Tragedie aviatica in Apuseni Autoritatile nu au sunat familia fetei, nici pe dr. Zamfir

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 20:05
42587 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni Autoritatile nu au sunat familia fetei, nici pe dr. Zamfir
Foto: Facebook/Marius Pop

Un avion de mici dimensiuni, ce a decolat de la Bucuresti luni dupa pranz pentru a preleva organe pentru transplant de la Oradea, a aterizat fortat in muntii Apuseni, cel mai probabil din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Desi raniti, unii grav, oamenii din avion au reusit sa dea de stire ca sunt in viata si asteapta salvatori.

Salvarea, care in acest caz a venit de la cativa locuitori din satele apropiate, a venit insa prea tarziu pentru doi dintre acestia, pilotul Adrian Iovan si o studenta la Medicina Militara.

Autoritatile au declansat o ancheta pentru elucidarea conditiilor in care s-a produs accidentul.

Vicepremierul Gabriel Oprea coordoneaza o ancheta interinstitutionala menita sa elucideze motivul pentru care victimele accidentului au asteptat 6 ore venirea salvatorilor, in conditiile in care unul dintre supravietuitori a comunicat la timp, prin smartphone, coordonatele epavei.

Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat - salvatorii se lupta sa-i duca pe raniti la spital

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si cele mai importante declaratii legate de tragedia aviatica:

20:04 - Intrebat daca isi reproseaza ceva, ministrul de Interne, Radu Stroe, a raspuns: "Imi reprosez ca s-a intamplat in timpul mandatului meu nenorocirea asta".

19:35 - "Reteaua Vodafone Romania a functionat optim in zona accidentului, ceea ce a permis utilizarea serviciilor de telefonie mobile la fata locului si efectuarea localizarii in momentul apelului la 112. Potrivit prevederilor legale, sistemul unic pentru apeluri de urgenta 112 este administrat de STS, care prelucreaza datele primite de la operatorii de telefonie mobila, in momentul initierii apelurilor. Aceste date sunt oferite ulterior de catre autoritati echipelor de interventie in situatii de urgenta", se arata intr-o pozitie oficiala a Vodafone Romania obtinuta de Libertatea.

19:13 - Dr. Radu Zamfir a declarat la postul B1TV ca nu a fost contactat pana la aceasta ora de autoritati, declaratii similare facand si familia Aurei Ion, studenta care si-a pierdut viata in accident.

Intrebat de un invitat in emisiune daca a vazut petrol iesind din aripile avionului, dr. Zamfir a raspuns afirmativ. "Da, am vazut tasnind din aripi, ca intr-un flash".

Atat dr. Zamfir, cat si dr. Victor Zota, presedinte ANT, au declarat inca o data ca amandoi au transmis autoritatilor statului reperele epavei, identificate pe smartphone.

"Reprezinta o mare necunoscuta faptul ca dupa 6 ore nu erau identificati si au fost descoperiti cu totul intamplator de doi padurari", a spus dr. Zota.

18:50 - Ministerul Apararii vine cu precizari: "Sistemul de supraveghere prin radiolocatie a detectat aeronava, implicata in accidentul de pe data de 20 ianuarie, pana la disparitia acesteia de pe sistemul radar. De la momentul disparitiei, echipamentul de supraveghere nu a mai receptionat niciun semnal".

18:45 - Florin Roman, vicepresedinte CJ Alba, spune ca in timpul operatiunilor de salvare s-au facut mai multe greseli, cea mai mare fiind lipsa de comunicare.

"Cele trei ISU nu comunicau intre ele! Echipa Alba avea o locatie, echipa Cluj alta, echipa Bihor alta. Au fost trimisi de 3 ori si intorsi din drum, pe coordonate gresite. De regula se coordoneaza la nivel ISU. Puteau sa fie zeci de mii de oameni ca tot nu ii gaseau", a declarat acesta la Realitatea TV.

Florin Roman a mai acuzat si faptul ca primarul localitatii Horea a fost anuntat cu foarte mare intarziere.

"El e cel care conduce comitetul local pentru situatii de urgenta.El trebuia sa fie anuntat imediat. E foarte curios si de ce au ajuns si SMURD Alba si SMURD Cluj, cand, de regula, sunt chemati cei care sunt cei mai aproape de loc accidentului", a mai spus el.

18:17 - Echipa de anchetatori din cadrul Centrului de Investigatii a Aviatiei Civile care a efectuat cercetari la locul accidentului a adunat mijloacele materiale de proba, iar acestea au fost depuse in saci ce au fost sigilati, urmand sa fie transportate la laboratoare specializate, a declarat procurorul de caz, Augustin Lazar, pentru Agerpres.

Epava avionului va fi scoasa din zona impadurita in cursul zilei de miercuri, daca vremea o va permite. Locul in care s-a prabusit avionul va fi conservat si securizat in zilele urmatoare de catre Jandarmeria Alba, pentru eventuale alte cercetari.

17:40 - Vicepremierul Liviu Dragnea declara ca ancheta ceruta de premier si coordonata de Gabriel Oprea se va finaliza in scurt timp, iar concluziile vor fi prezentate in sedinta de guvern de miercuri.

Intrebat daca se impun demisii, Dragnea a raspuns: "Cred ca se impune sa se finalizeze ancheta".

