Pilotul Sorin Fodoreanu: ROMATSA trebuia sa vada unde a cazut avionul - Interviu

Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 15:38
8430 citiri
Pilotul Sorin Fodoreanu: ROMATSA trebuia sa vada unde a cazut avionul - Interviu
Foto: Adevarul

Sorin Fodoreanu, pilot cu peste 25 de ani vechime, spune ca este incredibil cat de mult s-a intarziat salvarea supravietuitorilor accidentului aviatic din Muntii Apuseni, si subliniaza faptul ca, desi aeronava nu avea dotari moderne, ROMATSA trebuia sa o localizeze.

Un argument in favoarea acestei afirmatii este si declaratia lui Sorin Cimpoieru, seful Comisiei de ancheta tehnica a accidentului aviatic in urma caruia si-au pierdut viata Adrian Iovan si Aura Ion, care a afirmat ca sistemul de avertizare al aeronavei functiona la momentul gasirii epavei.

"Decuplarea sistemului a fost incercata de reprezentantul ISU care a ajuns la locul accidentului in noaptea de luni. Dansul a fost cel care, in incercarea de a decupla tot ceea ce inseamna sistem electric de pe epava, a incercat sa taie firele ca sa intrerupa acel sistem de avertizare, a decuplat bateria de acumulare, dar nu a stiut ca acest sistem are o baterie interna care, chiar daca se decupleaza tot ceea ce inseamna energie de la bord, ramane cuplat, ramane in avertizare pana va fi decuplat", a declarat Cimpoieru, citat de Evenimentul Zilei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, pilotul de elita Sorin Fodoreanu, fost membru in comisii de ancheta a unor accidente aviatice, ridica mai multe semne de intrebare si dezvaluie ca la evapa unui avion Antonov cazut in anii '70 la Sibiu autoritatile de la Bucuresti au ajuns in mai putin de o ora "fara iPhone, iPad sau aparatura de azi".

Daca pilotul si copilotul au fost in viata un timp dupa prabusire, de ce nu au transmis ei coordonatele epavei catre autoritati? De ce au lasat un medic sa sune la 112, pe dr. Zamfir? Apoi, copilotul a vorbit la telefon cu tatal lui, care e tot pilot. Nu ar fi putut sa ii spuna "Cam astea sunt coordonatele, veniti si salvati-ne?"

Sigur ca pilotii puteau sa transmita. Stiu ca sistemele radio de pe acest avion sunt destul de vechi, dar telefonic chiar nu inteleg de ce NU a vorbit copilotul. Cred ca putea sa o faca. Nu imi dau seama ce s-a intamplat cu cei doi, dar banuiesc, din ceea ce s-a comunicat public, ca ranile lor au fost foarte grave si de aceea nu au reusit. Probabil ca medicul Zamfir a preluat toata operatiunea, cap-coada, fiind cel mai in putere dintre toti.

Dar asta e o intrebare pe care mi-o pun si eu.

Sigur, aparatul e destul de putin dotat, iar cu sistemul transponder nu am inteles ce s-a intamplat... Toate astea le vom afla dupa ce anchetatorii vor intra mai serios in toata povestea, dar vazand totul de la distanta, acest lucru este de neinteles.

Sunteti un pilot cu o foarte mare experienta. Credeti ca acest zbor trebuia facut, tinand cont de vremea care se anunta?

Din informatiile pe care le-am vazut in presa, avionul nici nu trebuia sa decoleze, conform conditiilor meteo care existau, in special pe zona de coborare. Buletinul meteo era clar: in zona Apuseni era o zona de givraj destul de puternica. Un avion cu dotari relativ slabe pentru degivrare nu ar fi trebuit sa zboare, din punctul meu de vedere. Hotararea a fost luata pripit.

Sigur ca pe parcurs ar mai fi fost si alte alternative, avionul sa se intoarca la Sibiu... In ceea ce priveste hotararile legate de urcat sau coborat in timpul zborului, pe ele nu le poate lua decat pilotul, care are informatiile cele mai apropiate de adevar. Si eu am patit-o de cateva ori...

Givrajul se formeaza mai aproape de sol, la limite de temperatura intre -2 si +2 grade, cu umiditate, corelata cu viteza avionului, cu suprafata portanta si asa mai departe, sunt chestiuni pe care singurul care le poate analiza la rece este pilotul.

