Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tragedie aviatica in Apuseni: De ce s-a zburat cu un avion vechi si nu cu cel de 1 milion de euro

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 13:25
6510 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: De ce s-a zburat cu un avion vechi si nu cu cel de 1 milion de euro

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat de ce un avion de zbor mult mai performant si mai rapid decat cel prabusit luni seara, in Muntii Apuseni, nu a fost pus la dispozitia echipajelor medicale ce transportau organe pentru transplant.

Avionul respectiv, care a fost cumparat cu banii stransi de la romanii care au directionat 2 la suta din impozitul pe venit catre Fundatia SMURD, dar si din sponsorizari, a fost folosit doar de SMURD, la prezentarea aparatului aparand chiar si prim-ministrul Victor Ponta.

"Avionul nou a fost folosit in mai multe operatiuni de transplant pana acum. In acest moment, este in revizie la Aerostar Bacau pentru ca ii lipseste o piesa", a declarat Raed Arafat, pentru ProTV.

Tragedie aviatica in Apuseni: Responsabilitatea, pasata de la unul la altul

De asemenea, secretarul de stat a subliniat ca avionul care a costat un milion de euro a participat la doua misiuni de transplant - una la Cluj, cu 5 medici, si alta la Iasi, tot cu un echipaj de 5 medici, ambele in luna noiembrie 2013.

In luna iulie 2013, Arafat anuntase ca avionul american Piper Cheyenne III, cumparat din Austria, va putea fi folosit si de echipele de prelevare de organe, insa surse din cadrul medicilor sustin ca avionul a fost folosit doar de echipajele SMURD, fara macar sa fie disponibil pentru cele de transportare a organelor.

Pentru a transporta organele, medicii foloseau doua avioane - BN2 care s-a prabusit luni seara, vechi de peste 40 de ani, si un Piper Seneca vechi de 20 de ani. Aparatele apartin Scolii Superioare de Aviatie Civila, fiind inchiriate pentru zboruri medicale de urgenta.

Tragedie aviatica in Apuseni: Seful Romatsa explica ce s-a intamplat cu avionul

Doua persoane - o studenta la Medicina si pilotul Adrian Iovan - au murit, luni, intr-un accident aviatic in Muntii Apuseni. Alte cinci persoane au fost transportate la Spitalul de Urgenta din Cluj.

Avionul, care avea la bord cadre medicale ce se deplasau din Bucuresti la Oradea pentru prelevare de organe necesare unui transplant, a fost nevoit sa reduca din altitudine, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Din vina cetii dese, aeronava s-a izbit de un brad, intr-un varf de deal in Muntii Apuseni in zona localitatii Horea, din judetul Alba. Salvatorii au reusit sa ajunga la locul accidentului dupa aproximativ 6 ore.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Raed Arafat avion modern, #avion modern transplant organe, #accident avion Muntii Apuseni, #tragedie aviatica Muntii Apuseni , #Accident avion Apuseni