"S-a intamplat ceva foarte rau (...) Exista niste proceduri care trebuie scoase din sertar cand se intampla asa ceva", a mai spus vicepremierul Dragnea.

17:08 - Compania de asigurari folosita in acest caz spune ca aeronava nu era asigurata, in schimb pasagerii aveau asigurari in caz de accident.

Conform Digi24, in acest caz exista doua tipuri de sigurari, una de raspundere civila fata de terti (daca s-ar fi prabusit peste o asezare omenesca) si una pentru pasageri si personal. Suma ce va fi platita se va stabili dupa analizarea conditiilor in care aeronava s-a prabusit.

Pentru ca aeronava nu avea asigurare facultativa, cum este cea CASCO pentru masini, pierderile materiale vor fi suportate integral de Scoala Superioara de Aviatie civila, proprietarul aeronavei.

16:48 - Victor Zota, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, a declarat ca daca Adrian Iovan ar fi suspectat probleme tehnice ale aeronavei, l-ar fi sunat si i-ar fi spus, si s-ar fi zburat cu cealalta aeronava.

"S-a mai intamplat chiar si acum 2 saptamani, cand mi-a spus 'Nu se poate zbura pana maine la ora 10, din cauza vremii'. E cea mai cumplita iarna, numai ceata", a declarat dr. Zota.

Intrebat daca pilotul Iovan s-ar fi plans altadata de probleme tehnice, acesta a negat.

"Daca erau probleme tehnice, se lua celalalt aparat. Cu doua saptamani in urma trebuia sa se plece cu altul, s-a constatat ca nu merge bine, s-a luat celalalt aparat", a explicat acesta.

16:45 - Conform informatiilor publice oferite de ROMATSA, avionul beneficiase de circa 20 de inspectii si reparatii tehnice.

16:40 - Adrian Iovan ar fi cerut amanarea zborului de luni, dupa ce ar fi fost identificate unele probleme la inspectia tehnica a aeronavei, insa medicii au fost de acord sa plece spre Oradea, pentru ca transplantul era urgent, pilotul spunand: "Macar sa trecem de zona muntoasa", sustin surse medicale citate de Mediafax.

16:35 - Localnicii au declarat pentru Digi24 ca toata noaptea au fost pusi pe piste gresite, au acoperit sute de hectare cautand supravietuitorii. La un moment dat li s-a spus sa mearga 6 km in directia total opusa epavei. Localnicul a declarat ca ulterior si-a dat seama ca initial se afla la nici o ora distanta de avionul prabusit, dar a fost indrumat in directia total opusa.

16:30 - Gheorghe Vieru, medic primar legist la Seviciul de medicina legala Alba, participant la ambele autopsii, spune ca fata ar fi putut trai daca se ajungea mai devreme la locul accidentului.

"Fiecare organism are reactivitatea lui, dar cel putin in cazul studentei cred ca ar fi avut sanse de supravietuire in situatia in care era descoperita repede, adica in timp util. Fetita asta a supravietuit noptii, ea a decedat in masina SMURD, in timpul manevrelor de resuscitare. Au reusit sa o transporte de acolo, s-au declansat manoperele insa fara succes. Decesul s-a declansat dupa ora 24, in timp ce masina era in comuna Horea. Adrian Iovan era decedat mai demult, avea leziuni mult mai severe. Raportat la ora autopsiei - peste 12 ore", a declarat legistul la Digi24.

16:20 - Fratele rezidentei, Victor Alexandru Ion, a spus ca a aflat totul de la televizor si ca sora lui ar fi trait "daca se actiona cu creier".

"Sa fii si prost si gasesti avionul in 6 ore. Nu tine nimeni legatura cu noi. Atata timp cat te urci in avion, pilotul este responsabil de viata ta. Nu vreau sa invinovatesc pilotul, totul a fost din cauza vremii", a spus acesta, la B1 Tv.

16:10 - Centrul de informare de la Moscova a oferit explicatii. Jurnalistii de la Digi24 au sunat si li s-a spus ca in cursul zilei de luni nu a fost primit niciun semnal din Romania, astfel incat sa poata fi furnizate informatiile necesare.

De aemenea, cei de la Centrul din Moscova contrazic raportul ROMATSA, spunand ca nu primesc semnale de la avioanele care trec prin zona, ci chiar de la avionul prabusit, prin intermediul satelitului. Semnalul este preluat si apoi se informeaza mai departe ca a existat un incident aviatic, fiind alertate autoritatile. Luni, insa, nu a fost primit niciun semnal din spatiul geografic al Romaniei.

15:48 - Ministrul Radu Stroe si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt la Guvern, anunta televiziunile de stiri.

15:45 - Medicul Radu Zamfir a inceput, la Bucuresti, o conferinta de presa in care povesteste experienta teribila din Apuseni. Acesta a marturisit, vizibil marcat, ca "suntem in viata datorita lui Iovan". Zamfir a aratat ca avionul a pierdut un motor si dupa accident Iovan i-a cerut sa-l scoata din epava. In plus, Zamfir a povestit ca are un smartphone care inregistreaza coordonatele si ca le-a transmis. Primul salvator ajuns la fata locului a fost un padurar, dupa care a aparut echipa SMURD.

