Tragedie aviatica in Apuseni: Reactii ale politicienilor - Opozitia acuza, Guvernul apara si se scuza

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 12:02
3826 citiri
Tragedie aviatica in Apuseni: Reactii ale politicienilor - Opozitia acuza, Guvernul apara si se scuza

Politicienii au reactionat dupa tragedia din Muntii Apuseni, cand doi oameni au murit in urma aterizarii fortate a unui avion si dupa ce echipele de salvare au ajuns mult prea tarziu la locul accidentului.

Doi dintre prim-vicepresedintii PDL, Anca Boagiu si Catalin Predoiu, si-au exprimat condoleantele pe contul de Facebook.

"Condoleante familiilor victimelor, sanatate multa supravietuitorilor tragicului accident aviatic, felicitari tuturor voluntarilor inimosi. Cat despre autoritati...", a scris Anca Boagiu.

Tragedia din munti: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au murit. Se cauta vinovatii

Totodata, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu si-a exprimat respectul pentru salvatori.

"Sincere condoleante familiilor victimelor. Tragicul accident aviatic din judetul Cluj a curmat viata unor oameni care incercau sa salveze o alta. Toata sustinerea mea merge catre familiile victimelor si ma rog pentru sanatatea celor cinci raniti. Respect salvatorilor", a scris

Catalin Predoiu, pe contul sau de Facebook.

De asemenea, vicepresedintele Partidului Miscarea Populara, Adrian Papahagi, si-a prezentat condoleantele pentru victimele accidentului.

"Am discutat ieri seara la Realitatea, inevitabil, despre accidentul de avion de langa Cluj. Cand am parasit studioul, se stia ca toate victimele catastrofei sunt in viata. Intre timp, aflu ca pilotul Iovan si o studenta medicinista au murit. Dumnezeu sa-i odihneasca!", a scris Adrian Papahagi, pe contul sau de Facebook.

Un avion medical a aterizat fortat in Apuseni: 7 raniti, salvatorii nu pot ajunge din cauza vremii

Si fostul deputat PDL Stefan Pirpiliu a scris, luni seara, in timpul emisiunii de la B1 Tv la care a fost invitat prim-ministrul Victor Ponta, ca este "culmea ironiei" ca premierul "stie unde a cazut avionul, salvatorii si autoritatiile inca nu".

Ulterior, luni dimineata, secretarul general al Fortei Civice i-a cerut demisia ministrului de Interne Radu Stroe: "IPOCRIZIA UNUI MINISTRU. DEMISIA DL STROE. Radu Stroe, intrebat despre dificultatile in localizarea avionului: Raspunsul il gasiti la STS Cluj".

Reactia Guvernului: Ancheta, nimic de reprosat, apara autoritatile

In ce priveste Guvernul, daca singura referire la accident a prim-ministrului Victor Ponta a fost o declaratie in direct, luni seara, la B1 Tv, cand a spus ca a primit un SMS in care este anuntat ca victimele au fost localizate, la circa cinci ore de la producerea accidentului, purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, a postat mai multe mesaje pe contul sau de Facebook.

"Suntem cu inima alaturi de ranitii accidentului aviatic. Ne rugam sa supravietuiasca, e singurul lucru care conteaza acum. Numai cine n-a fost pe munte nu stie ce iad cainos poate sa fie uneori. Sa fii accidentat grav si sa fie noapte, frig, mijlocul padurii, teren accidentat, lapovita si ninsoare", a scris Mirel Palada, luni seara, la ora 22:28.

UIterior, dupa cateva ore, a preluat o alta postare de pe Facebook, in care se remarca "solidaritatea exemplara a celor din zona accidentului".

"Victimele au fost cautate de sute de oameni. Cei mai multi locuitori din zona, cu cai, pe jos, cu ce-au avut fiecare. Sunt si medici, si ambulante, si salvamontisti. Asta in pofida vremii cainoase, a noptii si a impreciziei localizarii. Iar daca suntem onesti, nici elicopterele nu s-ar fi descurcat prea bine.