Revenind la dotarea aeronavei si la ce scrie in manual ca trebuie sa faca pilotii in conditiile in care aterizeaza fortat, credeti ca se putea face ceva si nu s-a facut? Daca nici medicul Zamfir nu era constient, oamenii aia ramaneau acolo pana cand?

Sa precizam mai intai ca aceasta nu a fost o situatie de catastrofa aeriana, cel putin in prima faza. Sunt trei forme: incident, accident si catastrofa aeriana. Catastrofa e in momentul in care apar si morti.

Prima faza a fost una cu final fericit si meritul lui Adrian Iovan este ca a reusit sa puna avionul la orizontala, cat de cat intr-o forma de planare, amortizata de copaci si celelalte forme aflate pe sol.

Dupa aceea, pentru o perioada care nu e foarte clar cat de lunga, in care au mai fost constienti cei doi piloti, se putea interveni si telefonic, iar din punct de vedere radio era statia care, de obicei, este in coada avionului si din cate am vazut ea arata destul de bine in imaginile publicate in presa.

Nu stiu ce s-a intamplat, daca s-a intrerupt legatura de la cabina la statia radio care emite efectiv sau nu. Poate ca pe sistemul avionului clasic nu au avut posibilitatea sa comunice. Dar repet, nu am inteles (pentru ca atatea balbaieli au fost si atatea informatii contradictorii incat nu am inteles) daca a avut sau nu sistemul transponder, de semnalizare in caz de accidente.

Sistemul respectiv, indiferent de vechimea sau clasa avionului, este independent, lucreaza pe baterii. Asta nu reusesc sa inteleg, de ce de pe sistemul transponder ROMATSA nu a reusit sa preia coordonatele dupa ce avionul a cazut. Deci, ROMATSA, nu Moscova asa cum s-a spus! Sistemul international pe Eurocontrol e o alta forma, la care colaboreaza companiile mari, TAROM, Blue AIR, si altele, avand aparatura compatibila cu ceea ce este la sol. Aparatul asta banuiesc ca nu avea asa ceva, cred ca a ramas cu dotarile de pe vremea cand l-am exploatat si eu. Nu avea decat un sistem rudimentar radio, dar care trebuia sa acopere absolut toata tara.

ROMATSA, cu dotarile vechi, trebuia sa vada unde a cazut avionul.

Aveti o experinta impresionanta ca pilot, dar ati avut si functii executive si ati fost si senator. Cum apreciati modul in care s-au miscat autoritatile? Unde identificati dvs. o vina, o responsabilitate?

Responsabilitatea este in societatea noastra, in care asistam, din pacate, la o dictatura a superficialitatii. A scazut calitatea in toate domeniile, de 24 de ani, nu de ieri, de azi. Chiar daca exista o "poleiala" pe deasupra - dotari extraordinare, sume mari bagate in tot felul de utilitati si modernisme - daca nu ai in fata aparatului omul care sa stie exact ce face, specialistul adevarat, ajungi in situatii de genul acesteia.

Sigur ca am ramas extraordinar de suprins ca s-a intarziat atat de mult salvarea lor. Am fost si eu membru in comisii de ancheta, am participat la salvari. De exemplu, in 1978, daca imi aduc bine aminte, a cazut un An-24 la Sibiu, dincolo de Balea Lac, si de la Bucuresti la locul accidentului am ajuns in circa jumatate de ora, fara iPhone, iPad sau aparatura de azi. Cu avionul, cu elicopterul, cu ce s-a putut ajunge.

Este incredibil ce s-a intamplat acum. Dar, daca intri putin in spatele poleielii structurale la toate nivelele administratiei romanesti, realizezi ca, de fapt, profesionalismul a scazut, sa zicem, de la 10 la 4, din punctul meu de vedere, daca e sa dam notele de la scoala.

Cu alte cuvinte, vreti sa spuneti ca oamenii astia au platit cu viata pentru ca in aproape toate functiile din administratie numirile se fac politic, pe rubedenii si pile, nu pe criterii de profesionalism.

Pe nepotisme, pe lipiri de afise, da! Putem spune asta. Am lucrat si in Executiv, am fost si in zona legislativa, in Senat, am lucrat si la firme private de mare anvergura. Am fost si in zona de stat si in zona privata si, din pacate, cam aproape peste tot se vede aceasta coborare fantastica a stachetei profesionalismului.

