Nu vreau sa stiu unde e Raed Arafat! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 19:10
10784 citiri
Nu vreau sa stiu unde e Raed Arafat! (Opinii)

Cand avionul a cazut in muntii Apuseni, secretarul Raed Arafat era plecat din tara. Nu in concediu, ci intr-o misiune oficiala. Absenta domniei sale a devenit rapid un subiect in sine.

Unii au inceput sa jeleasca teribilul ghinion al acestei absente, speculand cat de minunat ar fi mers operatiunea de salvare, cu localizare cu tot, sub bagheta magica a "Arafatului".

Altii, dimpotriva, s-au apucat sa dea cu pietre dupa secretarul de stat, acuzand-l atat pentru faptul ca nu a fost unde trebuia atunci cand trebuia, cat si pentru tot felul de alte deficiente a caror existenta nu e inca stabilita clar.

Fapt este ca, intr-un fel sau altul, intreaga chestiune pare a se invarti in jurul unui singur om, de a carui prezenta sau absenta depinde tot esafodajul. Dincolo de orice eventuala responsabilitate a lui Raed Arafat, situatia aceasta, a sistemului care depinde de un singur om, este complet anormala si extrem de periculoasa, una dintre sursele nenorocirii din Apuseni. Iata ca pe timpul viscolului de la sfarsitul saptamanii, Raed Arafat era in tara, si lucrurile nu au mers ca unse.

Raed Arafat este doar un om care, Doamne fereste de asa ceva!, poate pati oricand ceva. Sau pur si simplu, se poate intampla ca intr-o zi sa simta nevoia vitala a unui concediu cu telefonul inchis, la care are tot dreptul ca oricare alt om din aceasta tara si lume. Ce facem atunci? Intepenim cu totii? Oprim traficul aerian si pe cel rutier? Inchidem Romania?

Cat timp totul depinde, macar la nivel de perceptie, daca nu si in fapt, de interventia directa a unui om, in cazul nostru Raed Arafat, care trebuie sa faca totul, de la sunatul la 112, la coordonarea echipelor, la comunicare cu presa, la evaluarea starii ranitilor si punerea perfuziilor, la comandarea sicrielor, sistemul, chiar daca aparent ar merge ca uns, este o bomba cu ceas.

Sistemul va fi viabil doar atunci cand functionarea sa va fi absolut independenta de prezenta sau absenta lui Raed Arafat. Si asta insemna trei lucruri mari si late: oameni potriviti si antrenati, echipamente adecvate si proceduri clare, integrate.

Ele sunt "arafatii" sistemului, nu un singur om, factotum.

Oameni potriviti si antrenati, adica oameni care au pregatire teoretica si experienta, minte limpede, capacitate de reactie, autoritate si viziune de coordonare, astfel incat, de la padurar si salvamont, pana la SMURD si ISU, rolul fiecarei piese a operatiunii sa fie foarte bine inteles si toti sa functioneze ca o masinarie unsa, nu fiecare de capul lui, dupa cum se pricepe mai bine.

Oameni potriviti inseamna si comunicatori buni care sa lanseze mesaje potrivite, coerente si precise, astfel incat sa nu mai vorbeasca fiecare pe limba lui, dupa cum il duce capul, transfomand informarea intr-o cacofonie derutanta, exact asa cum s-a intamplat cand padurarii erau pe punctul de a inceta cautarea dupa ce la televizor fusesera anuntate tot felul de localizari false si chiar gasirea celor care erau inca departe de a fi gasiti.

In actiunea acestui ansamblu bine compus nu au ce sa caute improvizatia, contemplatia. Actiunea trebuie ghidata de proceduri care sa fie declansate automat, fara deliberari si meditatii.

Procedurile acestea par a lipsi cu desavarsire. Ca sa nu mai vorbim despre lipsa comunicarii. Si nu ma refer aici la comunicarea publica.

Serviciile de urgenta nu comunica intre ele, ISU si SMURD nu au nicio treaba cu salvamont si autoritatile locale, pun pariu ca nici cu salvamarul sau cu paza de coasta, institutiile dintr-un judet nu comunica cu institutiile din alt judet, prefectul nu tine legatura cu primarii, nici macar frecventele pe care se comunica mesaje, inclusiv cele SOS, nu sunt unitare.

Iar prin echipamente nu ma refer doar la cele de localizare si la cele de pe ambulante, ci si pe cele de interventie. Este greu de acceptat ca ranitii au fost transportati cu masinile private ale unui club de off-road sau ca epava avionului a fost carata cu carutele. In punctele nevralgice, unde este de anticipat acces foarte greu in caz de urgenta, trebuie sa existe senilate, trebuie sa existe masini dotate pentru conditii extreme, de autentic off road.

Ce avem noi se numeste haos. Iar faptul ca uneori Raed Arafat reuseste sa se descurce in acest haos, gratie talentului sau extraordinar, nu este o solutie. Solutia va aparea atunci cand nici macar nu ne vom mai intreba unde este Raed Arafat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Raed Arafat urgente, #accident avion Apuseni, #sistem de urgente 112 , #Accident avion Apuseni