Va mai amintiti de elicopterul israelian super-hiper-tehnologizat, care s-a lipit de munte, vara, dar in ceata? Si zbura in formatie, dar tot au capiat cautandu-i, si au ajuns tarziu la epava. Asa e in munti", se arata in mesajul preluat de purtatorul de cuvant al Guvernului.

Apoi, marti dimineata, in jurul orei 9.00, Palada a preluat o alta postare, in care se ia apararea autoritatilor si se arata cat de greu este sa gasesti pe cineva in munti.

"Acuma stiu si eu ca musai trebuie dat in autoritatile de tot felul, n'asa, doar facem opozitiune. (...) Iarna, chiar stiind terenul, o cam patesti cu gasitul locurilor si oamenilor.

(...) Uneori prin zapada daca e seara toate vaile sunt identice si toti brazii clonati. Iar semnalul telefonului pe retea O da abateri mari, de kilometri. Oricum, sansa cea mai buna o au localnicii, care umbla prin zona zilnic si stiu toate semnele. Hai sa fim rezonabili", se arata in mesaj.

In ce il priveste pe premierul Victor Ponta, acesta l-a desemnat, marti dimineata, pe vicepremierul Gabriel Oprea sa ii prezinte o informare, pana la sedinta de Guvern ce va avea loc miercuri, despre modul in care a actionat fiecare institutie in parte, in cazul operatiunilor de dupa producerea accidentului aviatic din judetul Cluj.

Tragedie aviatica in Apuseni: Stroe nu are nimic de reprosat

De asemenea, ministrul de Interne, Radu Stroe, a spus ca nu are nimic de reprosat nimanui in legatura cu felul in care s-a procedat pentru salvarea victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Radu Stroe a anuntat, marti dmineata, ca prima actiune va fi informarea premierului.

Totodata, Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat ca o aeronava Spartan este pregatita sa transporte victimele la Bucuresti, daca este necesar.

Tragedie aviatica in Apuseni: Manescu cere ancheta la ROMATSA

Nu in ultimul rand, Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a cerut initierea unei anchete la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA.

In acelasi timp, vicepremierul Liviu Dragnea nu a negat faptul ca STS a localizat mult prea tarziu epava avionului, precizand ca in acest caz va fi demarata "o ancheta foarte serioasa".

Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat - salvatorii se lupta sa-i duca pe raniti la spital

Cu toate ca pana acum Crin Antonescu nu a avut nicio reactie legata de tragicul accident aviatic din Apuseni, sotia sa, europarlamentarul Adina Valean, s-a aratat socata de intarzierea autoritatilor in acest caz.

"Sunt socata de intarzierea si de faptul ca se puteau salva vieti daca timpul de raspuns era mai scurt. Cred ca trebuie ca autoritatile sa iasa si sa ne spuna care au fost motivele, probabil obiective, pentru care nu s-a putut raspunde mai devreme", a spus europarlamentarul Adina Valean, marti dupa-amiaza, adaugand ca un incident similar s-a petrecut in Alpi.

Doua persoane - o studenta la Medicina si pilotul Adrian Iovan - au murit, luni, intr-un accident aviatic in Muntii Apuseni. Alte cinci persoane au fost transportate la Spitalul de Urgenta din Cluj.

Avionul, care avea la bord cadre medicale ce se deplasau din Bucuresti la Oradea pentru prelevare de organe necesare unui transplant, a fost nevoit sa reduca din altitudine, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Din vina cetii dese, aeronava s-a izbit de un brad, intr-un varf de deal in Muntii Apuseni in zona localitatii Horea, din judetul Alba. Salvatorii au reusit sa ajunga la locul accidentului dupa aproximativ 6 ore.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reactii tragedie aviatica Apuseni, #reactii accident avion Apuseni, #avion prabusit Apuseni, #tragedie aviatica Apuseni , #Accident avion Apuseni