Tragedie aviatica in Apuseni: Ce spun procurorii despre accident si misiunea de salvare

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 23:35
2808 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Ce spun procurorii despre accident si misiunea de salvare
Foto: Arhiva

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, spune ca anchetatorii au clarificat multe aspecte privind circumstantele in care s-a produs accidentul aviatic din Muntii Apuseni si privind modul de actiune, dar a refuzat sa comenteze "ipotezele".

"S-au clarificat multe aspecte privind circumstantele in care s-a produs accidentul si privind modul de actiune. Ele nu pot fi comentate, pentru ca ele apar acum sub forma unei ipoteze si, in final, o ipoteza sau alta va fi confirmata de ansamblul probatiunii in cauza. (...)

Eu va propun sa nu comentam, pentru ca ancheta este una foarte serioasa si am observat ca opinia publica este foarte sensibila la aceasta ancheta si nu am vrea sa avansam aspecte care nu s-ar confirma in final", a declarat Augustin Lazar, miercuri, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca examinarea tehnica in acest accident aviatic este realizata de investigatorii CIAS, iar aparatele GPS si statia avionului vor fi predate pentru examinare unor laboratoare specializate.

"Examinarea tehnica in acest moment este realizata de investigatorii CIAS, care sunt competenti si care sunt primii care trebuie sa realizeze un raport. Acele aparate, GPS si statia ELT, vor fi predate spre examinare unor laboratoare specializate care se ocupa cu astfel de examinari. Vom vedea daca din tara sau din strainatate", a spus Lazar.

Augustin Lazar a explicat ca ancheta in acest caz are doua obiective, respectiv stabilirea cauzelor accidentului si a vedea care sunt persoanele care au intervenit si a verifica daca au avut sau nu o "conduita culpabila".

"Obiectivele anchetei sunt doua. Astfel, cum am mai precizat, pentru a vedea care sunt cauzele accidentului si apoi pentru a vedea care sunt persoanele care au intervenit si pentru a le verifica daca au avut sau nu o conduita culpabila. Fiecare dintre institutiile care au avut un contact cu aceasta misiune de zbor, de la Bucuresti spre Oradea, vom verifica atat conduita personalului aviatic al institutiei respective, cat si documentele care s-au depus pentru realizarea zborului", a explicat procurorul.

Procurorii din Alba ar putea sa isi decline competenta catre cei din Bucuresti

El a afirmat, totodata, ca procurorii din Alba ar putea sa isi decline competenta catre cei din Bucuresti in acest caz daca se va dovedi ca exista persoane care au legatura cu aceasta cauza si care nu pot fi cercetate de catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia sau majoritatea actelor vor fi facute in Bucuresti.

"Noi ne-am putea declina competenta daca va fi nevoie, vom vedea. Ne vom face o evaluarea a situatiei si in masura in care se va dovedi ca persoane care nu pot fi cercetate de catre Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia apar in acest dosar si majoritatea, ponderea actelor de facut va fi la Bucuresti. Intr-o astfel de situatie ancheta ar putea continua la Bucuresti", a mai spus Lazar.

Intrebat daca aceasta situatie ar putea aparea in cazul cercetarii unor ministri, el a raspuns ca nu doreste sa faca referire la persoane anume, "pentru ca nu este cazul".

"Aici, noi vom efectua toate audierile care sunt de facut pentru a clarifica situatia din punctul de vedere al conduitelor institutiilor care au actionat aici si cu privire la actele care trebuie depuse la dosar, cu privire la situatia mijloacelor materiale de probe la locul accidentului. (...) S-au redactat procesele verbale de cercetare la fata locului, s-au depus plansele fotografice, s-au depus CD-uri, DVD-uri cu inregistrarile video efectuate la locul accidentului si asa mai departe", a adaugat Lazar.

Augustin Lazar a mai spus ca toate persoanele care au fost la locul accidentului vor fi audiate.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla echipaj medical, a aterizat fortat, in 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.

In urma accidentului si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#procuror tragedie Apuseni ancheta, #ancheta accident aviatic Apuseni, #Augustin Lazar procuror accident Apuseni, #procurori Alba competenta Bucuresti accident Apuseni , #Accident avion Apuseni