Si daca Aura Ion nu se urca in avion?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 19:49
16159 citiri
Si daca Aura Ion nu se urca in avion?
Foto: Facebook / Respect Aura Ion

Studenta de 23 de ani, stinsa in tragedia aviatica din Apuseni, a fost inmormantata cu onoruri militare, a fost inaintata in grad post-mortem, a devenit o eroina nationala plansa de o tara, ca simbol de daruire si competenta.

Este bine ca e asa. E normal sa fie asa. Dar va propun un scenariu alternativ, cel netragic si banal.

Daca Aura Ion nu urca in avionul acela nenorocit si ramanea o stundenta eminenta, pasionata de medicina? Ar fi terminat facultatea cu brio si cu vise mari, cu dorinta de a face bine, de a fi tot mai buna, aceeasi care a trimis-o si in fatala calatorie. Si apoi?

Apoi ar fi ajuns rezidenta cu un salariu de 700 de lei pe luna, poate ceva mai mare fiind in zona militara. Ar fi ajuns intr-un spital, chirurg rezident pe feuda unui baron sef de sectie, profesor, cu grad sau nu, de care cariera sa sa depinda total. Daca intra in gratiile lui, avea sansa sa invete cu adevarat, daca nu, ar fi fost obligata sa vegeteze ani buni fara sa puna mana pe bisturiu.

Ar fi fost nevoita sa isi cumpere manusi si spirt, ar fi depins in continuare de banii familiei, ar fi luptat cu umilinta. Ar fi fost poate nevoita sa lucreze si voluntar, asemenea salvatoarei de la SMURD care le-a ajutat prima pe victime, pentru ca un manager nu vrea sa deblocheze un post sau are pe altcineva in vedere.

Si poate, cel mai rau, ar fi incasat periodic in plin, la fel ca toata breasla din care ar fi facut parte, acuzatiile lansate public ale celor care nu vad eroi decat in medicii morti sau grav raniti. Ceilalti sunt corupti fara inima, incompetenti, criminali in halate albe.

Decedata, a ajuns eroina. Vie, ar fi fost chinuita si umilita, in cele din urma, poate, nevoita sa plece din tara ca sa nu se plafoneze, ca sa scape de anateme nedrepte de breasla, ca sa traiasca decent.

Credeti ca doctorul Radu Zamfir, azi si el erou national, pentru ca a supravietuit accidentului de avion, avea inainte alt statut decat al breslei? Era respectat, apreciat, bine platit? Este erou pentru ca cazut cu avionul si a supravietuit, dar nu este si nu ar fi fost niciodata erou pentru zecile de vieti pe care le-a salvat in sala de operatii, pentru zecile de zboruri pe care le-a facut in aceleasi conditii precare tot pentru a realiza transplanturi, adica exact pentru ceea ce il face cu adevarat erou.

Inainte de ne napusti din nou pe medici, inainte de a-i acuza fara date certe, doar in baza unor opinii fara fundamentare de specialitate, sa ne aducem o clipa aminte de cei cazuti cu avionul in Apuseni. De medicii care faceau uzual asemenea misiune, voluntar, unii chiar in concediu fara plata. Ar trebui sa-i respectam mai mult si sa-i pretuim mai mult cand sunt vii si nevatamati, pentru munca lor, nu doar dupa ce mor sau ajung in situatii limita.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#accident aviatic Apuseni, #Aura Ion Radu Zamfiri, #medici voluntari Romania , #Accident avion Apuseni