Tragedie aviatica in Apuseni: Medicul care a sunat la 112 dezvaluie detaliul care l-a salvat

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 17:06
7799 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Medicul care a sunat la 112 dezvaluie detaliul care l-a salvat
Foto: Digi 24

Medicul Radu Zamfir, unul dintre supravietuitorii accidentului aviatic din judetul Cluj, crede ca a scapat cu mai putine rani decat ceilalti pasageri gratie costumului de motociclist cu care era imbracat in momentul producerii tragediei.

"Ironia sortii, am purtat un echipament de motocicleta, aveam geaca cu protectie, cizme cu protectie pe mine", a declarat medicul de la Institutul Clinic Fundeni, intr-o conferinta de presa sustinuta la doar o zi de producerea tragediei.

Medicul Zamfir a mai spus si ca pasagerii erau asezati in avion in functie de cum ii pusese pilotul Adrian Iovan, in functie de centraj, astfel incat sa existe un echilibru. Totodata, el a afirmat si faptul ca aveau centurile de siguranta puse.

Tragedie aviatica in Apuseni Medicul care a sunat la 112 povesteste cum a comunicat cu salvatorii

Radu Zamfir a plecat pe propria raspundere, marti, din Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, intorcandu-se la Bucuresti tot cu un avion. Intrebat de jurnalisti cum de a putut sa se mai urce intr-un aparat de zbor, medicul a spus: "Cu inima deschisa nu m-am urcat, dar m-am urcat".

Medicul de la Institutul Clinic Fundeni a fost pasagerul care a scapat cu cele mai putine leziuni, astfel ca, fiind mai putin vatamat, a tinut legatura cu salvatorii pe tot parcursul operatiunii de salvare si a acordat primele ingrijiri ranitilor.

Tragedie aviatica in Apuseni: Dezvaluiri cutremuratoare ale salvatorului care a gasit epava

Medicul supravietuitor a spus ca a zburat de multe ori cu avionul respectiv si ca nu a avut nicio strangere de inima in momentul in care s-a urcat in el ultima oara.

El a relatat ca mai intai a avut grija sa le acorde primul ajutor celorlalte victime, dupa care a sunat la 112 si a anunat ceea ce s-a intamplat. Ulterior, el a fost indrumat sa transmita coordonatele geografice ale locului accidentului, lucru pe care l-a si facut, avand in vedere ca telefonul sau avea capacitatea sa inregistreze aceste date.

"Bine ca au dat de noi! Cand ne-au dus in salvare, parca il luasem pe Dumnezeu de un picior"

Operatiunea de salvare a victimelor s-a intins pe mai bine de sase ore, insa cu toate acestea, medicul Radu Zamfir afirma ca i s-a parut ca a trecut doar jumatate de ora si nu crede ca este vina nimanui. "Bine ca au dat de noi! Cand ne-au dus intr-o salvare, parca il luasem pe Dumnezeu de un picior", a mai spus Zamfir, adaugand ca ii datoreaza viata lui Adrian Iovan.

Doctorul de la spitalul Fundeni a relatat ca s-a considerat mai putin vatamat si a folosit ceea ce avea la indemana, lucruri carora le-a dat foc, pentru a se incalzi. Prima persoana ajunsa la locul unde se aflau victimele a fost un padurar, care a anuntat la randul sau mai multe persoane.

Tragedie aviatica in Apuseni: Primele concluzii - de ce au murit studenta si Adrian Iovan

Radu Zamfir a povestit ca a ajuns pe picioarele sale la ambulanta, dar ca a avut nevoie de sprijin pentru a se putea deplasa. Totusi, el a declarat ca nu s-a gandit nicio clipa ca echipele de interventie nu vor ajunge la ei.

Dupa ce a fost preluat colegii de la Cluj, Zamfir a fost internat, impreuna cu ceilalti patru raniti, la Spitalul Urgenta din Cluj-Napoca, de unde a plecat, marti dimineata, pe propria raspundere, alegand sa se intoarca la Bucuresti, tot cu avionul. Radu Zamfir va ramane internat in Bucuresti.

Accident aviatic in Apuseni: Medic: Daca nu erau gasiti aseara, am fi vorbit de 7 morti

Teribilul accident aviatic s-a produs luni dupa-amiaza, in jurul orei 16:30, in muntii Apuseni, la granita dintre judetele Alba si Cluj. Doua persoane au murit, iar alte cinci au fost ranite.

Avionul era pilotat de Adrian Iovan, una dintre persoanele care au decedat si avea la bord un echipaj medical ce mergea la Oradea pentru a preleva un ficat ce urma sa fie transplantat unei paciente din Bucuresti. Cealalta persoana care si-a pierdut viata este o studenta la medicina aflata in practica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Radu Zamfir medic supravietuitor Apuseni, #medic Fundeni accident aviatic, #avion prabusit Apuseni raniti, #avion prabusit Cluj Adrian Iovan , #Accident avion Apuseni