Tragedia din Muntenegru - Nenorocirea ca oportunitate electorala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Iunie 2013, ora 13:09
7226 citiri
Tragedia din Muntenegru - Nenorocirea ca oportunitate electorala (Opinii)

Am toata compasiunea pentru victimele tragediei din Muntenegru si pentru familiile lor. Si tocmai pentru ca o am, consider ca felul in care Guvernul de la Bucuresti isi face campanie electorala pe seama lor este dezgustator si incalificabil, cu atat mai mult cu cat reactia autoritatilor romanesti a fost, pe fond, lamentabila.

Accidentul s-a produs duminica in jurul orei 18 si presa a aflat de el in scurt timp. Ambasadorul Romaniei in Muntenegru a aflat de accident imediat, de la politia locala. Si totusi primul comunicat oficial al Ministerului de Externe, vag si cam stupid, a venit dupa patru ore.

In patru ore, MAE nu a fost in stare sa afle ceea ce autoritatile muntenegrene stiau deja, la fel ca televizunile, adica numarul victimelor si al ranitilor. Despre identitatea lor nici nu putea fi vorba.

In timp ce muntenegrenii erau in alerta de la premier la ministri, ca sa nu mai vorbim despre echipele de salvare, ministrul nostru de Externe juca fotbal la Clubul Diplomatilor, Ministerul de Externe trimitea comunicate despre meciul lui de fotbal, iar premierul juca un meci demonstrativ de baschet.

Victor Ponta pretinde ca nu a aflat de accident pana la ora 22.50. Daca e adevarat, are o imensa problema cu propriul aparat, cu MAE, care i-au tinut secreta 4 ore o asemenea informatie si ar trebui sa urmeze demiteri urgente.

In tot acest timp, cat fiecare se distra pe cate un teren, familiile victimelor nu au avut posibilitatea sa afle nicio informatie oficiala, desi macar numele celor constienti puteau fi aflate imediat daca la spital ar fi ajuns si consulul Romaniei, de exemplu.

Daca ii stim pe cei vii, ii aflam rapid si pe cei morti, pentru ca numele celor aflati in autocar sunt cunoscute de firma de turism si cea de transport.

Dupa ore lungi de pasivitate totala, a doua zi la Bucuresti a inceput frenezia. Ministrul Corlatean a iesit din bocancii rosii de fotbalist si s-a dus in Muntenegru. De ce? Ca sa faca ce? Sa care targi sau sicrie in spinare?

Treaba lui ar fi fost sa coordoneze din tara intreaga operatiune de duminica la ora 18, astfel incat consulul sa-si faca treaba, functionarii sa aiba informatii si disponibilitate pentru toti cei interesati, identificarea sa mearga repede. Treaba lui ar fi fost ca ministerul si serviciile consulare sa functioneze ca unse in astfel de situatie, in baza unor protocoale clare si perfect stapanite.

Dar daca avea treaba cu adevarat, ar mai fi fost filmat Titus Corlatean la capataiul victimelor, la spital? N-ar fi fost. Si ce-o fi mai important?

Cat despre Victor Ponta, dupa ce a iesit din bascheti, a organizat rapid o celula de criza, a tinut un discurs bine lucrat la televizor, dupa care a trantit o zi de doliu national ca sa inchida toate gurile. De ce doliu national? Nu cumva este totusi o exagerare menita sa acopere imensa incompetenta dovedita de autoritati de la producerea tragediei?

Sunt zile negre cand in Romania mor pe sosele chiar mai mult de 18 oameni si nu a existat niciun doliu national. N-am vazut doliu national pentru militarii morti si raniti prin teatrele de razboi.

Dar o astfel de decizie da bine, da bine sa vorbesti de solidaritate nationala, cu vocea grava si cravata neagra la gat.

Singurul care s-a miscat eficient si profesionist in toata aceasta poveste a fost doctorul Raed Arafat. Ca de obicei. Dar am si pentru domnia sa o intrebare, nu in calitatea impecabila de medic, ci in aceea de secretar de stat. Inteleg ca la aducerea in tara, la fiecare doi raniti, va exista un medic. Asa si trebuie. Dar in sectiile ATI din Romania avem un medic la doi pacienti in stare poate chiar mai grava? Nici poveste. In cel mai bun caz un medic la cinci pacienti intubati. De ce se poate numai cand totul este ultra mediatizat, cand tensiunea e maxima si trebuie facute demonstratii de forta?

Si din toata povestea aceasta a lipsit un personaj important - ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Nu stiu din ce partida de fotbal, baschet sau alt sport nu putea fi deranjat, dar mi-ar fi placut sa ne explice cum se dau licentele de transport pasageri in ministerul pe care-l pastoreste, cine alcatuieste comisiile care acorda astfel de selectii, cat de dese sunt controalele la firmele de transport si cat de riguroase. Ceva imi spune ca acolo trebuie cautate raspunsurile pentru nenorocirea din Muntenegru.

Dar asemenea intrebari ar fi tulburat prestatia TV a ministrului Corlatean si exercitiul de comunicare a premierului, adica transformarea unei nenorociri gestionate mizerabil intr-o oportunitate electorala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#autocar prabusit Muntenegru reactie Guvern, #Victor Ponta accident Muntenegru, #Corlatean accident Muntenegru , #accident Muntenegru