Tragedie aviatica in Apuseni: Ministri suspectati de "conduita culpabila" - procurorul din Alba explica

Marti, 04 Februarie 2014, ora 16:44
16798 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Ministri suspectati de "conduita culpabila" - procurorul din Alba explica
Foto: magistrati.ro

Procurorul general al Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat, marti, la Sibiu, ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru".

"Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari si care ar atrage competenta procurorului militar. De asemenea, exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile centrale ale statului.

Acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane", a declarat Lazar, raspunzand unei intrebari la finalul unei conferinte de presa sustinute la Sibiu.

Guvernul, considerat principalul vinovat pentru gestionarea tragediei din Apuseni - sondaj CSOP

El a spus ca astfel s-a pus problema daca este atrasa competenta Parchetului Curtii Militare de Apel sau competenta sectiei militare a Parchetului ICCJ.

"In final va trebui sa se dea o solutie, sa se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atributii in acest domeniu si sa se clarifice daca ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate si depuse la dosar sau au actionat cu intarziere si atunci ar exista o anumita culpabilitate pentru anumite persoane", a spus el.

Tragedie in Apuseni: Salvatorii spun ca se putea ajunge in doua ore la locul accidentului

El a mentionat ca sunt cateva categorii de persoane care au fost audiate si care reprezinta personalul ISU, Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, padurarii care au participat la cautari si victimele.

"In continuare urmeaza o alta faza a anchetei in care vor fi audiate persoanele care au avut atributii de serviciu pentru a pregati avionul de zbor, Romatsa, apoi persoanele care au coordonat in cadrul celulelor din institutiile centrale", a mai spus Lazar.

Dosarul, declinat Parchetului Militar

Tragedia aviatica din Apuseni: Dosarul ajunge la Parchetul Militar

Cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni vor fi continuate de procurorii militari din PICCJ, dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta, a anuntat, marti, Parchetul instantei supreme.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in urma probelor stranse de anchetatori a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila. Avand in vedere calitatea acestor persoane, competenta ii revine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare, explica sursa citata.

Tragedie aviatica in Apuseni: Procurorii au deschis un dosar penal

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Pana acum, sustin reprezentantii PICCJ, a fost facuta cercetarea locului producerii accidentului si au fost ridicate mijloace materiale de proba. De asemenea, au fost audiate persoanele vatamate in accident, persoanele care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, dar si medici de urgenta.

Procurorii au cerut rapoarte medico-legale

Pana in acest moment, procurorii au dispus si efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate si depuse documentele relevante de la institutiile in cauza.

Tragedie aviatica in Apuseni: Un medic supravietuitor face dezvaluiri tulburatoare: Aura a mai trait cinci ore

In urma accidentului aviatic produs in pe ianuarie, in Muntii Apuseni, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#ministri conduita culpabila, #ministri conduita culpabila Apuseni, #ministru vinovati Apuseni, #procuror Alba ministru Apuseni , #Accident avion Apuseni