Accident aviatic in Apuseni: Medic: Daca nu erau gasiti aseara, am fi vorbit de 7 morti

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 14:57
2231 citiri
Accident aviatic in Apuseni: Medic: Daca nu erau gasiti aseara, am fi vorbit de 7 morti
Foto: ghidcabinet.ro

Coordonatorul national de transplant Victor Zota a declarat, marti, ca daca victimele accidentului aviatic nu ar fi fost gasite luni seara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti, spunand ca acestia nu ar fi rezistat pentru ca, pe langa traumatisme, erau si in soc hipotermic.

Victor Zota a spus ca toate cele sapte victime erau in soc hipotermic, dar barbatii, fiind mai solizi si cu constitutie atletica, au rezistat, spre deosebire de fata, care, "fiind mai firava", nu a rezistat.

"Este greu de zis daca ar fi supravietuit, o sa vedem dupa necropsie. Pot sa va confirm ca, daca nu ar fi fost gasiti aseara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti. Nu puteau sa treaca peste noapte", a spus Zota, intrebat daca crede ca ar fi fost salvate si cele doua persoane decedate in cazul in care s-ar fi intervenit mai repede.

Tragedie aviatica in Apuseni: Reactia STS, la 19 ore dupa dezastru - cand a fost localizat avionul (Video)

El a mai spus ca a fost "o operatiune ingrozitoare" si ca s-a aflat in contact la telefon cu medicul Radu Zamfir, caruia i-a dat indicatii spunandu-i sa aprinda un foc si sa faca zgomot cu fiare, pentru a fi localizati.

"A fost o operatiune ingrozitoare. (...) Cert este ca dupa ce s-a intunecat, lucrurile au capatat o intosatura extrem de nefavorabila, in ultima convorbire doctorul Zamfir mi-a spus ca daca mai dureaza mult nu stie daca mai rezista", a mai spus Zota.

In ceea ce o priveste pe tanara care si-a pierdut viata, el a spus ca aceasta era o studenta in anul V care mai participase la prelevari de organe, facea voluntariat si "era dedicata meseriei cum rar gasesti".

Seful Salvamont Vladeasa: Marele noroc au fost localnicii

Seful Salvamont Vladeasa, Florin Mihut, a declarat, marti, ca operatiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic "a fost o adevarata nebunie", iar "marele noroc" a fost participarea localnicilor, el spunand ca unul dintre pasageri a anuntat la un moment dat ca se vad o partie si un lac.

Mihut a afirmat ca zona care trebuia cercetata nu este frecventata de turisti si s-a apelat la localnici care cunosc foarte bine dealurile si drumurile forestiere din zona. De asemenea, la cautari au participat asociatii de off-road care cunosteau drumurile si aveau masinile necesare.

Tragedie aviatica in Apuseni: Salvatorii de la ISU ii explica lui Stroe modul in care au actionat

"Era o suprafata extrem de mare de cautat. Nu s-a putut stabili cu exactitate unde erau, pentru ca niciunul dintre cei din avion nu aveau instalata pe telefon acea aplicatie care permite localizarea cu exactitate", povesteste Florin Mihut.

Potrivit acestuia, conditiile de cautare au fost extrem de grele, in unele zone zapada ajungand pana la brau si fiind vizibilitate extrem de redusa din cauza cetii. Acesta a precizat ca el personal sau echipele pe care le-a coordonat nu au tinut deloc legatura cu ranitii.

Tragedie aviatica in Apuseni: Dezvaluiri cutremuratoare ale salvatorului care a gasit epava

"Am avut mare noroc cu localnicii. Ei au avut un cuvant greu de spus, cunosteau locurile, se cunosteau intre ei, au tinut tot timpul legatura", a mai spus Mihut.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta in anul V la Institutul de Medicina Militara din Bucuresti si-au pierdut viata dupa ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Zota accident aviatic Apuseni, #Victor Zota victime accident Apuseni, #accident aviatic Apuseni localnici , #Accident avion Apuseni