15:40 - Noi elemente se adauga anchetei privind felul in care autoritatile romane au gestionat criza. Potrivit unui raport ROMATSA obtinut de Digi24, vina pentru problema localizarii avionului o poarta un centru din Moscova. Mai exact, alte avioane aflate in zbor au anuntat ca au detectat faptul ca avionul pilotat de Adrian Iovan avea un sistem de localizare functional si ca acesta transmitea catre centrul din Moscova, singurul care putea descripta acest semnal.

Este vorba despre Centrul de decriptare a informatiilor de la Moscova.

ROMATSA ar fi incercat sa ia legatura cu centrul din Moscova prin telefon si e-mail, insa nu a reusit. Nici rusii nu au luat legatura cu ROMATSA pentru a le da mai multe informatii. Din aceasta cauza, ROMATSA a pierdut legatura cu avionul cand acesta a coborat la o altitudine mai mica de 2.000 de metri.

Contactati telefonic, reprezentantii centului de la Moscova au spus ca ei nu au primit nici un semnal de urgenta de pe teritoriul romanesc, arata Antena3.

15:32 - In contextul semnelor de intrebare cu privire la capacitatea STS de a detecta pozitia avionului prabusit, a fost reluat un interviu publicat de Ziarul Financiar anul trecut, din care reiese ca Teamnet, unul dintre cei mai mari integratori de solutii IT&C de pe piata locala, cu afaceri de 53 de milioane de euro in 2012, este compania care a furnizat Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) - operatorul serviciului 112 - solutia software care permite localizarea pe harta a apelurilor de urgenta.

Bogdan Padiu, director general si actionar majoritar al grupului, se mandrea, la acel moment, ca programul furnizat de firma sa reuseste sa localizeze orice apel in cinci secunde. "Am mai facut si proiectul de management al centrului unic de tratare al urgentelor 112, sistem care proceseaza in fiecare luna peste 1,4 milioane de apeluri. Noi am realizat partea software si de localizare GIS pe harta, parte care reuseste ca in 5 secunde sa localizeze fiecare apel".

In 2009, la data atribuirii unui contract cu ROMATSA, pentru softul de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare,Teamnet facea parte din grupul Asesoft, al carui pachet majoritar era detinut de Sebastian Ghita, actualmente deputatul PSD, informeaza si Hotnews.

15:25 - Medicul Radu Zamfir, angajat al Spitalului Fundeni din Capitala, care a fost internat in Spitalul de Urgenta din Cluj si a fost externat la cerere, pe propria raspundere, a ajuns in Bucuresti cu avionul. El a fost preluat de o ambulanta de la aeroport, potrivit managerului Spitalului de Urgente din Cluj.

15:20 - Directorul Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, a declarat ca daca peste o ora ar fi o alerta de transplant, cum a fost cea de luni, ar proceda la fel, precizand ca exista o colaborare "veche si durabila" cu Scoala Superioara de Aviatie. Profesorul Deac a mai spus ca un lucru este foarte important, si anume faptul ca dupa tragicul accident aviatic din Muntii Apuseni, sunt in viata cinci persoane, iar aceasta "trebuie sa ne mangaie".

15:10 - "Medicina a pierdut o studenta eminenta, care si-a dorit din copilarie sa fie medic si, mai tarziu, sa imbrace haina militara. Mi-a fost studenta, a invatat exceptional si, iata, si-a pierdut viata", a declarat col. dr. Dragos Cuzino, director medical adjunct la Spitalul Militar Central "Carol Davila" din Bucuresti, despre studenta ce si-a pierdut viata in accidentul de luni.

15:00 - Pilotul Adrian Iovan a murit in urma unui soc traumatic, combinat cu un soc hipotermic, iar in cazul studentei decesul a fost cauzat de soc hipotermic, combinat cu tulburari de respiratie, a declarat seful Serviciului de Medicina Legala Alba, Gheorghe Vieru - Mediafax

14:50 - "Sunt socata de intarziere si de faptul ca se puteau salva vieti daca timpul de raspuns era mai scurt. Cred ca trebuie ca autoritatile sa iasa si sa ne spuna care au fost motivele, probabil obiective, pentru care nu s-a putut raspunde mai devreme", a spus europarlamentarul Adina Valean, adaugand ca un incident similar s-a petrecut in Alpi.

14:30 - Paul Mitu, fost pilot Tarom si prieten cu Adrian Iovan, este de parere ca acesta a efectuat o aterizare perfecta pe varful brazilor, in conditiile date, si ca oamenii "au murit cu zile" pentru ca nu au fost gasiti la timp.

"Orice avion care tece pe deasupra tarii noastre sa anuleze zborul ca merge in ceata sau givraj? Procedura a fost exact cum trebuie. Acest pilot cu o pregatire desavarsita, avand experienta deosebita, un erou al Romaniei, a procedat cum trebuie. Zona cu givraj nu e un capat de tara. In clipa in care pe avion se aseaza givraj, fiti convinsa ca tot atata gheata se pune pe gurile de patrundere a aerului in motoare, deci isi pierde manevrabilitatea. Daca motoarele il ascultau si exista putere la motoare, in mod precis cerea de la a cobori la a urca", a spus Mitu.

