Tragedie aviatica in Apuseni: Avionul, taiat bucati pentru a putea fi coborat din munti

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 15:04
1261 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Avionul, taiat bucati pentru a putea fi coborat din munti
Foto: Facebook/Marius Pop

Procedurile de recuperare a epavei avionului prabusit in Muntii Apuseni au inceput, miercuri, la locul accidentului aflandu-se inspectori specialisti in aviatie, care continua cercetarile si stabilesc detaliile pentru aceasta operatiune, surse din ancheta spunand ca aeronava va fi taiata in bucati.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat ca procedurile de extragere a epavei avionului prabusit in Muntii Apuseni au inceput, miercuri, iar la locul accidentului s-au deplasat inspectori specialisti in aeronautica.

Lazar a spus ca, in functie de conditiile meteorologice, se va stabili cum va fi recuperata epava avionului din zona in care s-a produs accidentul.

Tragedie aviatica in Apuseni: Avionul a avut probleme la inspectia tehnica si nu era asigurat

Potrivit acestuia, ulterior, epava avionului va fi dusa intr-un loc unde va fi studiata de inspectorii specializati care vor redacta raportul privind acest caz.

Surse apropiate anchetei au declarat, miercuri, ca epava avionului va fi taiata in bucati si transportata de pe munte cu tractoare, iar la aceasta operatiune vor ajuta si localnicii din zona, impreuna cu reprezentantii Primariei Horea.

Potrivit surselor citate, intreaga operatiune va fi monitorizata de inspectorii specialisti in aeronautica si de procurorii care instrumenteaza cazul.

Tragedie aviatica in Apuseni: Ranitii, reevaluati de medici - care e starea supravietuitorilor

La ora transmiterii acestei stiri, in zona unde s-a produs accidentul este ceata, vizibilitatea fiind redusa la aproximativ 40 de metri, iar temperatura este intre 0 si 2 grade.

Pe parcursul noptii de marti spre miercuri epava avionului prabusit in Muntii Apuseni a fost pazita de jandarmi.

Filmul evenimentelor

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Tragedie aviatica in Apuseni Autoritatile nu au sunat familia fetei, nici pe dr. Zamfir

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara, marti seara, ca in urma anchetei desfasurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmeaza sa fie supuse expertizei, iar epava va fi pazita pana cand va putea fi transportata intr-un loc special pentru a fi studiata.

Intrebat daca printre probele ridicate se afla si cutia neagra, procurorul a raspuns ca acest avion nu avea cutie neagra, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de catre anchetatori.

"Aceasta aeronava nu a avut o cutie neagra, insa are alte instrumente la bord care urmeaza sa fie examinate in perioada urmatoare pentru a vedea cum au functionat si pentru a-si face un punct de vedere expertii in domeniu. Se va emite un raport de catre inspectia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autoritatii Aeronautice. Acest raport sigur ca va fi facut dupa o perioada de timp, dupa cateva luni. De regula, este o procedura laborioasa pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet si apoi procurorul va putea sa administreze probatiunea si sa solutioneze dosarul", afirma Lazar.

Intrebat de ce va dura cateva luni ancheta, Lazar raspundea ca asa se procedeaza in cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#avion prabusit taiat bucati, #avion Apuseni prabusit, #tragedie aviatica avion Cluj , #Accident avion Apuseni