Zi de doliu national - Ce prevede legea si cand a mai fost decretata

Marti, 25 Iunie 2013, ora 14:38
10899 citiri
Zi de doliu national - Ce prevede legea si cand a mai fost decretata
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a anuntat ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, va fi zi de doliu national in Romania, in semn de respect fata de victimele accidentului care a avut loc duminica, in Muntenegru, in urma caruia si-au pierdut viata 18 romani.

Potrivit Legii 75/ 1994 institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna drapelul Romaniei.

Tragedia din Muntenegru: Ponta anunta oficial doliu national. Toate victimele, identificate (Video)

Drapelul Romaniei este arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant de orice grad, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele de orice fel si pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Fara distractie la televizor

Posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi adapteaza programul in mod corespunzator. In plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate.

Alte zile de doliu national

18 aprilie 2010 - Au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, in care si-au pierdut viata 96 de persoane, printre care si presedintele Poloniei, Lech Kaczynski.

3 august 2007 - Ziua inmormantarii PF Teoctist

8 aprilie 2005 - Ziua inmormantarii Papei Ioan Paul al II-lea

14 martie 2004 - in memoria cetatenilor romani, care au cazut victime ale atentatelor teroriste din Spania

in septembrie 2001 - dupa atacurile teroriste din Statele Unite.

Tragedii rutiere fara doliu national

La 30 octombrie 2011, pe autostrada dinspre Mako catre Szeged, in Ungaria, un microbuz romanesc a fost spulberat de un tir, tot romanesc. 14 romani si-au pierdut viata.

La 14 august 2009, un microbuz care facea curse pe traseul Scanteia - Iasi, a fost surprins de un tren. 11 pasageri au murit pe loc, iar alti doi si soferul - la spital.

La 24 mai 2004, un tir incarcat cu azotat de amoniu a luat foc si a explodat. 18 oameni, printre care doi jurnalisti, au murit, iar alti 13 au fost raniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#doliu national lege, #zile doliu national Romania, #doliu national accident Muntenegru , #accident Muntenegru
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Romanii sunt in doliu in fiecare zi de cand au venit la guvernare
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5