Tragedia din Apuseni, anchetata in Comisia de Aparare a Senatului - Dobritoiu, de partea ministrilor (Video)

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 11:10
2844 citiri
Tragedia din Apuseni, anchetata in Comisia de Aparare a Senatului - Dobritoiu, de partea ministrilor (Video)
Foto: Arhiva

Comisia de Aparare din Senat, condusa de Corneliu Dobritoiu, incepe miercuri o ancheta care vizeaza accidentul aviatic din Muntii Apuseni si in cadrul careia vor fi audiate mai multe persoane responsabile pentru gestionarea crizei.

Referitor la reactiile Romatsa si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), care sunt acuzate ca nu ar fi localizat cu acuratete locul aterizarii fortate, Dobritoiu nu a facut foarte multe comentarii, motivand ca nu este expert in domeniu si ca nu are inca toate datele.

"Nefiind expert in domeniu comunicatiilor nu ma pot pronunta, si presedintele a lucrat cu materialele unui serviciu aflat in subordinea CSAT (referire la STS - n.red). Acuratetea datelor nu o putem aprecia nici presedintele, nici eu.

As putea daca as avea datele privind fluxul de informatii dintre institutiile romanesti si cele internationale. Nu pot sa spus daca Romatsa a facut ce trebuia sau au fost sincope majore de comunicare", a declarat fostul ministru al Apararii.

Ministrul Transporturilor, scutit de ancheta

Dobritoiu a explicat ca, incepand de miercuri si pana saptamana viitoare, comisia va analiza modul in care sunt prevazute in legislatie operatiunile de salvare. Apoi, membrii comisiei vor incepe audierea tuturor sefilor de institutii cu atributii in cazul accidentului aviatic, respectiv cele care se afla sub acoperirea Comisiei de Aparare a Senatului.

Este vorba despre Ministerul de Interne, al Apararii, STS, dar nu si despre Ministerul Transporturilor. "Noi nu avem competente asupra acestui domeniu, am putea face o solicitare fara caracter obligatoriu, o invitatie, dupa ce vom avea edificat totul in legatura cu celelalte institutii care sunt sub controlul parlamentar al Comisiei noastre".

Presedintele Comisiei de Aparare le-a luat apararea ministrilor cu atributii in gestionarea crizei din Muntii Apuseni, mentionand ca nu ar trebui vizata persoana, ci institutia, pentru ca sefii de ministere sunt consiliati si de specialistii pe care ii au in subordine.

"Un ministru poate fi violonist sau pianist, insa are experti in subordine si in baza lor poate lua anumite decizii. Se spune ca ministrul n-a facut, a fugit in padure, a avut sincope, dar daca ministrul nu era prezent, institutiile trebuiau sa functioneze singure. Eu as fi interesat sa aflu parerea inaltilor experti", a afirmat Corneliu Dobritoiu.

Profesorul Gh. Iancu: Mutarea STS la Ministerul de Interne e neconstitutionala

Intrebat ce parere are despre trecerea STS in subordinea Ministerului de Interne, presedintele Comisiei nu a dorit sa comenteze initiativa premierului Victor Ponta, lamurind ca nu stie care sunt argumentele.

"N-as vrea sa comentez, nu stiu care sunt argumentele. Eu cred ca inainte de a lua o decizie trebuie sa privim si catre ceilalti aliati (referire la NATO - n.red.), sa vedem cum functioneaza si la ei retelele de transmitere a datelor intre institutii", a spus Dobritoiu.

El a adaugat ca este foarte important sa existe o corelare cu serviciile corespunzatoare din statele membre NATO.

Tragedia aviatica din Apuseni: Dosarul ajunge la Parchetul Militar

Declaratiile fostului ministru al Apararii vin in contextul in care dosarul accidentului aviatic a fost declinat, marti, Parchetului Militar, iar Augustin Lazar, procurorul general al Curtii de Apel Alba Iulia, a explicat ca masura a fost luata deoarece exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru".

Tragedie aviatica in Apuseni: Ministri suspectati de "conduita culpabila" - procurorul din Alba explica

"Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari si care ar atrage competenta procurorului militar. De asemenea, exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile centrale ale statului.

Acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane", a detaliat, marti, Augustin Lazar.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Comisie Aparare Senat accident Apuseni, #Corneliu Dobritoiu accident Apuseni, #Dobritoiu audieri comisie Senat , #Accident avion Apuseni