Tragedia din Apuseni, explicata de copilot. De ce nu a anuntat nimeni pasagerii ca avionul se prabuseste

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 15:36
11795 citiri
Tragedia din Apuseni, explicata de copilot. De ce nu a anuntat nimeni pasagerii ca avionul se prabuseste
Foto: Digi 24 (Arhiva)

Copilotul avionului prabusit in Muntii Apuseni, in ianuarie 2014, Razvan Petrescu, cel care se afla la mansa aeronavei in momentul acidentului, a vorbit despre ce s-a intamplat in acele clipe in care el si pilotul Adrian Iovan incercau sa tina aparatul de zbor sub control.

Declaratiile copilotul vin in contextul in care Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a prezentat, luni, concluziile finale in cazul tragediei aviatice, in urma careia Adrian Iovan si studenta la Medicina Aura Ion au murit.

Concluziile tragediei aviatice din Apuseni: Copilotul era la mansa, nu Adrian Iovan. De ce s-a prabusit?

In raportul final se arata ca avionul nu s-a putut ridica la altitudinea de 3.600 de metri - cea prestabilita in planul de zbor - din cauza unui givraj la motoare (depunerea de gheata pe un avion sau pe componentele acestuia).

Givrajul s-a inrautatit in zona Muntilor Apuseni, cand echipajul de bord a incercat o prabusire controlata, pentru ca motoarele nu mai functionau. Pilotul Adrian Iovan era comandantul echipajului, iar CIAS sustine ca el a luat toate deciziile, deci responsabilitatea era a lui.

"Dupa trecerea Carpatilor Meridionali am observat ca am trecut destul de jos si am sugerat sa abandonam misiunea si sa aterizam pe (Aeroportul - n.red.) Sibiu. Nu mi-a acceptat ideea si a hotarat sa continue misiunea mai departe. Nu stiu care au fost motivele lui", a declarat copilotul despre zborul din 20 ianuarie anul trecut, care transporta o echipa de medici si organe la un transplant, de la Bucuresti la Oradea.

Tragedie aviatica in Apuseni Copilotul avionului: Nu am reusit sa sun la 112

CIAS a aratat ca unul dintre factorii care au contribuit la prabusire a fost greutatea peste limita admisa, insa Razvan Petrescu sustine ca el nu s-a ocupat de acest aspect.

"Cand am sosit la Baneasa, comandantul a tinut un briefing, dupa care pe mine m-a insarcinat cu alte misiuni, sa intocmesc documentele de deplasare si sa controlez avionul dupa o mica reparatie", a precizat el.

Intrebat de ce, in afara de medicul Radu Zamfir, niciunul dintre cei cinci pasageri nu purta centura, copilotul a raspuns: "Eu nu am facut briefingul cu pasagerii, eu m-am ocupat de verificarea preliminara a aeronavei inainte de zbor", in cadrul careia a observat si ca exista antena de transmitere a semnalului pentru localizare.

"Din momentul in care a aparut givrajul, eu am fost insarcinat cu pilotarea efectiva a aparatului, iar Adrian Iovan s-a ocupat de degivrarea carburatoarelor, care se face manual, cu doua leviere", a declarat copilotul.

Razvan Petrescu a dezvaluit ca "inca din momentul in care motoarele s-au oprit am stiut ca urmeaza un inevitabil impact cu solul". El a explicat ca nu s-a putut ajunge la altitudinea de 3.600 de metri, pentru ca "motoarele nu au mai functionat la capacitate maxima".

Nu i-a anuntat nimeni pe pasageri

Aviatorul a mai spus ca nimeni nu i-a anuntat pe pasageri ca se vor prabusi, deoarece "fiecare era ocupat cu rezolvarea situatiei, eu cu pilotajul, Iovan cu degivrarea".

Dupa ce CIAS a aratat ca accidentul a fost cauzat, printre altele, de o "eroare de management", Petrescu a mentionat ca nu crede ca "e un vinovat negru pe alb". "Nu poti sa afirmi vreodata ca Adrian Iovan este direct vinovat pentru asa ceva", a adaugat el.

Copilotul a comentat si acuzatiile familiei Aurei Ion, care s-a aratat neincrezatoare in raportul CIAS si a cerut Ministerului Transporturilor sa verifice daca membrii comisiei de investigatie erau avizati sa desfasoare aceasta ancheta. In plus, rudele studentei au cerut organelor judiciare continuarea cercetarilor pentru tragerea la raspundere a vinovatilor.

"Cei din comisia de investigatie de la CIAS sunt oameni autorizati si competenti, in masura sa faca o ancheta relevanta, nu sunt supozitii, sunt date demonstrate", a spus aviatorul, mentionand ca nu stie daca va ajunge cineva in instanta in urma tragediei, pentru ca este pentru prima data cand se confrunta cu asa ceva si nici macar nu cunoaste legislatia care se aplica in acest caz.

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 transporta o echipa de medici la un transplant in momentul in care s-a prabusit, pe 20 ianuarie 2014, in Muntii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

Accidentul aviatic din Apuseni, dupa un an: Primele date despre starea motoarelor si antena

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion au murit, iar celelalte cinci persoane aflate aflate la bord au fost ranite. Este vorba despre copilotul Razvan Petrescu si patru medici.

Victimele au asteptat mai bine de sase ore echipele de salvatori, pentru ca autoritatile nu au putut localiza cu exactitate epava aeronavei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#avion Apuseni copilot, #avion Apuseni copilot prabusire , #Accident avion Apuseni