Acesta a mai exolicat de ce crede ca Iovan a procedat corect: "In situatia in care si-a dat seama ca nu mai poate sa controleze avionul, singurul lucru la care s-a gandit a fost sa gaseasca un loc sa aterizeze cu avionul si sa tina ridicat botul avionului. Aterizarea pe varful brazilor a fost perfecta pentru ca n-au murit. Acesti oameni au murit cu zile. Nu este posibil sa fie gasiti dupa 8 ore".

14:15 - Motii din comuna Horea au facut o cruce cu numele celor doi morti si o urca pe varful muntelui, la locul tragediei. La fata locului se va afla si un preot, care va tine o slujba in memoria celor decedati. Drumul este in continuare dificil si utilajul cu care se deplaseaza oamenii s-a blocatd eja de cateva ori.

14:05 - Marius Pop, membru al Transylvania OffRoad, unul dintre cei care au ajuns, dupa localnicii din Horea, in locul unde s-a prabusit avionul, a revenit cu detalii pentru CityNews. Acesta povesteste ca din coordonatele pe care le-a primit ar fi avut de verificat o suprafata mai mare de 100 de kilometri patrati, asa ca oamenii au apelat la padurarul ce a gasit victimele pentru a gasi locul accidentului.

Acesta a fost anuntat la ora 19:00 si a pornit, impreuna cu o escorta de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Avram Iancu" Cluj, spre locul accidentului.

"Am fost de doua ori la Crucea Iancului, nu prea stiam nimic. Am contactat padurarul despre care se zicea ca a gasit avionul si asa i-am gasit. Ni s-au dat coordonate, grade, minute, dar fara secunde. Era o zona mai mare de o suta de kilometri patrati, mult prea mult", povesteste acesta.

Avionul "era dezastru! Avionul era rupt in doua, in 13 bucati!", iar pasagerii acestuia erau raniti si in soc hipotermic.

"Oamenii erau raniti, in paturi, ii aduceau localnicii pe munte in jos. I-am ajutat cat am putut si i-am dus la ambulante. Am inteles ca s-au chinuit sa faca un foc, dar n-au reusit. Oamenii erau in stare de soc hipotermic, era foarte frig, erau sub 0 grade si ningea sau ploua", a mai declarat Pop, care a subliniat ca pilotul Adrian Iovan a mai supravietuit doua ore dupa prabusire.

In opinia sa, autoritatile nu au putut interveni mai eficient pentru ca nu au echipamentele necesare. "Ei si-au facut treaba, dar nu au dotari pentru asa ceva. Au camioane 4X4 dar sunt foarte mari si nu puteau intra", a spus Pop.

13:48 - Coordonatorul national de transplant Victor Zota a declarat, marti, ca daca victimele accidentului aviatic nu ar fi fost gasite luni seara, pana dimineata am fi vorbit despre sapte morti, spunand ca acestia nu ar fi rezistat pentru ca, pe langa traumatisme, erau si in soc hipotermic.

Victor Zota a spus, potrivit Mediafax, ca toate cele sapte victime erau in soc hipotermic, dar barbatii, fiind mai solizi si cu constitutie atletica, au rezistat, spre deosebire de fata, care, "fiind mai firava", nu a rezistat.

El a mai spus ca a fost "o operatiune ingrozitoare" si ca s-a aflat in contact pe telefon cu medicul Radu Zamfir, caruia i-a dat indicatii spunandu-i sa aprinda un foc si sa faca zgomot cu fiare, pentru a fi localizati.

13:30 - Femeia care trebuia sa primeasca organul ce facea obiectul misiunii echipei de medici din aparatul care s-a prabusit luni regreta ce s-a intamplat cu medicii si continua sa astepte o operatie salvatoare. Pacienta de la Institutul Fundeni, in varsta de 63 de ani, sufera de cancer si are mare nevoie de un transplant de ficat.

"Din 2011 astept transplantul de ficat. In 2013 boala s-a agravat. Am fost foarte emotionata cand am fost chemata la operatie, apoi am auzit tragedia. Imi pare rau pentru ceea ce s-a intamplat. Doctorii aceia au suferit pentru ca au plecat sa-mi salveze mie viata", a declarat Floarea Mihai.

Femeia nu este la prima tentativa de operatie - a ratat, anterior, un alt transplant, pentru ca ficatul nu era compatibil. Medicii au anuntat-o ca se intoarce pe lista de asteptare, dupa accidentul de luni.

13:15 - Ministerul Transporturilor a revenit cu o precizare, ancheta intreprinsa in sensul clarificarii detaliilor administrative si tehnice legate de accidentul din Apuseni se desfasoara in colaborare cu expertii ROMATSA, aceasta nefiind o ancheta la ROMATSA.

"Investigatia administrativa este realizata impreuna cu experti de la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), Scoala Superioara de Aviatie si Directia de Aviatie din cadrul Ministerului Transporturilor. Pentru clarificare, precizam ca anchetele se desfasoara impreuna cu expertii de la institutiile sus-mentionate, iar institutiile nu fac obiectul anchetei", se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

13:00 - Radu Zamfir, unul dintre ranitii in accident si conducatorul echipei care urma sa efectueze transplantul, s-a externat pe proprie raspundere, marti, din spitalul din Cluj. Medicul se intoarce la Bucuresti cu un avion de linie.

12:46 - Deputatul PSD Aurelia Cristea, care a zburat de mai multe ori cu pilot Adrian Iovan, deplange reactia intarziata a intregului sistem de interventie. Intr-un text publicat pe site-ul personal, Cristea povesteste ca a zburat de mai multe ori cu Adrian Iovan "si am stiut de fiecare data (asa cum stiu de fiecare data cand ma urc intr-un avion si cred ca stiu si ei, pilotii) ca in timpul acela cat zbor, viata mea e in mainile lui. N-am putut sa scriu aseara 'Dumnezeu sa-l ierte'", noteaza City News.

"Ma infurie si reactia greoaie a intregului sistem, si faptul ca au fost familii care au aflat de la televizor, din stiri neconfirmate, ca le-au murit oamenii dragi. De parca ne-a pierit orice urma de respect, de compasiune si de intelegere. M-a tulburat asta", mai spune Cristea.

12:35 - Presedintele Romatsa, Aleodor Francu, a declarat ca o ancheta interna a fost declansata, iar concluziile acesteia vor fi prezentate in maximum 30 de zile. El a mentionat ca nu se cunoaste inca daca pilotul Adrian Iovan a actionat conform procedurilor in caz de conditii meteo nefavorabile - Agerpres.

12:22 - Medicul Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic a Spitalului Fundeni, a explicat, in cadrul unei conferinte de presa, care sunt pasii necesari unui transplant, subliniind ca a fost declansata o procedura de trimitere a echipei de prelevare la spitalul din Oradea, pentru a finaliza misiunea echipajului implicat in accidentul de luni. De asemenea, el a precizat ca, in cazul transplanturilor, conditiile de iarna au fost intotdeauna o bariera.

12:10 - Secretarul de stat Raed Arafat a raspuns acuzatiilor potrivit carora aparatul de zbor performant si ultra-rapid achizitionat cu banii stransi de la romanii care au directionat 2% din impozitul pe venit catre Fundatia SMURD a fost folosit exclusiv de SMURD si nu a fost disponibil pentru misiuni de transportare a organelor precum cea in cursul careia s-a petrecut tragedia de luni.

Aparatul de un milion de euro ar sta in hangar la Bacau pentru ca ii lipseste o piesa, a spus Arafat. "Avionul nou a fost folosit in mai multe operatiuni de transplant pana acum. In acest moment, este in revizie la Aerostar Bacau pentru ca ii lipseste o piesa".

Arafat anuntase in iulie anul trecut, cand achizitia a fost inaugurata de premierul Ponta, ca acest avion american va sta si la dispozitia echipelor de prelevare. In randul medicilor exista insa voci care sustin ca de fapt avionul a fost folosit exclusiv de SMURD si nu a fost disponibil pentru misiuni de transportare a organelor, informeaza ProTv.

12:01 - Prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, a fost prezent la operatiunea de cautare a avionului prabusit la limita dintre judetele Cluj si Alba si a criticat dur modul de interventie si faptul ca mai multe persoane asteptau pe drumul principal din zona, in loc sa intervina si sa caute locul unde s-a prabusit aeronava, informeaza CityNews.

"Suntem de atata vreme si primim tot informatii controversate. Nu stam pe drumul principal ca nu se intampla nimic! Toti asteptam sa vina cineva sa ne spuna. Si noi suntem o gramada aici care ar trebui sa mergem, fiecare pe un traseu. E atat de multa lume aici. Fac strategii mai importante sau mai putin importante. Trebuie ficare dintre noi sa ne gasim o poteca si sa mergem. Am primit informatia la 16:16 minute si e destul de tarziu", s-a indignat Vuscan.

Ulterior, prefectul a ajuns la locul accidentului aviatic si a povestit ca a vazut moartea cu ochii.

"Aceasta intamplare a fost una extrordinara, acesti oameni s-au nascut a doua oara. Puteau sa explodeze la impactul cu solul. Am fost pana acolo si am vazut. N-a fost o incercare de aterizare. Au scapat o data si inca o data prin faptul ca localnicii i-au identificat. E o zona fara semnal, greu accesibila, daca n-ar fi fost localnicii si acuma ar fi fost acolo si s-ar fi putut intampla alte nenorociri. Din pacate pilotul a ramas incarcerat acolo. Tot efortul nostru n-a fost suficient ca sa salvam una dintre vieti, cea a tinerei accidentate. Eram suparat pentru ca foarte multa lume statea si astepta sa se intample ceva. Era sa mor si eu ca tractorul s-a ridicat de mai multe ori pe doua roti", a mai spus Gheorghe Vuscan.

11:50 - Gabriel Oprea, viceprim-ministrul pe probleme de securitate nationala, a solicitat tuturor institutiilor cu atributii sa transmita de urgenta rapoarte complete privind masurile si actiunile derulate in scopul salvarii victimelor accidentului de luni.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, ministerul Administratiei si Internelor, ministerul Transporturilor, ministerul Apararii Nationale, ministerul Sanatatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale urmeaza sa furnizeze date si informatii complete referitoare la modul in care structurile responsabile au actionat in operatiunile de cautare si salvare a victimelor evenimentului aviatic.

Vor fi verificate, totodata, conditiile in care a fost planificat si s-a derulat zborul aeronavei in cauza.

11:35 - Corneliu Dobritoiu, presedintele comisiei de Aparare din Senat apreciaza ca "pana la STS trebuie vazuta activitatea celorlate institutii care au dirijat avionul".