Eu mai cred ca, din pacate, si Internetul, aceasta noua forma de educare, a contribuit la aceasta tragedie. La un moment dat ai impresia ca poti lua totul, oricand, de pe Internet, de pe laptop, niste informatii, citind pe diagonala, dar daca nu incerci sa intri in profunzime, sa intelegi ce se intampla cu adevarat, ajungi in situatia sa crezi ca le stii pe toate si de fapt nu stii aproape nimic.

Pe mine ma mai deranjeaza o problema foarte tare, cu toate ca vin din zona aviatiei si am peste 25 de ani vechime si am participat la misiuni foarte grele, inclusiv la constructia intregii retele de inalta tensiune, in munti, vara de vara, cu elicopterele, cu stalpii agatati de noi.

Meseria de pilot e riscanta, dar ma deranjeaza cand se spune ca doza de insecuritate a pilotului aflat la mansa este mare, pentru ca langa pilot sunt, de multe ori, calatori care au ore de zbor mai multe decat pilotii. Acelasi risc il au si pasagerii! Dupa parerea mea, riscul este mult mai mic atunci cand zbori decat cand circuli pe soselele din Romania.

Si mai e o problema. Adrian Iovan a devenit dintr-un pilot foarte bun la Tarom o vedeta de televiziune. Casatoria cu Romanita si toate celelalte l-au transformat intr-o vedeta si el s-a lasat dus de acest val. Dupa parerea mea, asta a avut o mare contributie la ce s-a intamplat.

S-a pensionat, normal, la varsta recomandata pentru piloti, dar atentie! Sunt niste reguli foarte clare pentru perioada de dupa. Daca il lasi sa zboare in continuare, indiferent de ce rezultate ies la vizita medicala, nu il mai lasi sa fie comandant, si mai sunt si alte reguli. Parerea mea este ca el a ajuns o vedeta nationala si asta l-a facut din ce in ce mai putin responsabil vizavi de luarea unor decizii, inclusiv cea de acum.

Sa ma ierte Dumnezeu si oricine citeste acest interviu, dar eu cred ca decizia de a pleca la zbor avand in fata un buletin meteo care spune ca la un moment dat pot sa apara probleme, a fost luata cu gandul "Eu sunt cine sunt, ma stie toata tara, m-au vazut toti la televizor, nu pot sa nu fac un zbor".

Dar in aviatie a renunta inseamna de multe ori a salva niste vieti.

Premierul cere demiterea directorului STS. S-a mai incercat inlaturarea lui Marcel Opris, in vara lui 2012, inainte de referendumul pentru suspendarea presedintelui. Acum urmeaza un an dublu electoral, in care STS are un rol cheie pentru transmiterea corecta a datelor. Credeti ca Marcel Opris trebuie sa plece din fruntea STS?

Daca atunci i-am tinut partea pentru ca era o razbunare politica, acum cred ca da, trebuie sa plece. Fata de cum s-au comportat subordonatii lui are o responsabilitate, chiar daca nu este una directa. Sigur ca el, in calitate de comandat, nu poate acoperi totul, dar are partea lui de vina pentru ca sistemul nu a functionat intr-o situatie reala in care era nevoie de informatiile pe care STS putea sa le dea.

Acum este o chestiune pur profesionala si parerea mea este nu ca trebuie schimbat, ci ca trebuia sa faca singur gestul de a demisiona.

Intrebari la care inca nu s-a raspuns

In dezbaterile ample care continua sa existe la aproape o saptamana de la accidentul aviatic din Muntii Apuseni se contureaza cateva intrebari delicate: De ce nu au transmis cei doi piloti coordonatele catre autoritati, ci l-au lasat pe medic? De ce nu a stiut reprezentantul ISU de bateria interna a sistemului de avertizare? De ce a fost taiata in bucati si ridicata atat de repede epava? Cum poate ROMATSA sa dea vina pe Moscova, daca putea sa localizeze orice epava pe teritoriul Romaniei cu mijloace rudimentare? De ce spune premierul Romaniei ca victimele au murit la scurt timp de la prabusire, daca medicii SMURD au incercat din rasputeri sa o resusciteze pe Aura Ion la miezul noptii? Care este responsabilitatea Ministerului Apararii si cand va da explicatii? Cine va plati pentru moartea a doi oameni altfel decat cu functia?

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#accident aviatic Apuseni Romatsa, #Fodoreanu accident Apuseni, #Iovan mort accident Apuseni , #Accident avion Apuseni