste in prezent, Muzeul de Arta (Kunsthistorische Museum) din Viena, nu le-a permis arheologilor timisoreni nici macar sa faca o copie a pieselor, transmite corespondentul ROMPRES.

Mircea Angelescu, reprezentant al Directiei Generale Patrimoniu Cultural National din Ministerul Culturii si Cultelor, a declarat pentru ROMPRES ca, pe langa tezaurul de la Sannicolau Mare, Romania mai are un alt mare tezaur instrainat, cel de la Moscova, si un altul mai mic, in Turcia. El nu crede ca vreunul din acestea ar mai putea fi repatriat.

"Tezaurele istorice de la Viena si Moscova au ajuns sa fie scoase din tara in anumite conditii istorice: cel de la Sannicolau Mare in perioada ocupatiei Imperiului Austro-Ungar, iar pe cel de la Moscova l-am dat noi pentru a-l pune in siguranta.

Odoarele de la turci nu sunt de acest fel, ci sunt sabii de-ale lui Stefan cel Mare sau alte piese luate de ei din Tarile Romanesti in Evul Mediu. Acestea sunt iesiri din tara pe linie legala", a mentionat Mircea Angelescu.

Prof. Florin Drasovean, arheolog la Muzeul de Istorie a Banatului Timisoara, a declarat pentru ROMPRES ca in anul 1997, cand era director al acestei institutii, a initiat demersuri la Viena pentru recuperarea Tezaurului de la Sannicolau Mare, dar fara succes.

"Am inaintat atunci o adresa la Kunsthistorische Museum din Viena, pentru a ni se permite sa facem niste copii, dar am fost refuzati politicos, argumentandu-ni-se ca nu putem avea acces pentru acest gen de demersuri la tezaur, deoarece am afecta starea lui de conservare", a spus Drasovean.

Tezaurul de la Sannicolau Mare este compus din 23 de obiecte din aur, in greutate totala de peste 10 kilograme, provenind din perioada medievala timpurie. Este considerat unul dintre cele mai importante tezaure de la inceputul Evului Mediu european.

Tezaurul a fost descoperit in anul vara anului 1799, de taranul Nera Vuin, pe cand sapa o groapa in curtea casei, langa o vie din preajma punctului denumit Szighet. Dupa descoperire si dupa recuperarea sa de catre autoritatile vremii, tezaurul a fost inclus in colectia Curtii Imperiale. Piesele sunt eterogene ca forma si executie stilistica, fiind confectionate din aur de o mare finete. Acestea sunt cani, potire, fructiere, bazine, cupe.

In privinta originii, s-au emis ipoteze conform carora unele piese poarta inscriptii cu caracter cultic in limba greaca si ca le-ar fi apartinut unor conducatori avari, altele le-ar fi apartinut pecinegilor ori proto-bulgarilor, ceea ce demonstreaza ca apartin unor perioade diferite.

Alte teorii au atribuit aceste vase fie unor mesteri din Crimeea, fie unor feudali locali, care aveau legatura cu voievodatul banatean medieval.

In anul 2004, o echipa mixta de arheologi romano-maghiara a investigat zona in care a fost gasit tezaurul lui Vuin de la Sannicolau Mare, descoperind, cu acest prilej, ca in zona fusesera facute o multime de sapaturi neautorizate, probabil, de cautatorii de comori.

La randul sau, directorul Muzeului de istorie a Banatului, Dan Ciobotariu, afirma ca va continua demersurile pentru realizarea unei copii a Tezaurului de la Viena, care sa fie expusa in lacasul banatean de cultura.
"Vom relua procedurile. Cat despre restituire, nu cred ca e o varianta plauzibila. Chiar daca ne-ar fi redata colectia, nu am fi noi capabili sa-i asiguram, in momentul de fata, securitatea", spune Ciobotariu.

Mircea Angelescu a mai declarat pentru ROMPRES ca, pe langa aceste odoare care au parasit tara in conditii istorice, mai sunt cu siguranta si alte piese de valoare patrimoniala romaneasca ce au fost scoase din Romania pe cai ilicite.

"Cele mai importante, acum, la capitolul ilegal, sunt bratarile, care ar fi iesit ilegal. Stim acum ca ar trebui sa mai fie inca sase bratari dacice de aur, dar unde sunt, la cine, nu stim", a spus Angelescu.
In afara de acestea, spune reprezentantul Ministerului Culturii si Cultelor, ar mai putea exista zeci de tezaure uriase care sa fi fost scoase ilegal din tara, dar autoritatile nu au informatii in aceasta privinta.
Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 23:48
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2002 ori

Cele mai citite stiri
Un tanar de 19 ani a omorat cu ATV-ul un barbat care isi plimba cainele
Accident mortal, vineri, la pranz, in satul de vacanta Vartop, unde un tanar in varsta de 19 ani din ...
Prima zi de plata a impozitelor la Timisoara. Cat de usor se pot achita online!
Zeci de timisoreni de toate varstele s-au inghesuit, luni, la Directia Fiscala. Este prima zi din an ...
"El fu baut mort": Un tanar a intrat in plin cu masina in prietenii cu care bause toata noaptea. Unul a murit, altul este in stare grava la spital
Tragedie cumplita in Mehedinti. Un tanar de numai 19 ani si-a ucis unul dintre prietenii cu care a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor