Expozitie Peter Jecza, la Viena

   

O parte dintre lucrarile religioase ale artistului timisorean sunt expuse intr-un spatiu important din Viena al artei contemporane.

O expozitie semnata de Peter Jecza si intitulata "Das religiose Werk / Sculptura religioasa" s-a deschis la Viena, la Galeria Sala terrena de la Stift Klosterneuburg. Expozitia este deschisa sub egida Ambasadei Romane in Austria, in colaborare cu Fundatia Interart Triade.

La deschidere au luat cuvantul dr. Peter SChubert, istoricul de arta Ana-Maria Altmann, curator la Muzeul Albertina, Lorena Feruta, de la Ambasada Romana la Viena si E.S. Bernhard Backovsky, Prelatul abatiei.

Expozitia este gazduita de un spatiu incarcat de istorie. Abatia Klosterneuburg isi are radacinile la inceputul secolului al XII-lea, cand Leopold III a indeplinit juramantul de infiintare a manastirii (dupa cum se povesteste in Legenda Veil). Intemeiata in spiritul canonic al Sfantului Augustin, abatia a devenit, secole de-a randul, un important centru religios, de cultura si de educatie.

In zilele noastre, Stift Klosterneuburg este unul dintre cele mai importante spatii din Austria de prezentare a artei contemporane. In cadrul programului "Stift et Kunst", 3-4 mari expozitii sunt gazduite, anual, in spatiile de aici.

Sculptorul Peter Jecza a avut anul trecut o expozitie in aer liber, organizata de catre Institutul Cultural Roman din Viena, in gradinile de trandafiri ale abatiei. In acest an, artistul este prezent la Klosterneuburg printr-o parte a lucrarilor sale religioase. Sunt expuse aici, alaturi de Drumul Crucii, lucrari ce poarta amprenta spiritului religios al artistului, acesta avand mereu o aplecare spre spatiul artei sacrale. In perioada 1971-1976, in timpul regimului comunist, artistul a participat, alaturi de arhitectul Hans Fackelmann si prof. dr. Ing. Victor Gioncu, la crearea Bisericii romano-catolice de la Orsova. Mai tarziu, in anii 80, a lucrat la alte proiecte de arta: Biserica de la Dumbravita, Biserica de la Sf. Gheorghe, pentru care a realizat in bronz Drumul Crucii, expus acum la Viena.

Lucrarile in bronz sunt insotite de imagini fotografice documentare de la bisericile in care numele artistului a fost implicat. Expozitia va ramane deschisa pana in data de 9 septembrie a. c.

Alex DIMA

Tags:
Peter Jecza, Klosterneuburg, expozitie, sculptura, arta religioasa, Interart Triade
Marti, 05 Iulie 2011, ora 12:06
Sursa: Vestul

Vestul
Cele mai citite stiri
Unul dintre cei mai iubiti solisti in Banat, mort intr-un accident de circulatie in Germania - Video
Unul dintre cei mai iubiti interpreti de muzica populara din Balcani, mult indragit si ascultat in ...
Doliu la Directia Generala a Finantelor Publice Timis. Fostul director executiv adjunct al Inspectiei Fiscale a decedat
Veste trista la Finantele Timis. Iana Matei Vasile, fostul director executiv adjunct al Inspectiei ...
Dunca a platit o avere pentru restaurantul pe senile de pe Partia Valsanu! E doar al 13-lea in lume!
Conflictul deschis pe care il are cu administratia publica locala din comuna Turnu Ruieni, cea care ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor