Tragedie aviatica in Apuseni: Cine sunt principalii vinovati pentru intarzierea operatiunii de salvare? - sondaj Ziare.com

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 18:49
7469 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Cine sunt principalii vinovati pentru intarzierea operatiunii de salvare? - sondaj Ziare.com
Foto: Adevarul

Tragedia din Apuseni, in urma careia au murit doua persoane - studenta Aura Ion si pilotul Adrian Iovan - arata cat de descoperite sunt autoritatile in cazurile de criza.

De la Bucuresti, nu s-a organizat nicio celula de criza, actiunile nu au fost coordonate de la centru, ci s-a pasat responsabilitatea spre autoritatile locale.

Tragedie aviatica in Apuseni Autoritatile nu au sunat familia fetei, nici pe dr. Zamfir

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pe tara, Ioan Burlui, a vorbit la ora 16:00 cu medicul ranit, dar a cerut la STS localizarea ranitilor abia la ora 20:00. Adica autoritatile si-au dat seama ca nu stiu unde sunt exact supravietuitorii accidentului dupa patru ore de la producerea lui.

La 20:00, IGSU a cerut reconfirmarea coordonatelor. Asta dupa ce, initial, a trecut jumatate de ora pentru ca toate institutiile abilitate sa fie informate despre aeronava care a aterizat fortat.

Cu toate balbele insitutionale, au trecut mai bine de sase ore pana cand salvatorii au reusit sa ajunga la victime, insa pentru pilotul Adrian Iovan si tanara Aura Ion a fost prea tarziu.

Acum, anchetatorii iau in calcul doua cauze ale producerii accidentului: eroarea de pilotaj sau defectiuni tehnice ale aparatului. In paralel, se desfasoara si investigatia procurorilor, care anunta ca ii vor audia pe toti cei care au fost implicati in accident, de la salvatorii voluntari, pana la ministri.

Romatsa si STS, singurii vinovati in raportul Guvernului

Chiar daca situatia era cu adevarat grava, oficialii de la centru nu au organizat o celula de criza si s-au rezumat doar sa fie informati periodic. Totusi, in raportul oficial inaintat de vicepremierul Oprea lui Victor Ponta, vina cea mare o poarta Romatsa si STS.

Tragedie aviatica in Apuseni: Dobritoiu saluta timpul record in care s-a ajuns la avion

Potrivit raportului, Romatsa nu a manifestat un rol activ in cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat masurile necesare pentru stabilirea zonei de cautare a aeronavei, nu a declansat operatiuni de cautare si nu a cerut sprijinul Centrului de Operatii Aeriene din MApN.

In plus, premierul Ponta a vorbit de mai multe ori despre "esecul" STS de a identifica locul de unde s-a efectuat apelul la 112 in cazul accidentului aviatic din muntii Apuseni.

Cum s-a transformat victima in vinovat

De asemenea, in raportul care a fost prezentat miercuri in Guvern se sustine ca medicul Radu Zamfir nu a putut furniza, in cele sase apeluri la 112, coordonatele geografice ale locului in care se afla epava avionului.

In document, insa, nu se mentioneaza ca operatorii serviciului unic de urgenta aveau datoria sa-l instruiasca pe medicul Radu Zamfir sa-si foloseasca telefonul mobil iPhone, care era dotat cu sistem GPS si cu aplicatia Google Maps, astfel incat doctorul putea sa le trimita coordonatele geografice printr-o procedura simpla.

"Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a facut tot posibilul pentru obtinerea coordonatelor geografice, in baza tipului de terminal telefonic avut la dispozitie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilitatile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia", se arata in raportul Guvernului.

Demisii si demiteri

La doua zile dupa accident, premierul Victor Ponta a anuntat ca secretarul de stat din MAI, Catalin Chiper, va fi schimbat din functie. De asemenea, seful Executivului a anuntat ca in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va propune si demiterea sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris.

Explicatia halucinanta a sefului demisionar de la IGSU: La munte nu-i ca la campie, cum iarna nu-i ca vara

La scurt timp, seful IGSU, Ion Burlui, si-a anuntat demisia din functie, iar exemplul sau a fost urmat ce seful Romatsa, Aleodor Francu.

Si liberalul Radu Stroe si-a anuntat, joi, demisia de la conducerea Ministerului de Interne, la 4 zile de la tragedia aviatica din Muntii Apuseni si dupa ce a fost aspru taxat, inslusiv de voci din partid, pentru ca a declarat ca singurul sau regret e ca tragedia s-a petrecut in mandatul sau.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Cine e responsabil pentru operatiunile de cautare intarziate?

  • STS
Institutia pe care o conduce Marian Opris sa nu a reusit localizarea victimelor, bazandu-se doar pe vechea practica a triangulatiei.

  • Ion Burlui, seful demisionar de la IGSU:
A pasat responsabilitatea pe umerii unui subaltern din Alba, care, la randul sau, si-a trimis adjunctul la scena prabusirii din Apuseni.

Tragedie aviatica in Apuseni: Seful IGSU si-a dat demisia: Am facut-o pentru colegii din teren

  • Aleodor Francu, seful demisionar de la Romatsa:
Institutia pe care o conducea a fost desemnata drept principalul vinovat pentru intarzierea cu care au fost gasite victimele accidentului aviatic.

ragedie aviatica in Apuseni: Nici seful Romatsa nu are nimic sa-si reproseze - care este motivul demisiei

  • MAI
- secretarul de stat Catalin Chiper (demis) si ministrul de Interne, Radu Stroe (a demisionat): Reprezentantii MAI nu au coordonat eficient eforturile de salvare a celor sapte victime, iar salvatorii au alergat pe munte, fara tinta. In plus, Radu Stroe nu a instituit o celula de criza de la centru.

  • Politia
- Desi institutia are un sistem performant de localizare, nu l-a folosit pentru ca, spun reprezentantii Politiei, este utilizat doar la localizarea infractorilor.

  • Guvernul
- Infiintarea unei noi comisii - aceasta a fost solutia gasita de premierul Victor Ponta pentru esecul operatiunii de salvare din Apuseni sa nu se repete. Problema e ca aceasta comisie exista deja, din 2004. Daca legea se aplica, ministrul de Interne sau premierul ar fi trebuit sa conduca aceasta celula de criza, unde trebuiau sa se regaseasca reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai ROMATSA, ai STS, dar si de la toate structurile din MAI responsabile cu operatiuni de salvare - IGSU, Jandarmerie, Pompieri, secretarul de stat pentru probleme de ordine publica si secretarul de stat pentru relatia cu prefecturile si ISU.

Tragedie aviatica in Apuseni: De ce s-a zburat cu un avion vechi si nu cu cel de 1 milion de euro

  • Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat
- Un avion de zbor mult mai performant si mai rapid decat cel prabusit luni seara, in Muntii Apuseni, nu a fost pus la dispozitia echipajelor medicale ce transportau organe pentru transplant. Pilotul avion Iovan a zburat cu un avion vechi de aproape 40 de ani.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#avion prabusit Apuseni, #vinovati tragedie Apuseni, #MAI STS Apuseni, #Apuseni responsabili avion , #Accident avion Apuseni