Tragedie aviatica in Apuseni: Dobritoiu saluta timpul record in care s-a ajuns la avion

"Eu as saluta faptul ca in conditiile acestea atmosferice s-a ajuns la aeronava intr-un timp record", a mai spus liberalul.

11:25 - Membrii clubului Transylvania OffRoad au reusit sa ajunga pana la avionul prabusit, iar unul dintre ei, Gelu Suciu, a povestit ce au trait pasagerii, dupa marturia unuia dintre ei, informeaza CityNews. Aeronava a coborat sub ceata si a lovit un brad, un al doilea, si abia al treilea a izbit avionul in bot si aparatul de zbor s-a oprit imediat. Pasagerul care a povestit experienta a mai spus ca s-a lovit la cap, dar a reusit sa iasa din avion, a inceput sa-i scoata pe restul pasagerilor si a facut un foc.

Medicul din avion a fost si cel care a vorbit cu autoritatile si le-a transmis sa intre pe Google Earth, sa traga o linie dreapta intre Belis si Horea, pentru ca la jumatatea liniei ii vor gasi.

11.09 - Seful IGPR, Petru Toba, a anuntat ca a pus la dispozitie toate dispozitivele necesare ca Parchetul sa poate sa finalizeze cercetarea la fata locului. "Peste 100 de politisti au fost mobilizati, 22 de autospeciale au plecat in cautarea aparatului de zbor, noi am acordat sprijin, colegii de la ISU, colegii de la jandarmerie, toti s-au mobilizat foarte bine si au reusit in aproximativ 5 ore maxim sa ajunga la locul acestei tragedii. In momentul de fata se efectueaza cercetari la fata locului, coordonate de un procuror de la Parchetul Alba".

10:52 - Potrivit unor surse Digi24, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) ar fi localizat gresit epava.

10:40 - Publicatia moldoveana Publika a obtinut ultima comunicare intre pilotul Adian Iovan si turnul de control de la Sibiu, chiar inainte de accident.

Tragedie aviatica in Apuseni: Asculta aici ultima convorbire a lui Iovan cu turnul de control

Ultimele persoane care l-au auzit in viata pe pilotul Adrian Iovan au fost controlorii de trafic aerian din Sibiu. Acestia i-au dat pilotului acordul de a traversa zona si i-au furnizat informatiile despre starea vremii. Vizibilitatea era redusa la aproximativ un kilometru din cauza cetii dense.

Iata ultima comunicare a lui Iovan cu turnul de control:

10:34 - Vicepremierul Liviu Dragnea a acuzat, marti, ca interventia la locul accidentului a durat prea mult. Dragnea a precizat ca este necesara o ancheta pentru a stabili "de ce s-a ajuns in situatia in care nu s-a putut asigura un avion cu riscuri mai mici, ci unul atat de vechi", sustinand ca Adrian Iovan a anuntat in repetate randuri ca acea aeronava nu este sigura. O alta ancheta va viza timpul de reactie a salvatorilor, actiunea acestora durand "foarte mult".

10:24 - Dana Safta, de la Spital Elias, a aratat ca "nu se pune problema ca medicul Calu sa fie transportat acasa, decizia o vor colegii de la Cluj". Medicul Valentin Calu are lovituri la sase coaste si o vertebra fracturata, dar fara deplasare, starea lui fiind stabila. Directorul medical al Spitalului Elias a precizat ca Valentin Calu este in stare de soc, dar spera ca se va recupera cat mai rapid.

10:15 - Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marti dimineata, pe vicepremierul Gabriel Oprea sa ii prezinte o informare, pana la sedinta de Guvern ce va avea loc miercuri, despre modul in care a actionat fiecare institutie in parte, in cazul operatiunilor de dupa producerea accidentului aviatic din judetul Cluj. In cursul sedintei de guvern de miercuri va fi analizata activitatea fiecarei institutii implicate si vor fi luate masurile care se impun.

10:11 - Medicii de la Cluj anunta ca ranitii sunt constienti. Adela Golea, de la UPU Cluj, a declarat ca "s-a realizat mobilizarea echipelor UPU Cluj, Mures si Alba, in momentul ajungerii acolo s-au preluat cinci victime de sex masculin cu varste cuprinse intre 23 si 46 de ani cu multiple fracturi. Li s-au acordat ingrijiri medicale toata noaptea, s-a luat decizia internarii la terapie intensiva, victimele sunt in stare stabila, constienta".

10:10 - STS considera ca localizarea avionului prabusit s-a facut conform prevederilor. Reactia Serviciului de Transmisiuni Speciale vine la 19 ore dupa accident si dupa ce au fost ridicate semne de intrebare cu privire la capacitatea autoritatilor de a localiza in timp util aparatul de zbor si victimele.

"Localizarea locului evenimentului in Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informatiilor furnizate de operatorii de comunicatii mobile odata cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta si a fost pusa la dispozitia institutiilor care au participat la operatiunea de cautare si salvare", a transmis marti biroul de presa al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

10:05 - Ministerul Transporturilor cere o ancheta la ROMATSA.

Tragedie aviatica in Apuseni: Manescu cere ancheta la ROMATSA

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a cerut initierea unei anchete la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA). Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) nu au reusit sa stabileasca exact locul incidentului, avionul fiind gasit de un padurar, dupa aproape sase ore de la momentul in care aeronava a atins solul.

