Arafat: Intr-o catastrofa aviatica, medicii sunt subordonati comandantului locului, numit de IGSU

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 22:23
2062 citiri
Arafat: Intr-o catastrofa aviatica, medicii sunt subordonati comandantului locului, numit de IGSU
Foto: Arhiva

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a continuat sa dea explicatii dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni, afirmand ca, in cazul unei catastrofe de acest fel, medicii sunt subordonati comandantului locului, care este numit de IGSU.

"Comandatul interventiei in zona este numit de IGSU. Este un om din partea inspectoratului pe acest tip de interventii de situatii de urgenta. Din IGSU face parte si SMURD pe partea medicala.

In cazul unei catastrofe aviatice, coordonarea la fata locului este unica, iar acesteia i se subordoneaza SMURD si serviciul de ambulanta", a spus Arafat, pentru Mediafax.

Acesta a explicat ca el nu este "coordonatorul suprem al interventiei" si ca acest tip de interventii "au proceduri, dupa o legislatie foarte clara, nu pot fi dependente de o persoana".

"Am avut personal medical. In plus, am avut si personal de la doua servicii de ambulanta. Rolul lor este ca, atunci cand ajung la fata locului, sa se subordoneze comandatului locului, sa raspunda la orice solicitare, sa patricipe la operatiuni, sa intre si sa caute in limita lor de competenta si sa aplice toate manoperele medicale, triaj, tratament, totul pana la scoaterea bolnavilor la spital. Si aceste proceduri, din punctul de evdere al personalului medical si paramedical s-au respectat", a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a precizat ca, dupa ce a aflat de producerea accidentului, l-a sunat pe medicul Irinel Popescu, pe fostul sef al IGSU Ion Burlui, pe generalul Dorel Gradinaru - seful Inspectoratului General de Aviatie din MAI si pe ministrul Apararii Mircea Dusa.

"Apoi, m-am oprit pentru ca era normal sa las institutiile sa ia masurile, pentru ca erau in tara, asa cum prevad procedurile", a mai afirmat secretarul de stat, care se afla la Budapesta in momentul producerii accidentului.

De asemenea, Arafat a mai explicat ca nu are nimic de reprosat echipelor medicale si paramedicale.

Raed Arafat ii acuza pe jurnalisti: Ne-ati pus intr-o situatie hilara, a trebuit sa vin sa corectez ce a facut presa

Secretarul de stat nu s-a aflat in tara luni, cand s-a produs tragedia aviatica, dar a declarat ca daca ar fi fost in Romania, ar fi sunat personal la 112. Acesta a mai spus ca nu au existat cazuri in care sa se solicite elicoptere si avioane SMURD sau MAI pentru astfel de operatiuni si sa existe refuzuri.

Pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina Militara au murit in urma accidentului aviatic de luni dupa-amiaza. Autoritatile au ajuns dupa mai bine de sase ore la locul epavei, in pofida apelurilor disperate facute de unul dintre cei cinci supravietuitori. Patru medici si copilotul avionului au suferit rani care nu le pun viata in pericol.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Raed Arafat tragedie aviatica Apuseni, #Raed Arafat explicatii accident Apuseni , #Accident avion Apuseni