09:55 - Victor Zota, coordonator al Agentiei nationale de transplant, considera ca daca cei sapte petreceau intreaga noapte in padure ar fi fost cu totii morti marti dimineata. "Ii multumesc lui Dumnezeu ca au fost gasiti. Daca stateau acolo peste noapte vorbeam acum despre sapte oameni decedati. Nu ar fi supravietuit pana dimineata", a declarat acesta la Digi24, aratand ca nu isi da seama de ce a durat atat de mult pana cand au fost gasite victimele accidentului.

Zota a mai dat detalii si despre eroismul medicului Radu Zamfir, cu care a fost in legatura luni. "Am fost in legatura cu medicul Radu Zamfir, l-am rugat sa aprinda un foc, pentru a fi mai vizibili, sa incerce sa faca zgomot cat mai mult (...) Radu Zamfir era foarte agitat, dezorientat, se concentra greu. Instinctul de medic a functionat insa, s-a dus la pilot si a incercat sa il scoata, dar nu a reusit. A incercat sa ajute si ceilalti raniti, pe tanara studenta a resuscitat-o la un moment dat. Cand au venit salvatorii ea inca avea semne vitale prezente".

"Pe masura ce trecea timpul puterile ii scadeau, era tot mai deprimat, ne-a zis ca s-ar putea sa fie ultima discutie telefonica, pentru ca nu mai rezista. E greu de stabilit momentul decesului pilotului, a fost constient la inceput, dar cooperarea cu el era foarte grea, pentru ca era cel mai puternic lovit", a mai spus Victor Zota.

09:45 - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta va prezenta, marti, ministrului de Interne, Radu Stroe, un raport detaliat cu privire la interventia care a avut loc luni in Muntii Apuseni.

Tragedie aviatica in Apuseni: Salvatorii de la ISU ii explica lui Stroe modul in care au actionat

Ancheta in cazul accidentului aviatic este coordonata de procurorii Parchetului Curtii de Apel si sustinuta de reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, expertizele criminalistice fiind realizate de criminalistii Politiei Romane.

09:35 - Procurorii au dispus ca autopsiile trupurilor lui Adrian Iovan si studentei sa fie facute la Campeni, in judetul Alba, si nu la Cluj, cum se anuntase anterior, a afirmat conducerea IML Cluj. Trupurile celor doi au fost duse deja la Campeni.

09:20 - Unul dintre localnicii care a participat la gasirea victimelor, Gheorghe Giurgiu, a povestit, pentru Mediafax, ca ranitii strigau de durere cand au ajuns salvatorii la ei. Zapada atingea jumatate de metru in zona in care era epava avionului, aparatul de zbor fiind rasturnat.

"Am auzit de la televizor de avionul prabusit in Muntii Apuseni si am plecat cu doi consateni de-ai mei din satul Pietreasa sa ii cautam pe raniti. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun padurar. Ne-am dus ca noi suntem de-aici si cunoastem zona, iar cand am ajuns sus pe munte am strigat, ca era bezna de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19:00 am plecat, am luat-o spre Varful Pietreasa si am aflat ca ar fi avionul intr-o zona cu padure mijlocie, cu plantatii. Din fericire, i-am gasit", a inceput acesta.

Conditiile gasite de sateni erau dure chiar si pentru oamenii sanatosi. "Zapada avea o jumatate de metru acolo unde erau ei".

"Avionul a dat printre copaci si era rasturnat. Cand am ajuns am vazut ca ii faceau respiratie gura la gura domnisoarei rezidente, pe ea am incercat sa o ajutam prima data, dar apoi am aflat ca a murit. Ranitii strigau de durere, unul era cu amandoua picioarele rupte, am facut o targa din lemnele copacilor, cu o patura. Le-am facut foc, le-am dat hainele de pe mine ca sa le pun pe ei, pentru ca nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul si le-am facut foc, si am ramas numai intr-o bluza mai subtire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia sa ii ajut sa se incalzeasca, pentru ca ei au indurat frig", a spus Giurgiu.

09:10 - Vestea mortii pilotului Adrian Iovan a fost primita cu durere de catre multe persoane publice care l-au cunoscut. Acestea au transmis pe retelele de socializare mesaje catre familia pilotului si catre rudele medicului rezident mort in acelasi accident. Printre acestea se numara Oana Roman, Mihai Bendeac, jurnalistul Alex Dima, Teo Trandafir si multi altii.

Tragedia din munti: Persoanele publice ii plang pe Adrian Iovan si medicul rezident

08:58 - Studenta care si-a pierdut viata in tragedia de la Cluj a fost gasita in stop-cardio respirator de catre echipajele care au ajuns la fata locului, avea multiple fracturi si traumatisme si hipotermie severa, potrivit medicului sef al UPU Cluj, Adela Golea. Fata avea o temperatura corporala de doar 18 grade Celsius.

08:31 - Ministrul de Interne, Radu Stroe, nu are nimic de reprosat nimanui in legatura cu felul in care s-a procedat pentru salvarea victimelor accidentului aviatic de la Cluj.

Tragedia din munti: Stroe nu are nimic de reprosat

08:16 - Trupul neinsufletit al lui Adrian Iovan a fost scos, marti dimineata, din aeronava prabusita, de echipe de descarcerare ale ISU Bihor si Cluj.

"Am trimis marti dimineata, dupa ora 7.00, o masina pentru a aduce cadavrele celor doua persoane decedate in accidentul de avion din Apuseni, la dispozitia Politiei. Vor ajunge la IML Cluj in jurul amiezii si vom efectua autopsia lor", a spus seful Institutului de Medicina Legala Cluj, Marius Vartic, citat de Mediafax.

08:00 - Medicul sef al UPU Cluj, Adela Golea, a precizat ca toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic sunt constiente si au fost internate la Terapie Intensiva, informeaza Mediafax.

O misiune ce ar fi trebuit sa se incheie fericit, cu salvarea vietii unor persoane care aveau nevoie de transplant, s-a sfarsit dramatic, cu moartea a doi oameni si ranirea altor cinci.

Luni seara, prea tarziu pentru doi dintre pasagerii avionului, autoritatile, care timp cateva ore au incercat sa localizeze si apoi sa ajunga la zona inzapezita unde se aflau cei sapte, au mai transportat doar cinci oameni la spital.

In urma accidentului din judetul Cluj au ramas multe semne de intrebare. Se stie ca avionul a decolat, cu doi piloti la mansa si cinci pasageri, la 13.35 de pe Aeroportul International Aurel Vlaicu din Bucuresti. La 16.35 era asteptat la Oradea, unde medicii de la bord urmau sa preleveze organe de transplant.

Cu toate acestea, cu jumatate de ora inainte de a ajunge la destinatie, autoritatile au fost anuntate de echipajul de zbor ca aparatul a aterizat fortat intre Pestera Scarisoara si localitatea Belis, o zona inzapezita.

Unul din medicii din avion, Radu Zamfir, chirurg la Spitalul Fundeni, a sunat la numarul de urgenta 112 sa ceara ajutor. Toti cei aflati in aparat suferisera rani, unele grave. Erau toti in risc de a intra in soc hipotermic, daca nu erau reperati si recuperati rapid.

Medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias a sunat-o, imediat dupa prabusire, pe directoarea medicala a unitatii, Dana Safta, careia i-a spus "Ne-am prabusit. Sunt intins pe pamant si abia respir".

Oamenii, raniti cum erau, au reusit sa improvizeze un foc din lucrurile pe care le aveau prin bagaje si au asteptat salvatorii.

"Toate persoanele sunt in viata", a anuntat, spre usurarea tuturor, luni seara Directorul Romatsa, Aleodor Francu.

SMURD: Copilotul avionului, in stare critica; trei medici, in stare medie spre grava

Echipele plecate in trei directii pentru a-i gasi pe supravietuitori (Radu Zamfir, Sorin Ianceu, chirurg din echipa de transplant de la Spitalul Judetean Oradea, cu o fractura la mana si o lovitura la coloana vertebrala, Valentin Calu, chirurg la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru, chirurg la Spitalul Sfanta Maria, si o asistenta, studenta la Medicina Militara, precum si cei doi piloti), insa i-au cautat fara succes ore in sir, intr-o zona cu ceata, zapada de 30 de centimetri si teren accidentat.

Abia dupa cinci ore si jumatate, grupul a fost gasit de cativa localnici, care au anuntat imediat autoritatile. Pilotul Adrian Iovan era deja mort cand au ajuns salvatorii la el, fiind prins intre fiarele avionului. Asistenta medicala se afla in acel moment in stop cardio-respirator.

Ranitii, la spital dupa 12 ore

Primii trei raniti au fost adusi pe rand la spitalul din Cluj-Napoca. Primul a fost medicul Radu Zamfir, in jurul orei 2.40. Urmatorii doi la aproape o ora si jumatate diferenta. Apoi, ultimii doi raniti au fost adusi, marti dimineata, in jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgente 1, din Cluj-Napoca.

Raman intrebari cu privire la lentoarea cu care au reactionat autoritatile. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a explicat ca nu s-a putut determina pozitia exacta a avionului intrucat in zonele cu populatie redusa celulele de telefonie mobila sunt amplasate la distante foarte mari, acoperind 600-700 kilometri patrati si, in plus, transponderul avionului nu poate fi receptionat decat daca aeronava se afla la o altitudine de peste 1.000 de metri deasupra solului.

Cauzele accidentului

Procurorii urmeaza sa stabileasca din ce motiv s-a produs accidentul. O ipoteza de lucru poate fi ca pilotul a incercat sa degivreze avionul, moment in care aparatul a inceput sa piarda din altitudine, dupa cum a declarat unul dintre raniti.

O echipa de specialisti ai Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a ajuns la Belis, locul in care a aterizat fortat avionul medical.

Si seful Politiei Romane, chestorul-sef Petre Toba, a trimis o echipa de specialisti din cadrul Institutului National de Criminalistica la locul accidentului. Echipa este formata din experti in accidente aviatice, fiind condusa de seful Institutului National de Criminalistica, chestorul Gabriel Tiru.

Un avion militar a ajuns inca de luni seara pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj pentru a prelua ranitii mai grav si a-i transporta la Bucuresti. Medicii din Cluj-Napoca au decis insa sa ii tina aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#accident avion Cluj, #morti accident avion Cluj , #Accident avion Apuseni